ПЕСЕНТА НА МУЗИТЕ – ТАЗИ ВЕЧЕР В ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР
март 26, 2018 1080 Прегледи

ПЕСЕНТА НА МУЗИТЕ – ТАЗИ ВЕЧЕР В ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР

С концерт спектакъл „Песента на музите“ тази вечер от 19 часа трупата на Сливенския драматичен театър отбелязва Международния ден на театъра 27 март. С тази проява театърът слага начало и на честванията, посветени на неговата 100-годишнина, която ще бъде отпразнувана по подобаващ начин през есента на тази година.
Заглавието на спектакъла „Песента на музите“ е препратка към първата театрална завеса на града под Сините камъни, рисувана от сливенския художник Йордан Кювлиев, по картина на французина Роше-Гроз и реверанс към първостроителите на театралното дело в Сливен.
Режисьорът на спектакъла Ивайло Гандев се е стремил да озвучи и визуализира „една голяма театрална парабола от древността към съвремието“. Песента на старогръцките музи съживяват артистите от Сливенския театър Вяра Начева, Николина Велчева, Таня Йоргова, Августин Демерджиев, Димитър Марков, Ивайло Гандев и доайенът Михаил Илийков. В сценария са вплетени текстове на Омир, Шекспир, Чехов, Радичков, Сава Доброплодни и любовна поезия на Сафо, Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Пейо Яворов. В театралната отдаденост на сливенската трупа публиката ще открие хора от древногръцката мистерия и епическия стих на „Илиада“, ще види „сливенската Сара Бернар“ в монолога на Ричард III, ще прескочи във времето при Чеховата човешка комедия, ще мине през Радичковия „Опит за летене“ и ще потъне в море от любов, пресъздадено от талантлива артистична двойка. За да се приземи накрая при първото любителското представление на първата българска пиеса „Михал Мишкоед“ в къщата на учителя Панайот Минков в сливенския квартал „Клуцохор“ в далечната 1860 година.
Хорът на музите, съставен от професионални актьори, ще бъде подкрепен от танцьорите от фолклорния ансамбъл „Сливен“ и колективите на читалище „Зора“, на чиято сцена се дава първото публично театрално зрелище „Многострадална Геновева“. В концерта спектакъл, посветен на сливенското театрално дело, ще видим още смесения хор „Добри Чинтулов“, малките балерини от балет „Адажио“ с ръководител Наталия Хаджикостова и начинаещия майстор на клавира Борис Пашаянов.
Защо музите са не девет, а десет, обяснява сценаристът, режисьор и актьор Ивайло Гандев: „Към 9-те музи сме прибавили и най-младата 10-та – тази на киното, за да почетем паметта и на първия български кинематограф Васил Гендов, сливенецът, който прави първия български филм „Българан е галант“.

Предишна ФИРМА ОТ СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ ЕВРОПРОЕКТ ЗА 5 МЛН. ЛЕВА
Следваща СПЕЦОПЕРАЦИЯ ЗА НАРКОТИЦИ ЗАВЪРШИ С РАЗКРИТИ 3 ГРАМА МАРИХУАНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АТДБ: ОЧАКВАНОТО ПОСКЪПВАНЕ НА ПАРНОТО ЩЕ БЪДЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА ДРАСТИЧНОТО ПОСКЪПВАНЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ И ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ НА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ

  „Ако цените на природния газ и въглеродните емисии продължат да се повишават с тези темпове на световните пазари, от 1 януари 2022 г., ще се наложи ново поскъпване на

Новини Сливен

ВЪВ „ВИК“ – СЛИВЕН ПОЛУЧИХА СПЕЦИАЛНО РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ ГОДИНИ НАСАМ

Работното облекло, обувки и лични предпазни средства, доставени по проекта на „ВиК“ – Сливен „Подобряване качеството на работните места“, вече са раздадени на служителите на дружеството в Сливен, Нова Загора,

Новини Сливен

ДЕТСКА ГРАДИНА „ДЕТСКИ РАЙ“ В СЛИВЕН РАБОТИ В НОРМАЛЕН РЕЖИМ

Детска градина „Детски рай“ работи по обичайния си график, заяви днес пред журналисти зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Там бе регистрирано огнище на COVID-19 сред педагогическия и непедагогическия персонал.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 − 3 =