ПЛОЩАДКА ЗА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ В ЯМБОЛ МОЖЕ И ДА ИМА, НО СЛЕД КАТО Е ГОТОВА НОВАТА БОЛНИЦА
02.02.2024 761 Прегледи

ПЛОЩАДКА ЗА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ В ЯМБОЛ МОЖЕ И ДА ИМА, НО СЛЕД КАТО Е ГОТОВА НОВАТА БОЛНИЦА

Площадка за медицински хеликоптери в Ямбол може да бъде изградена след като е готово строителството на новия корпус на болницата „Св. Пантелеймон“.

С постановление на Министерския съвет от декември са одобрени още 2,52 млн. лева за изграждане на хеликоптерни площадки в държавни болници.

„Изборът на конкретни лечебни заведения, определени за финансиране, е направен след задълбочен анализ на осигуреността на същите с медицински специалисти, апаратура, функциониращи специализирани структури от второ и трето ниво, географското им разположение, наличие на спешно отделение и не на последно място финансовото състояние на дружествата и възможността им да приемат непредвидени разходи по обслужване на хеликтоптерните площадки“, каза здравният министър Христо Хинков по време на днешния парламентарен контрол.

Към момента текат строителни дейности по изграждането на новата сграда на болницата в града, заради което е нецелесъобразно изграждането на хеликоптерна площадка на старата болница. Поради същите причини е неподходящо площадката да е при новата болница, тъй като няма да може да се използва.

Министърът посочи, че на 28 км от Ямбол, на територията на община Сливен, се намира оперативна база „Бършен“, което би позволило на линейките да транспортират пациенти и до ямболската болница.

„При желание на ръководния екип на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в град Ямбол след приключване на строително-ремонтните дейности и наличие на подходящ терен на територията на лечебното заведение, болницата би могла да изгради болнично-вертолетно летище“, каза министърът.

„Това, което казвате, е толкова абсурдно, че не мога да разбера как може някакви експерти във вашето министерство да си мислят, че това може да мине като аргумент. Това е параграф 22 – не я строим в старата болница, понеже ще има нова, не я строим в новата, понеже тя не функционира и нещата са още в старата. И какво – когато се открие новата болница, тогава ли тепърва ще вкараме машините да правят хеликоптерната площадка“, попита Вигенин.

Министърът му обясни, че хеликоптерната площадка може да се изгради бързо, там въпросът е лицензирането. Спешно е довършване на новата болница и преместването на апаратурата. „Направил съм всичко по силите си да може това да се случи, но очевидно има и технологични и други срокове и съображения“, каза той.

В момента по план е предвидено изграждането на шест оперативни бази – мястото, където медицинските хеликоптери домуват, или хангари. Там се изпълняват и началните точки на излитане и кацане. Там има и специализирани помещения, хангар, оперативна площадка, складови помещения, резервоари за гориво.

Освен това се строят и болнични вертолетни летища или площадки за хеликоптери са на територията на болниците или близо до тях. Там хеликоптерите кацат при превоз на спешни пациенти.

Според Мирослав Иванов от ПП-ДБ, който също е Ямбол, вина има предшественикът на Хинков – служебният министър Асен Меджидиев, тъй като по негово време от болницата забавили пускането на обществени поръчки, а самият министър 11 пъти не се е явил на парламентарен контрол, за да обясни какво се случва.

„Отделно той спекулираше, че в Ямбол щял да се помещава хангара, в който трябва да бъде съхраняван самия хеликоптер, който трябва да обслужва Югоизточния район. Това е абсолютна лъжа. Пуснал съм парламентарен въпрос до министър Гвоздейков, той подробно е обяснил, че по нормативни причини противоречи на закона. Такова изпълнение никога не е предвиждано и никога не е било възможно – хангарът да се помещава на територията на Ямболската област“, разказа Иванов.

 

24chasa.bg

Предишна ТРИФОН ЗАРЕЗАН - ПРАЗНИК НА ЛОЗАРЯ В ОБЩИНА ТВЪРДИЦА
Следваща ЛЕГАЛИЗИРАТ МАРИХУАНАТА В ГЕРМАНИЯ НА 1 АПРИЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

„РАЗЛИЧНОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ” С ЯМБОЛСКАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ

Ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм ще се включи в третата Европейска седмица на професионалните умения под наслов „Открий таланта си”. Целта е да се покаже, че професионалното

Новини Ямбол

СЛИВНАЛИЯТА ИВАН РУСЕВ ОГЛАВИ ПОЛИЦИЯТА В ЯМБОЛ

Със заповед на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски старши комисар Иван Русев, който досега заемаше поста на зам.-директор, е временно преназначен за директор на областната дирекция. Старши комисар Русев

Новини Ямбол

ЯМБОЛ ОТЛИЧЕН С ПРЕСТИЖНА НАГРАДАТА В ТУРИЗМА

Община Ямбол бе отличена като победител в конкурса на Министерство на Туризма за нови културно-исторически дестинации. Официалната церемония по връчването на наградите по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България“ бе