ПОВЕЧЕ ПРОЯВИ НА ОТКРИТО И ПРАЗНИЧНИ ФОЙЕРВЕРКИ НА ХАМАМ БАИР ЗА ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН – ДИМИТРОВДЕН

ПОВЕЧЕ ПРОЯВИ НА ОТКРИТО И ПРАЗНИЧНИ ФОЙЕРВЕРКИ НА ХАМАМ БАИР ЗА ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН – ДИМИТРОВДЕН

При разработването на тазгодишната програма за Деня на Сливен – Димитровден, сме подходили към това тя да е съобразена с противоепидемичните мерки и същевременно да осъществим традиционните прояви за празника. Това заяви пред журналисти зам.-кметът Пепа Чиликова.

Честванията ще започнат на 21 октомври от 11 ч.  в къща „Миркович“, където ще се проведе награждаването на участниците в Традиционния ученически конкурс за рисунка „Аз и моят град“, организиран в партньорство с Художествена галерия „Димитър Добрович“. Конкурсът се провежда за 26-и пореден път. Участниците са разделени в следните възрастови групи: деца до 7 години; І-ІІ клас; ІІІ-ІV клас; V-VІ клас; VІІ-VІІІ клас. Допустими за участие в конкурса са произведения с формат от А4 до 35х50 см, изпълнени с материал по избор – акварел, темпера, молив или пастел. Организаторите очакват рисунките на децата в изложбена зала „Сирак Скитник“ до 15 октомври 2020 г.

В същия ден, от 17 ч. в зала „Сливен“ ще се проведе вечер, посветена на Дамян Дамянов и връчване на наградите от Националния литературен конкурс „Дамян Дамянов“ за 2020 г., които трябваше да бъдат връчени през м. май. Проявата се организира в партньорство с Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Входът е свободен, но в залата могат да влязат до 50 % от нейния капацитет.

На 23 октомври от 17 ч. в галерия „Сирак Скитник“ ще се проведе откриването на Национална изложба по изобразително изкуство – Сливен‘2020. Тогава ще бъде връчена и наградата „Сирак Скитник“.

На 24 октомври от 12 ч. в зала „Сливен“ ще бъдат връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, посветен на 180-годишнината от рождението на сливенския войвода и борец за свобода Хаджи Димитър. Тези награди също трябваше да бъдат връчени през м. май, но предвид епидемиологичната обстановка, организаторите Община Сливен, Регионално управление на образованието – Сливен, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ – Сливен, удължиха срока за приемане на творби до 30 септември 2020 г. На тази проява също могат да влязат определен брой хора – до 50% от капацитета на залата, като предимство ще имат наградените и техните придружители.

Зам.-кметът Чиликова посочи, че основна част от проявите ще бъде съсредоточена на самия Ден на Сливен – 26 октомври, Димитровден. Денят ще започне с Празнична Света литургия от 08.30 ч. в катедрален храм „Свети Димитър”.  От 9 ч. в Къща-музей „Добри Чинтулов” ще се проведе ритуал по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” за 2020 г. доц. Красимир Добрев в паметната лауреатска книга.

От 10 ч. в зала „Сливен“ ще се проведе тържественото заседание на Общински съвет-Сливен по повод празника на града.

В 12 ч. на пл. „Хаджи Димитър“ ще се проведе тържествената церемония по повод празника на Сливен. Тя ще започне с ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и Европейския съюз, ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен, полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Пепа Чиликова отправи апел към всички граждани, които имат желание да посетят тази церемония, да бъдат стриктни в спазването на противоепидемичните мерки и да спазват дистанцията от 1,5 м.

След нейния край в 13.00 ч. на пл. ,,Цар Освободител” ще се проведе празничен концерт с участието на Военен духов оркестър – Сливен и гостуващ оркестър.

,,С цел да не допускаме струпване на деца, няма да има организирани представления, но въпреки това сме поканили циркови артисти: кокили, статуи, жонгльори, клоуни и др., които ще дефилират по бул. ,,Цар Освободител” и ще бъдат готови за снимки и създаване на добро настроение и усмивки сред най-малките ни съграждани”, заяви още зам.-кметът.

Церемонията по връчване наградите на Община Сливен за 2020 г. тази година ще се проведе на 26 октомври от 18.00 ч. в зала „Сливен“. На нея освен традиционните за Димитровден награди ще бъде връчена и награда „Аргира Жечкова“, която традиционно се връчва през месец май. В концерта на вечерта  ще участват вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“, с диригент Дора Христова и група ,,Вакали”. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Владимир Карамазов. Автор на сценария отново ще бъде Веселина Седларска. Предвид наложените противоепидемични мерки входът ще бъде с покани. С цел да не се струпват големи групи от хора, тази година фойерверките в празничната вечер ще бъдат изстреляни от Хамам баир в 20 часа, с което ще бъдат видими от почти целия град.

Чиликова допълни, че и тази година са включени маратон „Хайдушки пътеки“, Държавно лично отборно първенство по спортни танци и Национална купа „Туида“, открит турнир за купа „Сливен“, Международен турнир по борба ,,Стоте войводи”, Национален турнир по спортни танци по възраст и състезателни класове и турнир „Изгряващи звезди“ и др.

В периода 24 – 26 октомври по бул. „Цар Освободител“ ще бъде разположен базар за традиционни занаяти „Българско е“.

По традиция на паркинга, северно от стадион „Хаджи Димитър“ ще бъдат разположени панаир и атракциони.

В рамките на проявите стриктно ще бъдат спазени наложените противоепидемични мерки. Всички зали ще бъдат дезинфекцирани преди и след всяка проява. Ще бъде допускан ограничен брой публика в рамките на до 50 % от капацитета на залите, като на входовете ще има строг контрол за носене на маски.

Относно проявите на открито, зам.-кметът Чиликова призова гражданите да спазват дистанция от 1,5 м и да бъдат отговорни за запазване на живота и здравето на всички присъстващи.

 

Предишна БСП - СЛИВЕН: ОТЦЕПНИЦИТЕ ДА НАПУСНАТ ПАРЛАМЕНТА
Следваща 11 ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ИЗЛЕКУВАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВАЛЕРИЯ АНДРЕЕВА НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЯВАЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТВОРЧЕСТВОТО СИ ПРЕД УЧЕНИЦИ

Талантливата писателка Валерия Андреева направи впечатляващо представяне на своето творчество пред ученици от ОУ „Елисавета Багряна“. Повод за нейното гостуване беше да запознае първокласниците от целодневна организация с книжката си

Новини Сливен

ПИСМО ДО МЕДИИТЕ ОТ УЧИТЕЛИТЕ В ПГПЗЕ „ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ“ – СЛИВЕН

Днес, 17 януари, кметът на Община Сливен Стефан Радев заедно със заместник-кмета Пепа Чиликова, началника на РУО-Сливен Бисерка Василева и експерти от РУО-Сливен посетиха ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и разговаряха с

Новини Сливен

17-ГОДИШЕН Е В БОЛНИЦА СЛЕД СБИВАНЕ СЪС СВОЙ ВРЪСТНИК

В РУ-Сливен се извършва проверка по повод проявена агресия между ученици. Сигнал за сбиване на булевард в града между двама младежи на 17 години бил подаден тази сутрин към 8.00