ПИЩНО МОДНО РЕВЮ НА ДРЕХИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ – В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В СЛИВЕН
май 12, 2023 846 Прегледи

ПИЩНО МОДНО РЕВЮ НА ДРЕХИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ – В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В СЛИВЕН

От колко части се състоят традиционните български костюми? Какви рокли са носели сливенските госпожи и госпожици от края на 19 и началото на 20 век? Какъв е днешният моден шик в проектите на студентите по дизайн? Каква е новата колекция на модна къща „DiKa“?

Отговорите на всички въпроси жителите на Сливен могат да научат на 13 май, от 18 часа, когато ще започне Нощта на музеите.

Откриването ще е пред сградата на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Голямата изненада на организаторите тази година е модното ревю „Облеклото – знак на времето“. Манекени ще дефилират с автентични облекла, които РИМ извади специално за случая от своите фондове. Един от любопитните факти е, че градските жени отпреди 100 и повече години са били доста по-дребни на ръст и с толкова фино и елегантно телосложение, че в изящните им рокли днес могат да „влязат“ предимно момичета на 12-13 години. След това пред публиката ще се представят със своя колекция студенти по моден дизайн от Нов български университет. Подробностите за колекцията не се съобщават, за да бъдат изненада. Засега е известно единствено, че студентите сами са проектирали облеклата, сами са избрали материите и цветовете и сами са ушили дрехите си. На финала на ревюто Модна къща „DiKa” на италианския предприемач с българки паспорт и сливенски адрес Едоардо Миролио ще покаже пролетно-лятната си колекция за 2023 година.

Музейното ревю е посветено на текстила и на текстилната индустрия. Това не е случайно. „Сливен е люлката на българската индустрия, най – вече на текстилната“, отбеляза директорът на РИМ д-р Николай Сираков. В града е създадена не само първата текстилна фабрика на Балканите.  „Можем да се гордеем, че тук, в далечната 1883 година, е създадено първото професионално училище по текстил на Балканите, чийто наследник е  днешната гимназия по текстил“, отбеляза ще той.

В Нощта на музеите с интересни експозиции и много приятни занимания за посетителите ще се включат още Къщата-музей на Хаджи Димитър, Къщата-музей на сливенския бит от 19 – 20 век, Първата държавна текстилна фабрика /фабриката на Добри Желязков/, Художествена галерия „Димитър Добрович“, зала „Сирак Скитник“, Къща „Миркович“, Национален музей на текстилната индустрия, Късноантичната и средновековна  крепост „Туида“.

Посещенията в Нощта на музеите са безплатни. Повечето обекти ще са с отворени врати до полунощ. Предвидена е игра „Моето музейно селфи“  с награди, които ще бъдат връчени в 21,30 часа в РИМ.

НОЩ-МУЗЕИ

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПУНКТОВЕТЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ЧЕРЕШИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБСЪДИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА МЕСЕЧНИТЕ ТАКСИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЯСЛИ

Предложение за актуализация на месечните такси за детски градини и ясли обсъдиха на среща днес кметът Стефан Радев и директори на детски заведения. Актуализацията ще стане с промени в Наредбата

Новини Сливен

С 32 ГЛАСА „ЗА“ МЕСТНИТЕ ДЕПУТАТИ В СЛИВЕН ПРИЕХА АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ

Актуализацията на бюджета на Общината бе сред точките, получили одобрение на днешната редовна сесия на местния парламент в Сливен. Като една от причините за това, кметът Стефан Радев посочи отпадането

Новини Сливен

ДОЛЕТЯХА ПЪРВИТЕ ЩЪРКЕЛИ

Долетя първия бял щъркел в село Самуилово, съобщиха жители на селото. Новината потвърди и кметът на селото Пламена Костадинова. Тя разказа, че обикновено пристига един щъркел, който подготвя гнездото за