ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ ОДОБРИ ИЗПРАЩАНЕТО НА ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА, А САМО РЕМОНТ НА ВОЕННА ТЕХНИКА
май 4, 2022 299 Прегледи

ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ ОДОБРИ ИЗПРАЩАНЕТО НА ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА, А САМО РЕМОНТ НА ВОЕННА ТЕХНИКА

Според ГЕРБ приетото решение е едно нищо

Парламентът одобри редакционните поправки в проекторешението на „Продължаваме промяната“ за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна. Те бяха съгласно поисканата с писмо от посланика на украинската държава Виталий Москаленко помощ.

Така решението е компромисно – то не включва изпращане на оръжия и муниции на Украйна, а само евентуален ремонт на украинска военна техника във военните предприятия у нас.

Парламентът отхвърли проекторешенията на ГЕРБ и на „Демократична България“ за оказване на военна помощ за Украйна след нападението от Русия.

От ГЕРБ обясниха, че приетите поправки са безсмислени, тъй като ние нямаме техническа възможност да ремонтираме украинската бойна техника.

С решението се дава мандат на българското правителство да вземе съответните мерки.

Редакционните поправки бяха приети със 155 „за“, 15 „против“ и 1 „въздържал се“. От ГЕРБ не участваха в това гласуване. Те обаче подкрепиха проекторешението в неговата цялост, макар че то било едно нищо, както обясни Десислава Атанасова. Така то мина с 200 „за“, 16 „против“ и 1 „въздържал се“.

Категорично „против“ гласуваха само 13-те депутати от радикалната прокремълска партия „Възраждане“.

Приетото решение предвижда и други мерки, свързани с доставки на ел. енергия от Украйна, износ на украинско зърно през варненското пристанище, подкрепа за членство в Европейския съюз на нападнатата държава и др.

Компромисното решение дойде благодарение на Украйна, която сама изрично не посочи предоставянето на оръжие като желана помощ. Това предпази българското правителство от сериозен трус, тъй като БСП е против изпращането на муниции и оръжия.

 

flagman.bg

 

Предишна МЕТОДИЙ ГРИГОРОВ – ЕДИН ЖИВОТ, ПОСВЕТЕН НА МУЗИКАТА И ХОРОВОТО ИЗКУСТВО
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ЖОЗЕФ ДОЛ, ЕНП: БАЛКАНИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ПРИОРИТЕТ ЗА ЕНП, ТРЯБВА ДА РАБОТИМ ЗА РЕГИОНА В ИМЕТО НА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ

Рисковете за Европа от приобщаването на Западните Балкани са равни на нула. Това каза министър-председателят на България и председател на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция по време на Срещата на

Новини

ХИЛЯДИ НАПИСАХА ВЪВ ФЕЙСБУК „АЗ СЪМ ШИВАЧЕВО“ СЛЕД ПРИЗИВ НА ПОЕТ

Това е един от много тежките моменти, в които се опитвам, да пиша за нещо, за което не съм сигурен , че ще намеря точните думи, а е и безмислено-трагедията

Новини

РАЗПОРЕДЕНИ СА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА СПОРТНИ И КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ

  Провеждането на спортни състезания на открито се разрешава при заетост на местата до 50% от капацитета на съответното спортно съоръжение, до 1000 души на сектор, при сядане през седалка