ПЛАСТМАСАТА В ОКЕАНИТЕ И МОРЕТАТА: ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА ПРОМЯНА? #ReadyToChange
29.11.2018 1956 Прегледи

ПЛАСТМАСАТА В ОКЕАНИТЕ И МОРЕТАТА: ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА ПРОМЯНА? #ReadyToChange

Действия на ЕС, свързани с намаляването на пластмасовите отпадъци

Животът е толкова забързан, че не винаги имаме време да помислим за ефекта от малките ежедневни избори, които правим, като например използването на чаша за кафе с пластмасов капак за еднократна употреба или пиенето на напитка със сламка.

43% от всички морски отпадъци, замърсяващи нашите океани, се състоят от едва 10 вида пластмасови продукти за еднократна употреба: кутии за храна, чаши и капачки за напитки за еднократна употреба, памучни тампони, прибори (включително чинии, бъркалки и сламки), балони и пластмасови дръжки за балони, пакети и опаковки, бутилки от напитки, фасове, санитарни продукти и торбички за пазаруване. След като изпълнят предназначението си, те често се оказват замърсяващи света на природата – изхвърлени от вълните на плажа или потопени в океаните ни. Тези отпадъци имат негативен ефект върху екосистемите, биоразнообразието и дори върху човешкото здраве.

Пластмасите не само създават бъркотия на брега, но също и засягат морските обитатели, които се заплитат в по-големи парчета и поглъщат по грешка по-малки частици вместо храна. Поглъщането на пластмасови частици може да им попречи да смилат нормалната храна и да привлекат отровни химически замърсители в организмите им. Като част от хранителната верига, хората също поглъщат пластмаса.

Морските отпадъци причиняват икономически загуби не само за секторите и общностите, зависими от морето, но също така и за производителите: само около 5% от стойността на пластмасовите опаковки остава в икономиката – останалото е буквално изхвърлено на вятъра, което показва необходимостта от подход, фокусиран повече върху рециклирането и повторно използване на пластмасата.

Какво трябва да се направи?

Европа е отговорна за решаването на своя дял от проблема и е готова да действа в световен мащаб.

Най-ефективният начин за справяне с проблема е да се предотврати навлизането на още пластмаса в океана и моретата.

Европейският парламент предлага пълна забрана за пластмасови изделия за еднократна употреба, за които вече има леснодостъпни алтернативи в други материали: памучни тампони, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и дръжки за балони. Членовете на ЕП добавиха към списъка и оксоразградимите пластмасови изделия и кутии за бързо хранене, изработени от полистирол.

За останалото се предлагат редица други мерки:

  • Намаляване на потреблението на кутии за храни на 25% до 2025 г. и 50% до 2025 г. за цигарени филтри, съдържащи пластмаса;
  • Задължения на производителите на артикули като опаковки, цигарени филтри, мокри кърпички и др. да покриват разходите за управление на отпадъците и почистване (т.нар. разширена отговорност на производителя);
  • Събиране на бутилки за напитки (например чрез изкупвателни пунктове) до 90% до 2025 г.;
  • Изисквания за етикетиране на салфетки, мокри кърпички и балони, предупреждаващи потребителите за правилното им изхвърляне;
  • Повишаване на осведомеността на населението.

В началото на 2018 г. Европейската комисия прие „Европейска стратегия за пластмасите в кръговата икономика“, в която е отразено, че морските отпадъци остават проблем, както и че пластмасата е значителен източник на замърсяване. Въвеждането на Европейската Директива за найлоновите торбички показва, че рестриктивните мерки могат да доведат до незабавни резултати и одобрение от страна на обществеността. Въвеждането ѝ показва, че дори ниски данъци върху найлоновите торбички (около 0,10 евро) могат бързо да доведат до значително понижаване на потреблението им. В Ирландия въвеждането на данък върху найлоновите торбички за пазаруване е довело до намаляване с 90% на найлоновите торбички в магазините, а също и до забележимо намаляване на количеството торбички, намерени на плажа – от 18 найлонови торбички/500 м през 1999 г. до 5 през 2003 г.

