ПОВЕЧЕ ОТ 20 000 ПОСЕТИТЕЛИ СЕ ОЧАКВАТ ТАЗИ ГОДИНА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ФОЛКЛОРНАТА НОСИЯ КРАЙ ЖЕРАВНА
август 11, 2022 1169 Прегледи

ПОВЕЧЕ ОТ 20 000 ПОСЕТИТЕЛИ СЕ ОЧАКВАТ ТАЗИ ГОДИНА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ФОЛКЛОРНАТА НОСИЯ КРАЙ ЖЕРАВНА

През тази година очакваме повече посетители на фестивала в Жеравна. Това каза в интервю за БТА Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“. Четиринадесетото издание на Международния фестивал на фолклорната носия „Скок във времето” край Жеравна ще бъде на 19, 20 и 21 август.

„За такъв фестивал най-важна е организацията, а с всяка година ние я подобряваме“, каза Димитров. „Миналата година бяхме безупречни. Готови сме да поемем и още хора, защото очакванията ни са посещаемостта да е по-голяма.“ През миналата година на фестивала са били близо 18 хиляди души, сега се очакват над 20 хиляди.

За удобство на посетителите, организаторите са предвидили два входа към фестивалното пространство. Те могат да оставят автомобилите си на импровизиран паркинг, без да влизат в селото. „Най-голямата ни гордост е, че хората се чувстват все по-комфортно – каза още Христо Димитров. Имат възможност да разпънат безплатно палатка на мястото.“ Той посочи, че входът ще бъде по-скъп от миналата година, когато бе 25 лева. Сега е 30 лева заради поскъпването на стоки и услуги. „Това е най-евтиният и най-некомерсиален фестивал в България“, смята Димитров и допълни, че хората, които отправят упреци за комерсиалност, никога не са били на фестивала.

Концепцията на форума е същата, но всяка година всичко е различно и едно издание не прилича на друго, каза още той. През тази година изпълнителите, оркестрите ще бъдат нови, по нов начин ще бъде запален огънят при откриването вечерта.

По думите му фестивалът в Жеравна е една симбиоза между невероятната атмосфера на мястото, изпълнителите, начинът, по който са облечени хората, режисурата и самата концепция. Всичко това дава невероятното усещане, емоции и изживяване, които не може да се открият на друго място.

За пръв път тази година ще има турнир за най-силен мъж, разказа Христо Димитров. Надпреварата ще бъде различна от досега провежданите народни борби. Най-голяма традиция в това отношение имат шотландците, посочи той. Шотландец е Ян Чарлз Андерсон, който е сред създателите и спомоществователите на фестивала, като този турнир е в негова памет, на негово име е и наградата за победителите. Участниците са професионалисти, те ще премерят сили в носене на ведра, на камъни, на чували. След края на турнира всеки може да опита и да изпробва собствените си сили.

Ще има още конкурс за народна носия за бебета. Подаръци ще получат най-красиво облечените деца. На фестивала идват прекрасни деца, спомням си, че сред посетителите имаше момиче на име Мария, на 39 дни, донесоха я в кошница, каза Христо Димитров.

През тази година организаторите не са канили известни ВИП личности и акцентът ще бъде върху обикновените посетители.

Откриването на фестивала ще бъде от 20 часа на 19 август, когато ще бъдат връчени годишните отличия „Апостол на българщината“ за 2022 г. Ще има възпоменание за героите на България. В първия фестивален ден ще бъдат представени още концерт с участието на Представителен танцов ансамбъл на НХГНИ „Константин Преславски“ – Варна и формация „Тъпани и гайди“, народно веселие с различни музиканти – “100 каба гайди”, зурни от Петрич, тракийски оркестър “Гергьовден” и Етрополска духова музика. Ще има още нестинарски игри, изпълнения на Петя Панева, народно веселие с Тодор и Донка Кожухарови и оркестър „Южни ритми“ и Нощно етно фолк джамбуре. През втория ден, по традиция, ще бъдат представени любителски клубове, школи и танцови състави за български народни танци, като в представянето се предвижда и разучаване на български народни хора с участието на публиката.

Ще има конкурси за старинни женски пафти, за автентична женска украса за глава, за автентични женски и мъжки носии, за традиционно бебешко народно облекло, Шотландски силови игри и състезание „Най-силен мъж на фестивала“ за наградата „Ян Чарлз Андерсон“, надиграване и др. От 12.30 часа на третия ден може да се влиза на територията на Фестивала без входна такса и носии.

На фестивала, според правилника, всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и други.

 

БТА

 

 

Предишна ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ИЧЕРА ЧЕСТВА 150 ГОДИНИ
Следваща В СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖАТ С КОНЦЕРТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МЛАДЕЖТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДРИФТИРАЩО БМВ НАЦЕЛИ ЧИСТО НОВ ДЖИП В СЛИВЕН

На сливенските улици вече не е сигурно, дори когато колите са паркирани. Доказателството може да се види в кв. „Сини камъни“. Малко след 20 ч. в четвъртък млад шофьор, който

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ТРЕТИ МАРТ

Уважаеми съграждани, Тази година България отбелязва 140 години от Освобождението си от османско иго. След дълга и изстрадана борба страната ни достига до справедлива победа. Вече 140 години отстояваме своя

Новини Сливен

ОБЩИНАТА ЩЕ ДОФИНАНСИРА СТИПЕНДИИТЕ ЗА ТАЛАНТЛИВИ И ДАРОВИТИ ДЕЦА ОТ СЛИВЕН

С решение на Общинския съвет на днешната редовна сесия бе приет протоколът на Комисията по стипендиите. Той се отнася за отпускане на стипендии ,,Хаджи Мина Пашов”, годишна – в областите