ПАЦИЕНТИ И КОЛЕГИ НА КИНЕЗИТЕРАПЕВТА ЮСЕФ АЛТАБИБ СЕ СЪБРАХА В СЛИВЕН НА МИРЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЕКСПУЛСИРАНЕТО МУ В ЛИБИЯ
март 25, 2023 1393 Прегледи

ПАЦИЕНТИ И КОЛЕГИ НА КИНЕЗИТЕРАПЕВТА ЮСЕФ АЛТАБИБ СЕ СЪБРАХА В СЛИВЕН НА МИРЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЕКСПУЛСИРАНЕТО МУ В ЛИБИЯ

Пациенти и колеги на кинезитерапевта Юсеф Алтабиб се събраха пред сградата на Община Сливен на мирен протест срещу експулсирането му в Либия. Хората искат да знаят защо е бил задържан и настояват за справедливост, както и за освобождаването му от Центъра за настаняване на бежанци в Любимец. В града върви подписка в негова подкрепа.

„Юсеф е бил задържан от службите по миграция и отведен насилствено от работното си място на 10 февруари, каза пред репортер на БТА Карамфилка Петрова, медицинска сестра в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, която работи от няколко години с Юсеф. „Не разбирам кога той стана заплаха за националната сигурност, след като 23 години живее и работи в страната“, каза тя.

„Не разбирам как може един хуманист, който от години милее за България и се грижи за децата, да бъде заплаха за България“, коментира пред журналисти съпругата на задържания Светлана Ченкова. Тя заяви, че не разбира как може съпругът ѝ да е задържан на базата на съмнения, че е „контактувал със замесен с терористични организации“. По думите ѝ Юсеф е посетил за последно Либия през декември м.г., за да види болната си майка. На протеста бе и синът на задържания, който тази година ще бъде абитуриент.

„Юсеф не е извършил престъпление“, категоричен бе пред БТА адвокатът на Алтабиб – Станислав Раднев. „Това са административни производства. Има заповед във връзка с доклад по член 4 от Закона за ДАНС, че е свързан с лица, които са свързани с чужди служби и с терористични организации“, уточни той. И допълни, че материалите са много оскъдни. Вероятно следващата седмица ще бъде взето окончателно решение дали той да бъде експулсиран и това решение няма да подлежи на обжалване, обясни адвокатът. По думите му експулсирането трябва да се подготви от либийската страна.

Със заповед на председателя на ДАНС, на Юсеф Алтабиб е наложена принудителна административна мярка „експулсиране“, отнето му е правото на пребиваване и му е наложена забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите – членки на Европейския съюз за срок от пет години с мотив, че с действията си чужденецът може да постави в опасност сигурността на българската държава, се посочва в определение на Върховния административен съд от 15 март т.г. , публикувано в портала Единна деловодно-информационна система към съдилището. Определението на ВАС се отнася до отхвърлена жалба на адвокат Раднев срещу отказа на Административен съд – Сливен за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на председателя на ДАНС.

 

БТА

Предишна УНИКАЛЕН КОНЦЕРТ НА СРЕЩАТА НА СТЕФАН ЯНЕВ СЪС СЛИВНАЛИИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРИЗНАТЕЛНОСТТА НА ХОРАТА – НАЙ – ДОБРИЯТ ПОДАРЪК ЗА ИМЕН ДЕН

Петър Петров, два мандата народен представител от Сливен, получи най-добрия подарък за Петровден – признателността на жителите на котленското село Медвен. Петров изготви проект за детска площадка със защитно покритие,

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА МЪЖ, КОЙТО Е ОБВИНЕНИЕ В РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА 3 КГ. КАНАБИС

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Димо Г. (на 50г.), съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че на 25.05.2018г. в гр. Сливен, без

Новини Сливен

МЛАД МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПРИТЕЖАНИЕ НА КАНАБИС В СЛИВЕН

Притежание на наркотици са установили полицейски служители при патрулна дейност в град Сливен. Днес, около 01,30 часа, на бул.“Г.Данчев“, е извършена проверка на 22-годишен мъж от град Сливен. В него