Държавите членки предприемат национални действия срещу пластмасовите изделия за еднократна употреба. Франция е забранила пластмасовите чаши и чинии, Италия и Франция забраняват клечките за уши и подобни изделия, а Обединеното кралство и отскоро региона около Брюксел искат да забранят сламките. Други държави като Ирландия и Полша също обмислят мерки.

Широката общественост също е чувствителна по отношение на ефекта на пластмасите върху околната среда. Проучванията на Евробарометър показват, че европейците са обезпокоени от ефекта на пластмасовите продукти за ежедневна употреба върху здравето им (74%) и околната среда (87%).

Независимо от признаването на мащаба на проблема, много потребители продължават ежедневно да купуват, използват и изхвърлят по неподходящ начин пластмасови изделия за еднократна употреба.

През м. юни 2018 г. Европейската комисия започна общоевропейска кампания за повишаване на осведомеността, насочена към избора на потребителите и подчертаваща ролята на отделните хора в борбата със замърсяването с пластмаса и морските отпадъци. Кампанията е насочена към потребителите от ЕС, които са наясно с критичната ситуация, свързана с морските отпадъци, но това познаване на проблема не се отразява на изборите, които те правят в ежедневието си. Целта на кампанията е да предложи устойчиви алтернативи на пластмасовите изделия за еднократна употреба, приканвайки участниците да променят отношението си към тях. А вие готови ли сте за промяна? Знаете ли как можете да помогнете за намаляване на пластмасовите отпадъци с някои прости ежедневни решения?

Заедно можем да победим замърсяването с пластмаса! Вижте как можете да помогнете като разберете как лично Вие да допринесете за намаляването на замърсяването, избирайки алтернативи на пластмасовите изделия за еднократна употреба като клечки за уши, бутилки, вилици, лъжици и чинии, сламки за пиене, бъркалки, чаши за кафе, торбички и др.

https://www.bereadytochange.eu/bg – Информацията е на всички 24 европейски езика.

Информационен център „Европа Директно – Сливен“ е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той покрива територията на Сливенска област, включваща общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

Мисията на центъра е да иформира гражданите на територията на Сливен и Сливенска област за Европейския съюз и да насърчава активното гражданско участие на местно и регионално ниво.

EuropeDirect е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка EuropeDirect или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11.

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала«Вашата Европа» – той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm 

Европа Директно – Сливен

Ул. Славянска, № 3, ет. 4;

Работно време – всеки делничен ден от 9 до 16 ч.; тел. 044 411 832

e-mail: europedirectsliven@gmail.com; www.europedirect-sliven.eu

последвайте ни във Facebook: httpsHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“://HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“wwwHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“.HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“facebookHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“.HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“comHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“/HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“europeHYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“.HYPERLINK „https://www.facebook.com/europe.directsliven“directsliven

и Twitter: https://twitter.com/EDCSliven

 

Проект на Фондация „Европейски младежки инициативи“ съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материалите е на Europe Direct Сливен. При никакви обстоятелства съдържанието в настоящата  публикация  не трябва да се приема за официална позиция на Европейския съюз.

 

 

 

Предишна ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ В БЪЛГАРИЯ ОРГАНИЗИРА СЪСТЕЗАНИЕ МЕЖДУ УЧЕНИЦИ ОТ СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТИТЕ СЛИВЕН И ЯМБОЛ, ПОБЕДИТЕЛИТЕ ПЪТУВАТ ДО СТРАСБУРГ
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИК ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЛИВЕНСКИТЕ МИНЕРАЛНИ БАНИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Каква е разликата между САЩ и киселото мляко? – Ако оставиш едни кисело мляко 200 години, в него все ще се развие някаква култура! Ако мъжът подарява цветя без

Новини

БОРИСОВ С ВТОРИ ВНУК

Премиерът Бойко Борисов стана днес дядо за втори път, научи „24 часа“. Дъщеря му Венета роди втори син. Щастливото събитие се е случило в Майчин дом в София. Акуширал е

Новини

МОБИЛНИ ПУНКТОВЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ ЩЕ ЗАРАБОТЯТ В КОТЛЕНСКО ОТ 1 ЮЛИ

От утре, 1 юли /петък/ Български червен кръст – Сливен организира мобилни ваксинационни пунктове като инициативата се организира и със съдействието на Община Котел. В тях всеки, който има желание

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

sixteen − ten =