ПИСАТЕЛЯТ АСЕН СИРАКОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩИ С МЛАДИ ЧИТАТЕЛИ ОТ СЛИВЕН
май 12, 2022 461 Прегледи

ПИСАТЕЛЯТ АСЕН СИРАКОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩИ С МЛАДИ ЧИТАТЕЛИ ОТ СЛИВЕН

С драматизация на откъс от книгата му „Принцеса Натима“ започна срещата на Асен Сираков със сливенски малчугани във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“. Представянето на книгата, част от четирилогията за семейно четене „Четвъртото неизвестно“, излязла от печат през м.г., е част от програмата на 24-тия Национален фестивал на детската книга в Сливен. Организаторите приятно изненадаха и развълнуваха писателя с театрализирания диалог между героинята на приказката и Водния дух от езерото.

„Преди време точно децата от Сливен ми поръчаха да напиша приказка за принцове и принцеси, и аз ги послушах и я написах!“, сподели Асен Сираков.
„Как ми хрумна ли? Идеята дойде, когото четох биографията на Хенри VIii. Той имал 5 жени, но запознанството му с една от тях -Ана Клевска, е интересно. За пръв път я видял на портрет, нарисуван от придворния художник Ханс Холбайн Младши, била много красива и той я поискал за жена. Когато обаче я видял, щял да получи инфаркт, изобщо не я харесал, толкова се различавала от портрета!И аз обърнах историята наопаки!“, разказа писателят и допълни, че книжката разсъждава върху това как се влияем от мнението на другите за нас, за самочувствието ни, за сплетните и клюките, за външната и вътрешната красота, за силата на любовта.

Децата зададоха десетки въпроси на писателя – от кога пише книги, как му хрумват идеи за детски книжки, коя е първата му творба, кой му е любимия герой, за колко време се пише една книга, включително и кои са му любимите цветове, числа, плодове, коя зодия е, кога е рождения му ден и др. “  В края на срещата малчуганите си избраха книжки и получиха автографи за спомен от автора.
Асен Сираков се включи и в маратона на детските писатели по училищата в Сливен.
Той гостува на четвъртокласници в СУ“П.К. Яворов“. В непринуден разговор на двора на училището малчуганите научиха за книжките от.четирилогията „Четвъртото неизвестно“ и засипаха с въпроси своя гост. Някои от гях си избраха книжка и получиха автограф от Сираков.
Предишна В ОУ ,,КАП. ПЕТЪР ПАРМАКОВ“, С. ГРАДЕЦ БЕ ОТКРИТА ИНТЕРАКТИВНА ПЛОЩАДКА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Следваща ПРИРОДОНАУЧНИЯТ МУЗЕЙ В КОТЕЛ С ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТ ДНЕС СЛИВЕН ОСТАВА БЕЗ ТОПЛА ВОДА ЗА МЕСЕЦ

От днес започна спирането на топлата вода в Сливен, съобщиха от Топлофикация. То се налага заради планов ремонт, който ще продължи 30 дни.

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК ПЕТЪР ДИМИТРОВ ХВЪРЛИ ОСТАВКА ЗАРАДИ ИЗДИГАНЕТО НА ЛЕЧКОВ ОТ ПАРТИЯ „НОВА АЛТЕРНАТИВА“

Общинският съветник Петър Димитров си подаде оставката като областен председател на ПП „Нова Алтернатива“ в Сливен. „Подавам оставка в знак на несъгласие с издигането на лице за кандидат – кмет,

Новини Сливен

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ ЗАСЕДАНИЕ НА СЛИВЕНСКАТА ОБЩИНСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БСП

На осн. чл. 22, ал. 3, т. 1, във вр. с чл. 22, ал. 2 от Устава на БСП Общинският съвет на БСП- Сливен свиква заседание на Общинската конференция, което