ПИСАТЕЛЯТ МИЛЕН РУСКОВ Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2023 Г.
август 29, 2023 1027 Прегледи

ПИСАТЕЛЯТ МИЛЕН РУСКОВ Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2023 Г.

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов“ определи писателя Милен Русков за носител за 2023 г. Предложението за удостояването му с наградата беше направено от ръководствата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Държавен куклен театър – Сливен.
Милен Русков е писател и преводач от английски език, едно от най-изтъкнатите имена в българската литература през първите десетилетия на XXI в.

Милен Русков е роден на 23 юни 1966 г. в гр. Бургас. Завършва българска филология в Софийски университет през 1995 г. Под научното ръководство на изтъкнатия езиковед ст. н. с. Йордан Пенчев пише дисертация по езикознание към Института за български език при БАН. Започва да се занимава с преводи от английски език като е превел над 20 книги.
Отрано е привлечен от прозата. Първата му публикация е сп. „Страница“ през пролетта на 2001 г. – глава от първия му роман „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004 г.). Този роман изведнъж безапелационно налага Милен Русков като едно от най-значимите имена на съвременната българска литература. Големият успех го спохожда с третия му роман „Възвишение“ (2011 г.).
За сливенците романът е особено ценен и интересен и с описанията на Сливен и околностите, на Котел, Медвен и други селища от нашия край, с препратките към „Рибния буквар“ на Петър Берон“, който според автора го е вдъхновил да напише тази книга, към „Горски пътник“ на Георги Стойков Раковски, със забавните истории, свързани с дейността на видни сливенски възрожденци като Сава Доброплодни и др.

Интересът на Милен Русков към българската история продължава и в четвъртия му роман „Чамкория“ ( 2017 г.). „Външният“ исторически обхват е стабилизирането на държавата през втората половина на 1920-те години след острата поляризация през първата, с интересни препратки към лица и събития от Сливенския край.
За творчеството си той е отличен с редица награди – „Златен век“ на Министерство на културата, Националната награда за литература „Христо Г. Данов“, Наградата за литература на Европейския съюз, Националната литературна награда „Елиас Канети“, Националната литературна награда „Иван Вазов“.

Наградата „Добри Чинтулов“ ще му бъде връчена на тържествена церемония в рамките на програмата за отбелязване на Празника на гр. Сливен – 26 октомври, Димитровден.

Предишна ЗАЩИТЕНИТЕ ЖИЛИЩА В СЛИВЕН ПРЕДОСТАВЯТ 24-ЧАСОВА ГРИЖА НА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ
Следваща ПРАЗНИК НА СЕЛО ЕЗЕРО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВАТ ОТКРИТИТЕ ПРИЕМНИ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ПП ГЕРБ – СЛИВЕН И ПРЕЗ АВГУСТ

Общинските съветници от ПП „ГЕРБ“ – Сливен продължават срещите си с граждани и през месец август. Приемните на представителите на местния парламент преминават при голям интерес и през летните месеци.

Новини Сливен

БЕЗПЛАТЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ И ОПТИМИЗАЦИЯ НА СИНЯТА ЗОНА СА ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА МК „ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА“

В Сливен е напълно възможно да се въведе безплатен градски транспорт. Това не е популизъм, а извод от реалното състояние на общинските финанси, включващи финансите на общинската фирма „Пътнически превози“.

Новини Сливен

ДВАМА СЛИВНАЛИИ ПОЛУЧИХА НАГРАДИТЕ ЗА „СПОРТИСТ“ И „ТРЕНЬОР“ НА МВР

Двама сливналии спелиха най-високите отличия на Министерството на вътрешните работи за спортна дейност. На церемония бяха наградени най-добрите спортисти, треньори и деятели на спорта в МВР. 2019 година бе една от най-успешните години