ПЛАМЕН ИВАНОВ: ОЧАКВАМ ВЛАЖНА ЕСЕН И ПОКАЧВАНЕ НА НИВОТО НА ЯЗОВИРИТЕ
30.09.2020 1748 Прегледи

ПЛАМЕН ИВАНОВ: ОЧАКВАМ ВЛАЖНА ЕСЕН И ПОКАЧВАНЕ НА НИВОТО НА ЯЗОВИРИТЕ

Нивото на яз. Жребчево е на 20,9 % от обема си, а основната причина за това е сушата, която се наблюдава през последните години. Това заяви  пред Sliveninfo инж. Пламен Иванов – Управител на „Напоителни системи” ЕАД – клон „Средна Тунджа”.

Заради ниските нива на язовира от МОСВ са ограничили подаването на вода към ВЕЦ-овете и в момента се оводнява р. Тунджа след  яз. Жребчево. Поливният сезон вече е приключил и в момента нивото на водоема е без промяна. Очакванията са за влажен есенно-зимен сезон и покачване нивото на язовирите.

„Отчитаме един успешен поливен сезон , преминал при засилен интерес  за напояване сред земеделската общност, предвид много сухата година. Редуването на сухи и влажни периоди е циклично, средно между 5 и 7 години, затова очакванията ни са тази есен да е влажна и реките, и язовирите да достигнат по-високи нива. Ако се повтори сухата зима от 2019 г., нивата няма да са по-ниски от тези през април – септември тази година.”, каза още Пламен Иванов.

Притокът към яз. Жребчево от началото на годината до юни, включително, е за условията на много суха година. „При очакван прогнозен приток през периода януари-юни за средно влажна година са очаквани 310 млн. м3 за суха година – 156 млн. м3, за много суха година са 100.23 м3. Действителният приток беше за много суха година”, уточни Управителят на „Напоителни системи” ЕАД – Сливен.

 

Предишна ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЗИ - СЛИВЕН
Следваща ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР № 1 В СЛИВЕН СЕ КАЗВА ВЕНЦИСЛАВ ТЕМЕЛКОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ УЧАСТВА В ГОДИШНАТА СРЕЩА НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ

  Кметът на Сливен Стефан Радев участва в годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. В работата на форума кметове, председатели на

Новини Сливен

КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА С МНОГО ИГРИ, СЪСТЕЗАНИЯ И РАЗНОЦВЕТНИ БАЛОНИ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТЕТО – 1 ЮНИ

Международният ден на детето тази година бе отпразнуван със специално внимание към най-малките жители на Котел. Пъстроцветният празник в центъра на града донесе на малчуганите много усмивки, игри и забавни

Новини Сливен

ПИСАТЕЛЯТ АСЕН СИРАКОВ В СЛИВЕН: ДЕЦАТА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СЪДНИЦИ НА ТВОРБИТЕ МИ

Международна кръгла маса на тема „Изкуството да се пише за деца –  между модерните послания и фантазния свят“ събра писатели, издатели и библиотечни специалисти в РБ „Сава Доброплодни“ в Сливен.