ПЛАМЕН ИВАНОВ: АКО ИМАМЕ СРЕДНО ВЛАЖНА ГОДИНА, ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО” ОТНОВО ЩЕ Е ПЪЛЕН
24.08.2020 4087 Прегледи

ПЛАМЕН ИВАНОВ: АКО ИМАМЕ СРЕДНО ВЛАЖНА ГОДИНА, ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО” ОТНОВО ЩЕ Е ПЪЛЕН

Въпрос: Г-н Иванов, какво е състоянието на язовир „Жребчево“ към днешна дата?

Пламен Иванов: Продължителният сух период е причина за ниските нива на язовирите в страната, особено в Източна и Югоизточна България. Притокът към язовир „Жребчево“ от началото на годината до юни включително е за условията на много суха година. При очакван прогнозен приток през периода януари – юни за  средно влажна година са очаквани 310,0 млн.куб.метра, за суха година – 156 млн. куб.метра, за много суха година са 100.23 млн. куб. метра. Действителният приток беше за много суха година. Малко над 101 млн. куб. м е нивото на язовир „Жребчево“ към момента, което е около 25,3% от обема на язовира, който се използва предимно за поливни нужди. Общият обем на водното съоръжение е 400 млн. куб. метра, но настоящото ниво не е притеснително, защото и преди е имало подобни сухи години. Язовир „Жребчево“ е четвъртият по големина у нас, поради тази причина използването на вода от него е подчинено на плана за управление на водите и плана за защита на птиците. Освен това той влиза в обхвата на НАТУРА 2020. Рибарите могат да са спокойни, защото се поддържат необходимите екологични нива за обитателите на реките и водоемите.

 

Въпрос: Тези ниски нива на водата ще бъдат ли достатъчни за приключване на поливния сезон?

Пламен Иванов: Отчитаме един успешен поливен сезон, преминал при засилен интерес към напояване сред земеделската общност, предвид много сухата година. Количествата вода, които са регистрирани към днешна дата в два от най-големите язовири за напояване в страната – „Жребчево“ и „Копринка“, са такива, каквито бяха и през 2017 година. Разбира се, правят се икономии, за да се пести вода, но за напояване на земеделските производители ще бъде осигурена до приключване на сезона, без това обаче да ощети останалите потребители. Предвиждаме след приключване на поливния сезон и екологичния отток по река Тунджа, към 30 септември, при липса на валежи да имаме 86 млн.м3.

 

Въпрос: Хората се опасяват, че кладенците в селата също значително са спаднали и няма да могат да поливат и обработват градините си

Пламен Иванов: За да се осигури необходимия минимален екологичен отток към река Тунджа  от язовир „Копринка“ към язовир „Жребчево“ в месец август се подадоха  10 млн. куб. м вода. Допълнително отпусканите водни количества ще бъдат за оводняването на Тунджа след язовир „Жребчево“ и за сондажите на областите Сливен и Ямбол , за да могат да се подхранят кладенците, от които се черпят води за питейно-битови нужди в много населени места. Тук искам да успокоя хората, защото се появиха много спекулации, че подаването на тази вода, в никакъв случай няма да се отрази на язовир „Копринка“.

За последно през 2014 година валежите в страната бяха около и над нормата (отчетения притока за календарната година е бил 680 млн.м3). Но от 15 години от язовир „Копринка“ не е извършвано екологично изпускане на вода. През август на 2020 година са изпуснати 10 млн.куб.м. при разрешени, съгласно разрешително, което има- 23 млн. Заради сухите месеци и намалените количества, не са предвидени нови изпускания, освен ако не се наложи.

 

Въпрос: Язовир „Жребчево“ е основно за напояване. Сливен се водоснабдява от язовир „Асеновец“. Има ли опасност от воден режим, питат хората?

Пламен Иванов: Язовир „Асеновец“ е основното съоръжение в схемата на водоснабдяване на Сливен. Той осигурява питейна вода за града от 1987 година. Заради ниските му нива обаче, водата за града се доставя от помпените съоръжения край река Тунджа. Използват се трите водоснабдителни системи – „Тунджа“, „Гергевец“ и „Мечкарево“. Именно за това се оводнява и река Тунджа след язовир „Жребчево“, за да се осигури вода и за сондажите на областите Сливен и Ямбол. В тази особено суха година всички заедно трябва да обединим усилията си, за да не се стигне до водна криза. В момента работим заедно с ВиК операторите в областта. Ежедневно министърът на околната среда и водите Емил Димитров се среща с представители на водоснабдителни дружества, за да се следи отблизо ситуацията. Търси се решение на проблеми, неглижирани над 15 години, в сектор „Води“ – Източно беломорски район.

 

Въпрос: И на финала – има ли опасност от водна криза, според Вас?

Пламен Иванов: Редуването на сухи и влажни периоди е циклично, средно между 5 и 7 години, затова очакванията ни са тази есен да е влажна и реките и язовирите да достигнат по-високи нива. Ако се повтори сухата зима от 2019 година, нивата няма да са по-ниски от тези през април  – септември тази година.

 

Георги Мангинов

Предишна АБОНАТИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН ДОВОЛНИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ТЕЛЕФОН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ ЗА ДОБРИ МЕЖДУОБЩИНСКИ ПРАКТИКИ

Съвместно онлайн заседание проведоха днес Постоянните комисии на Националното сдружение на общините в Република България по европейски фондове, национални и международни програми и проекти и земеделие, гори, селски и планински

Новини Сливен

КРАЖБА НА ДИЗЕЛОВО ГОРИВО РАЗСЛЕДВАТ КРИМИНАЛИСТИ НА РУ-СЛИВЕН

Кражба на дизелово гориво разследват криминалисти на РУ-Сливен. Сигналът е получен  днес в 01,40 часа, за източено неустановено количество дизелово гориво от товарен автомобил „Камаз“ в село Мечкарево, собственост на

Новини Сливен

ДВАМА БРАТЯ СЕ БИХА ЯКО, ПОСТРАДАХА СИНЪТ НА ЕДИНИЯ И ЖЕНАТА НА ДРУГИЯ

Двама братя се биха с мотики и камъни. Пострадали са синът на единия брат, който е откаран в болница в Търговище и съпругата на другия. Тя пък е в сливенската