ПОВЕЧЕ ОТ ЧАС СЛЕД КРАЯ НА ФИЛМА „ФОРМУЛАТА НА ТЕО“ ПУБЛИКАТА НЕ ПУСНА ФИЗИКЪТ ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ ДА СИ ТРЪГНЕ ОТ ЗАЛА „ЗОРА“

ПОВЕЧЕ ОТ ЧАС СЛЕД КРАЯ НА ФИЛМА „ФОРМУЛАТА НА ТЕО“ ПУБЛИКАТА НЕ ПУСНА ФИЗИКЪТ ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ ДА СИ ТРЪГНЕ ОТ ЗАЛА „ЗОРА“

Повече от час след прожекцията на филма „Формулата на Тео“ в Сливен, публиката не пусна „златния физик“ Теодосий Теодосиев, режисьорът Николай Василев и операторът Борислав Георгиев да напуснат залата. Учителят по физика от Казанлък и младият режисьор Николай Василев отговаряха на въпроси на хората, сред които и много ученици.

Премиерата на Филма „Формулата на Тео“ се състоя с подкрепата на читалище „Зора 1860“  и неговия секретар Галя Георгиева. „Поради големият интерес планираме и втора прожекция“, обяви тя.

Залата на читалището бе препълнена, а самият Теодосий Теодосиев изгледа филма сред публиката преди да се качи на сцената, за да отговаря на въпросите й. 

Водещ на дискусията бе Емилия Желева – дългогодишен учител и директор на СУ „Константин Константинов“ в Сливен.Нейните въпроси и интересът на публиката предизвикаха Теодосий Теодосиев да разкаже за моменти от детството и работата си, които липсваха във филма. Разговорът течеше от бедността в детството му, за която той е благодарен, защото го е подготвила да решава сложни задачи, до космическите успехи на десетките му ученици в България и по цял свят.

„Бяхме на две премиери – едната на филма, а другата директна, на живо“, коментираха от публиката.

Теодосий Теодосиев успя да отговори на всички въпроси, но обърна най-много внимание на учениците, които го заобиколиха на самата сцена след края на разговора.

Режисьорът Николай Василев благодари на Мартин Славов за помоща при показването на филма в Сливен и обеща, че ще се върне с нов филм, отново с Тео, но този път той ще е посветен на успехите на учениците му в света. Снимките започват в края на годината.

Филмът „Формулата на Тео“ е документална история за учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „златният физик на България”. Казанлъшкият учител по физика Теодосий Теодосиев обучава напълно безплатно деца от цяла България и им разкрива възможностите на криптоматематиката и приложната физика. Децата покриват единствено разходите по престоя и храната в школите му.

Снимахме филма повече от година, на финала имахме над 200 часа суров материал. През това време посетихме всичко възможни лагери и школи за деца, които бяха организирани от него. Видяхме голяма част от бъдещия елит на държавата и това зарежда с оптимизъм. Медалите са сензацията, която обикновеното мислене може да възприеме, но те не са същественото. В десетки лаборатории и научни центрове, ако щете и в по-обикновените професии по света, има хора, формирани от Тео, които се занимават с проблеми от бъдещето“, разказва Василев.

Учениците на Тео са създали фондация , в чиито сайт можете да получите повече информация за лагер-школите, които организира той https://teocreator.org/bg/, както и как да помогнете за провеждането им.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща УЧИТЕЛЯТ ОТ КАЗАНЛЪК ТЕОДОСОЙ ТЕОДОСИЕВ ПОКАЗА НА СЛИВЕН КАК СЕ УСПЯВА ИЗВЪМ СИСТЕМАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТАРТИРА ЕЖЕГОДНАТА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА И КИБЕРПРЕСТЪПНОСТТА, ОРГАНИЗИРАНА ОТ МКБТХ – СЛИВЕН

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира ежегодната Информационна кампания за превенция на трафика на хора и киберпрестъпността, в контекста на използването на нови технологии

Новини Сливен

ВОЕННА БОЛНИЦА – СЛИВЕН РАЗКРИВА ОЩЕ ПЕТ ЛЕГЛА ЗА БОЛНИ ОТ COVID – 19

Военна болница – Сливен разкрива още пет легла за болни от COVID – 19. Новите легла са в трансформираното Отделение по хирургия. Това заяви пред Sliveninfo полк. Д-р Илиян Комитов,

Новини Сливен

ЕВРОПЕЙСКАТА ШАМПИОНКА РАДОСЛАВА МАВРОДИЕВА БЕ ПОСРЕЩНАТА С ЦВЯТА И ПРЕГРЪДКИ В РОДНИЯ СЛИВЕН

С аплодисменти, овации „шампион“ и с цветя СК по лека атлетика Сливен посрещна  тържествено днес европейската шампионка Радослава Мавродиева пред залата, където тя води целогодишната си подготовка. Малки и по-големи бъдещи