ПАРТИИТЕ В СЛИВЕН НЕ ПОСТИГНАХА ЕДИНОДУШИЕ КОЙ ДА ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА РИК
14.04.2024 1234 Прегледи

ПАРТИИТЕ В СЛИВЕН НЕ ПОСТИГНАХА ЕДИНОДУШИЕ КОЙ ДА ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА РИК

Възраждане поиска да има председател на РИК – Сливен, при условие че партията ще има само 2-ма представители в комисията от общо 13. Всички други партии и коалиции застанаха зад предложената от ГЕРБ адвокат Росица Тодорова. ГЕРБ ще имат 4-ма души в РИК – Сливен.

Възраждане предложиха юристката Даниела Василева, която преди 3 г. бе кандидат за народен представител от ИТН, а миналата година стана член на РИК – Сливен от „Български възход“.

Областният управител инж. Маринчо Христов проведе днес в  Областна администрация Сливен  консултации за сформиране на Районна избирателна комисия-Сливен (РИК). На заседанието присъстваха представители на Областна администрация- Сливен и членове на всички парламентарно представени партии и коалиции: Коалиция „Продължаваме промяната”, Коалиция „ГЕРБ- СДС“, Политическа партия „ДПС“, Коалиция „БСП за България”, Политическа партия „Има такъв народ”, Политическа партия „Възраждане”.

Областният управител провери представените документи от упълномощените лица, след което допусна до участие представители от следните партии: За Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ това бяха Елена Петкова, Мартин Маринов и Христо Иванов, за Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – Димитър Митев и Здравко Костадинов, за Политическа партия „ДПС“  Мустафа Мустафов, за Коалиция „БСП за България” Стефан Щилиянов, за Политическа партия „Има такъв народ” Ирина Янкова и Славчо Йовчев и за Политическа партия „Възраждане” Динко Ганчев и Кирил Кирилов.

Инж. Христов запозна участниците с Решение № 3051-ЕП/НС от 9 април 2024 г. на Централната избирателна комисия, съгласно което общият брой на членовете на Районна избирателна комисия (РИК) Сливен, включително председател, заместник-председатели и секретар е 13, като съотношението между партиите и коалиции е следното:

за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове;

за коалиция „Продължаваме промяната- Демократична България“ -3 членове;

за политическа партия „ДПС“ – 2 членове;

за политическа партия „Възраждане”-2 членове;

за коалиция „БСП за България“ – 1 член;

за политическа партия „Има такъв народ”- 1 член;

Представителите на партии направиха своите предложения за председател, заместник-председател и секретар на РИК.

За председател на РИК  от Коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложиха Росица Тодорова. Нейното име беше подкрепено от всички партии, с изключение на ПП “Възраждане“, които направиха свое предложение  в лицето на Даниела Василева. В този случай не беше постигнат консенсус за председателската длъжност и крайното решение ще бъде взето от ЦИК.

Бяха избрани трима зам.-председатели –  Елизабет Кендерян от ПП, Мария Чомпова от БСП и представител на ИТН.

Предложението за секретар на РИК бе отправено от Мустафа Мустафов- ДПС, който предложи Фатме Мустафова за този пост. Останалите партии също се обединиха около нейното име.

След като не беше постигнато съгласие за председателското място в РИК, областният управител инж. Маринчо Христов изпрати протокола от проведените консултации до ЦИК.

На водещата снимка е Даниела Василева.

Предишна ТАТЯНА СУЛТАНОВА БЕ ПРЕИЗБРАНА С ВИСОКА ПОДКРЕПА ЗА ВТОРИ МАНДАТ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“
Следваща КОТЕЛ ПОЧЕТЕ 203 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МИНЧО АФУЗОВ: САМО ОБЕДИНЕНИТЕ НИ УСИЛИЯ ВОДЯТ ДО ПРОСПЕРИТЕТ

В Пресклуба на БТА в Сливен се състоя среща с водачите на листи, регистрирани в 21 Многомандатен избирателен район за участие в парламентарните избори на 2 октомври. Публичната среща бе

Новини Сливен

АТАНАС ДЕЛИБАЛТОВ: ЩЕ РАБОТЯ ЗА МИНЧО АФУЗОВ

Досегашният председател на БСП в Сливен Атанас Делибалтов ще работи за избирането на Минчо Афузов за кмет на общината. Това съобщава вестник „24 часа“ тази сутрин. Ето казаното от Делибалтов

Новини Сливен

БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ ИЗЛЪЧИ ФИЛМ, ПОСВЕТЕН НА СЛИВЕН В ПРЕДАВАНЕТО „ТУРИЗЪМ.БГ“

Българската национална телевизия ще излъчи филм в четири части за Сливенска област. В предаването „Туризъм.бг“ в събота, 21 ноември, от 11 часа зрителите ще се запознаят с природните забележителности на