ПОЕТ И КРИТИК ОТ ЯМБОЛ ПРЕДСТАВИХА ТВОРБИТЕ НА СЛИВЕНСКИ АВТОРИ ЗА 2017 Г.
27.01.2018 1927 Прегледи

ПОЕТ И КРИТИК ОТ ЯМБОЛ ПРЕДСТАВИХА ТВОРБИТЕ НА СЛИВЕНСКИ АВТОРИ ЗА 2017 Г.

На 26 януари 2018г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон, за двадесети пореден път беше представена книжната продукция на сливенските автори за предходната година. В обзора на книжната продукция бяха включени петдесет и пет книги на автори от Сливен и региона издадени през 2017г. Уникалното по смисъла си литературно събитие, организирано от библиотеката, реализира една основна цел – да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се засили интереса на читателите на библиотеката към творчеството на сливенските автори..

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги: 10 поетични книги, 24 книги с проза  за възрастни /романи, разкази, повести, новели, есета/, 7 книги с приказки и стихове за деца и 14 специализирани издания – монографични изследвания, изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, библиографски издания, албуми, каталози на изложби.

Наред с автори, които чрез творчеството си вече са придобили национална известност, акцент в обзора бяха първите книги на младите, но много талантливи автори като поетите Даниел Тунев, Надежда Батинкова и Анна Чонгорска, които според критиците имат потенциала да продължат литературната слава на Сливен.

Подчертан бе и приносът на библиотеката за обогатяване книжовния живот на Сливен и страната, с реализираните ежегодно от институцията сборници и библиографски издания.

Продукцията на сливенските автори по традиция беше представена от Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел „поезия”/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека  „Г. С. Раковски” – гр. Ямбол /за раздел „проза”/.

  Сред гостите на събитието беше и г-жа Пепа Чиликова – зам.кмет „Хуманитарни дейности” на община Сливен, която поздрави авторите и им пожела творческо вдъхновение и през новата година, за да продължат да обогатяват със своите творби литературната съкровищница на Сливен.

Творците бяха поздравени и от Д.Петкова –зам.-областен управител.

Предишна ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИТЕ НАД 16 ГОДИНИ НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ - СЛИВЕН
Следваща ГОРЯЩИЯТ АПАРТАМЕНТ Е НА БАНКЕРКА И ДИРЕКТОР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВЕ ДЕЦА, БЛЪСНАТИ НА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ, СА В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА СЛИВЕН

Две деца са приети в болницата, след като са блъснати на пешеходни пътеки, при различни пътни инциденти. Едното е момиче на 13 години. Настанено е в Отделението по реанимация с

Новини Сливен

МЪРТВО ПИЯН ШОФЬОР НА БМВ Е ЗАЛОВЕН В СЛИВЕН

Водач с алкохол 2,82 промила е установен от служители на участък „Петолъчка“ в квартал „Дебелата кория“. На 23 октомври, в 22,50 часа, нощният патрулен екип е спрял за проверка лек

Новини Сливен

КЪЩА ГОРЯ В СЛИВЕН

Екипи на РДПБЗН-Сливен са се отзовали на 10 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Оказана е техническа помощ при 3 от сигналите. Своевременно са ликвидирани 6 пожара, без да причинят

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

9 − 8 =