ПЕТИМА СОЦИАЛИСТИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН СТАНАХА ЧЛЕНОВЕ НА НОВИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА БСП
27.09.2020 1637 Прегледи

ПЕТИМА СОЦИАЛИСТИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН СТАНАХА ЧЛЕНОВЕ НА НОВИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА БСП

В новия Национален съвет на БСП влязоха петима социалисти от Област Сливен, научи Sliveninfo. Това стана ясно след тайното гласуване на конгреса на партията, който се проведе събота и неделя в НДК.

С най-много гласове беше избран областният лидер на БСП в Сливен Асен Гагаузов. Той е бивш министър, депутат  и кмет на Сливен.

Деян Дечев, който е зам.-председател на общинския съвет, влиза в новия НС като делегиран член. Делегатите на конгреса от Сливен дадоха своя вот за Деян Дечев, който победи конкуренцията в лицето на Минчо Афузов и кандидат от Нова Загора.

Новозагорци имат цели двама представители в НС. Това са бившият евродепутат Евгени Кирилов, който живее в столицата и Васил Стоянов, който влиза от младежката квота.

Народният представител Кольо Милев също стана член на новото национално ръководство на БСП.

Другият червен депутат от Сливен Таско Ерменков бе избран за член на НС, но от квотата на софийски район.

Юбилейният 50-и конгрес на БСП се оказа знаков за българската левица. Както се и очакваше той зададе нов курс за кадрово обвновление на партията, след победата на Корнелия Нинова в първия пряк вътрешно-партиен избор за председател.

Нинова се наложи в тежка битка, в която бяха впрегнати огромни сили и ресурси срещу нея, и успя да овладее партията с принципната си и открита политика.

Конгресът категорично подкрепи следваната от Корнелия Нинова последователна линия за ярка опозиционност и неотклонност в политиката  срещу паралелната държава, задкулисието и за нов морал в политиката и управлението на държавата.

Очаквано интригата на Конгреса бе изборът на нов Национален съвет на партията. Там беше битката за това кои хора ще определят политиката на партията през следващите 4 години.

Абонираните за своите постове от десетилетия червени барони получиха звучен шамар и бяха изхвърлени от новия състав на съвета.

С червен картон от ръководството на партията си тръгнаха знакови имена на прехода като Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Пирински и дъщеря му Анна Пиринска, Георги Божинов, Ангел Найденов, Юрий Асланов, Михаил Миков, Велислава Дърева, Красимир Янков и Валери Жаблянов, Катя Николова, Ваня Добрева, Захари Захариев, Чавдар Георгиев.

Най-знаково е единодушното изгонване на действащия президент на ПЕС – Сергей Станишев, който също не намери място сред членовете на новия Национален съвет на БСП.

Георги Гергов влезе в НС като делегиран представител на пловдивските социалисти. Ден преди конгреса Геергов призоова за единение на партията и заставане зад победилата в прекия вот като председател на партията Корнелия Нинова.

В изключително оспорвана битка председателят на вътрешната ЦИК Емил Войнов оглави Контролната комисия с 384 гласа, което е много важен орган за партията. Конгресът изхвърли Валентина Богданова, която събра само 133 гласа, а по време на вътрешната кампания работи явно за Кирил Добрев.

Прeд cъпaртийцитe cи Кoрнeлия Нинoвa зaяви, чe БCП щe пoдaдe ръкa нa вceки, кoйтo e гoтoв дa рaбoти бeзкoриcтнo зa oтeчecтвoтo. Призoвa зa кoнcoлидaция oкoлo принципи и мoрaл в пoлитикaтa. И отчете, че БСП се е превърнала в ударна опозиция на управлението на Бойко Борисов.

Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Той утвърждава водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вицепрезидент, и всички останали номинации, които партията прави за държавни постове. Пленумът взима и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца.

Съставът на новия пленум показва, че той ще бъде много по-консенсусен и работещ орган за разлика от предишния, в който т.нар. вътрешна опозиция се опитваше непрекъснато да бламира лидера си.

„Започваме един нов 4-годишен цикъл на работа“, заяви в заключителното си слово Корнелия Нинова.

Председателят на БСП  обяви, че партията поема курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване.

„Да покажем, че  вярваме в себе си, да покажем, че освен че можем да променим себе си, ще променим и България“, посочи Нинова и благодари на делегатите на конгреса за ползотворната работа. Благодари и на всички социалисти за участието им в успешния пряк избор.

До месец се очаква новият Национален съвет да бъде свикан на първото си заседание. На него председателят Корнелия Нинова ще предложи своите заместници в партията и членовете на Изпълнителното  бюро на БСП.

Форумът премина при огромен интерес.

Над 75 акредитирани журналисти, дипломати от 35 държави, стотици интелектуалци и други гости следиха работата на най-висшия форум на социалистите.

 

Предишна 2 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща НЕДКО НЕДЕВ: РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ ИМАТ ВЕЧЕ НАД 200 ЧЛЕНА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Журналист взема интервю от заминаващ от страната младеж: – Вие отивате на запад за да търсите някаква работа? – Да! – А не ви ли притеснява това,че там ще ви

Новини

ДОГАН ПРЕДЛАГА СЪПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ДПС НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И ДЖЕВДЕТ ЧАКЪРОВ

„ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация“, заявява почетният председател на движението Ахмед Доган в обръщение към структурите, разпространено до медиите. „Предлагам на вашето внимание

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Тренировка на Валери Божинов… Някой ритнал топката извън терена и Валери хукнал да я вземе. Намерил я, но нещо не се координирал и вместо топката, ритнал един мравуняк до нея,