ПЛАМЕН ИВАНОВ: ОЧАКВАМ ВЛАЖНА ЕСЕН И ПОКАЧВАНЕ НА НИВОТО НА ЯЗОВИРИТЕ

ПЛАМЕН ИВАНОВ: ОЧАКВАМ ВЛАЖНА ЕСЕН И ПОКАЧВАНЕ НА НИВОТО НА ЯЗОВИРИТЕ

Нивото на яз. Жребчево е на 20,9 % от обема си, а основната причина за това е сушата, която се наблюдава през последните години. Това заяви  пред Sliveninfo инж. Пламен Иванов – Управител на „Напоителни системи” ЕАД – клон „Средна Тунджа”.

Заради ниските нива на язовира от МОСВ са ограничили подаването на вода към ВЕЦ-овете и в момента се оводнява р. Тунджа след  яз. Жребчево. Поливният сезон вече е приключил и в момента нивото на водоема е без промяна. Очакванията са за влажен есенно-зимен сезон и покачване нивото на язовирите.

„Отчитаме един успешен поливен сезон , преминал при засилен интерес  за напояване сред земеделската общност, предвид много сухата година. Редуването на сухи и влажни периоди е циклично, средно между 5 и 7 години, затова очакванията ни са тази есен да е влажна и реките, и язовирите да достигнат по-високи нива. Ако се повтори сухата зима от 2019 г., нивата няма да са по-ниски от тези през април – септември тази година.”, каза още Пламен Иванов.

Притокът към яз. Жребчево от началото на годината до юни, включително, е за условията на много суха година. „При очакван прогнозен приток през периода януари-юни за средно влажна година са очаквани 310 млн. м3 за суха година – 156 млн. м3, за много суха година са 100.23 м3. Действителният приток беше за много суха година”, уточни Управителят на „Напоителни системи” ЕАД – Сливен.

 

Предишна ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЗИ - СЛИВЕН
Следваща ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР № 1 В СЛИВЕН СЕ КАЗВА ВЕНЦИСЛАВ ТЕМЕЛКОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

проф. д.и.н. ИВАН РУСЕВ: ПРЕЗ ЮЛИ ИЗЛИЗА ТРЕТИЯТ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“

Проф. д.и.н. Иван Русев е роден в Сливен. Възпитаник е на езикова гимназия „Захарий Стоянов“. Завършва история във Великотърновския университет, след което започва работа в историческия музей в Сливен. Повече

Новини Сливен

СУПЕР МОЩЕН АВТОМОБИЛ Е СОБСТВЕНОСТ НА СЛИВЕНСКИ БИЗНЕСМЕН

  В Сливен вече има лека кола, чиято мощност е 740 конски сили. Тя може да се движи с 330 км/ч, а ускорява до 100 км само за 4,6 секунди.

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ДРОГИРАНИЯ ШОФЬОР, УБИЛ ЖЕНА В СЛИВЕН

29-годишният сливналия, който в четвъртък блъсна смъртоносно жена на 69 години, остава за постоянно в ареста. Това съобщиха за Sliveninfo от Окръжен съд – Сливен. Днес състав на съда наложи