ПГХТ „АКАД. Н. НЕДЕЛЧЕВ“ СЛИВЕН ОТКРИ МОНУМЕНТАЛЕН ПАНЕЛ НА ПАТРОНА СИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ПГХТ „АКАД. Н. НЕДЕЛЧЕВ“ СЛИВЕН ОТКРИ МОНУМЕНТАЛЕН ПАНЕЛ НА ПАТРОНА СИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Първи ноември е светъл ден побългарските земи, време, когато отдаваме почит на книжовниците и просветителите, на най-светлите имена от нашето духовно минало  които ни карат да се гордеем, че сме българи, съхранили родовото си начало, книжовността, духовността. Един от тези будители е Академик Неделчо Неделчев.

Паметният панел на Академик Неделчев беше открит на 28. 10.2022 г. в сградата на ПГХТ „АКАД. Н. НЕДЕЛЧЕВ“ СЛИВЕН от началника на РУО д-р Кристияна Добрева Станкова и автора г-н Александър Дойчинов- директор на Националната художествена гимназия, художник, общественик, носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2022г., която се връчва на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

От 06 март 1992 година Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм носи името „Академик Неделчо Неделчев“. Роден през 1890 г. в Сливен, Неделчо Неделчев Радев е основоположник на лозарството и винарството в България, пренесъл от Франция знания за превръщането на един традиционен занаят в икономически отрасъл.           Български растениевъд и университетски преподавател, член – кореспондент на БАН и академик на Академията на селскостопанските науки, Неделчо Неделчев е единственият за времето си българин стипендиант, завършил престижното висше лозарско училище в Монпелие, Франция, който въпреки сериозните предложения за работа в чужбина, избира да се върне в родината си с една мечта – да възстанови лозарството и винарството в България.

Днес, учителите и учениците на Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм, с любов и уважение произнасяме неговото име, с гордост и достойнство следваме стъпките му, защото всяка годишнина означава история, опит, традиции, утвърждавани и прилагани във времето, съхранени и предадени на бъдещето!Съприкосновението с патрона на училището обедини ученици и учители около идеята за принадлежност към общността.

Да следваме светлия пример на учените, книжовниците, радетелите на българщината, които в трудно и безпросветно време с мощта на своя дух са връщали равновесието и вярата в българските устои! Будителите ни завещаха гордостта от знанието и просвещението!

Ние, учителите от ПГХТ „Академик Неделчо Неделчев“ ще отстояваме българските ценности и заветите на нашия патрон. Вярваме в доброто, ще се обърнемкъм светлината, за да дадем криле на учениците си, да ги вдъхновим, даги насърчим да полетят към висините!

Предишна ИНЖ. МИТКО ИВАНОВ Е НОВИЯТ – СТАР ДИРЕКТОР НА ПЪТНОТО В СЛИВЕН
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН ВЪВЕЖДА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ДЪРВЕСНИ ОТПАДЪЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЧИНА 72-ГОДИШНИЯТ МЪЖ, КОЙТО „ВЪЗКРЪСНА“ НА ГРОБИЩАТА

72-годиният Руси Русев от Сливен, който миналия месец „възкръсна“ от ковчег на гробищата, е починал. Смъртта на Руси Русев е настъпила в събота в Областната болница на Сливен, научи Sliveninfo.

Новини Сливен

ИЗВЪРШИТЕЛ НА ГРАБЕЖ ВЛИЗА В ЗАТВОРА

По внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Сливен и след постигнато споразумение в съдебно заседание, съдът наложи ефективно наказание от 3 години и 11 месеца „лишаване от свобода“ на

Новини Сливен

СЪБОР НА СЕЛО ЧОКОБА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 4 И 5 НОЕМВРИ

Село Чокоба ще проведе традиционния си събор на 4 и 5 ноември. Програмата предвижда концерт пред читалището в петък от 18 часа. В събота – 5 ноември, от 10,30 часа