ПЕШЕХОДНИ ПАТРУЛИ СЛЕДЯТ ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ГРАД СЛИВЕН
22.03.2024 1500 Прегледи

ПЕШЕХОДНИ ПАТРУЛИ СЛЕДЯТ ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ГРАД СЛИВЕН

Продължават съвместните проверки на служители от РУ-Сливен и Общинска охрана за опазване на обществения ред и установяване на нарушения при управление на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства /тротинетки/ в района на пешеходната зона и на пътни участъци в град Сливен.

Районното управление в град Сливен възобновява пешеходни обход в централната градска част. Контролът от страна на съвместните патрули с полицейски служители и Общинска охрана ще се осъществява всеки делничен ден в различен часови диапазон.

Екипи на Териториална полиция и група „Патрулно-постова дейност” извършват контрол в жилищните райони на град Сливен. Остава завишена патрулната дейност по линия на пътната безопасност и по линия „Наркотици”.

Предвид затопляне на времето и нарастване на деня се констатират все повече нарушения от страна на деца и възрастни, управляващи велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, по централната пешеходната зона на град Сливен.

Община Сливен е подставила знаци В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“,

на всички подходи към пешеходната зона.

Данните от предходната година сочат, че най-големият брой нарушители са деца до 16-годишна възраст, срещу които не може да се приложи административна санкция. В тези случаи се съставя акт на родителите. В периода април-октомври 2023 година са санкционирани 180 лица над 18-годишна възраст за движение по пешеходната зона- 43 за тротинетки и 138 за велосипеди.

РУ-Сливен напомня, че минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години – за движение само по велосипедни алеи, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

Децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им.

Съгласно чл.80 и 80а от ЗДвП водачите на велосипеди  и индивидуални електрически превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да ползват светлоотразители при движение през нощта; да ползват каска, ако са на възраст до 18 години. На водачите е забравено да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; да развива скорост, по-висока от 25 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“; да превозва други лица; да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци и други, включени в чл.80 и 80а на Закона за движение по пътищата.

 

Предишна ПРОВЕДЕ СЕ ДЕВЕТНАДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА ПЕСЕНЕН КОНКУРС „ГЛАС НА НОВА ЗАГОРА“
Следваща МАЛЧУГАНИ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА „КАЛИНА“ ГОСТУВАХА НА ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ „ЕДЕЛВАЙС“ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ДАРИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ НА СЕЛО БОГДАН

Близо 1 тон пакетирани хранителни продукти бяха дарени от Община Сливен на кметството на сeло Богдан в община Карлово. Населеното място е едно от най- пострадалите села в Карловско по

Новини Сливен

МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ Е

Днес е Неделята на Страшния Съд, третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост, популярна като Месни Заговезни. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които

Новини Сливен

ТЪРСИТЕ НОВ КАСОВ АПАРАТ? ИСКАТЕ СТАРИЯТ ВИ КАСОВ АПАРАТ ДА ИМА НОВ СОФТУЕР? МЯСТОТО В СЛИВЕН Е ЕДНО – „ДЕЛФИ.ПРО“ НА УЛИЦА „СЛАВЯНСКА“ 13

Фирма „Делфи.ПРО”, която винаги е в услуга на своите клиенти, отвори нов магазин за касови апарати и търговско оборудване. Той се намира на ул. „Славянска“ 13 зад пицария „Палермо”/ .