ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ ОДОБРИ ИЗПРАЩАНЕТО НА ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА, А САМО РЕМОНТ НА ВОЕННА ТЕХНИКА
май 4, 2022 220 Прегледи

ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ ОДОБРИ ИЗПРАЩАНЕТО НА ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА, А САМО РЕМОНТ НА ВОЕННА ТЕХНИКА

Според ГЕРБ приетото решение е едно нищо

Парламентът одобри редакционните поправки в проекторешението на „Продължаваме промяната“ за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна. Те бяха съгласно поисканата с писмо от посланика на украинската държава Виталий Москаленко помощ.

Така решението е компромисно – то не включва изпращане на оръжия и муниции на Украйна, а само евентуален ремонт на украинска военна техника във военните предприятия у нас.

Парламентът отхвърли проекторешенията на ГЕРБ и на „Демократична България“ за оказване на военна помощ за Украйна след нападението от Русия.

От ГЕРБ обясниха, че приетите поправки са безсмислени, тъй като ние нямаме техническа възможност да ремонтираме украинската бойна техника.

С решението се дава мандат на българското правителство да вземе съответните мерки.

Редакционните поправки бяха приети със 155 „за“, 15 „против“ и 1 „въздържал се“. От ГЕРБ не участваха в това гласуване. Те обаче подкрепиха проекторешението в неговата цялост, макар че то било едно нищо, както обясни Десислава Атанасова. Така то мина с 200 „за“, 16 „против“ и 1 „въздържал се“.

Категорично „против“ гласуваха само 13-те депутати от радикалната прокремълска партия „Възраждане“.

Приетото решение предвижда и други мерки, свързани с доставки на ел. енергия от Украйна, износ на украинско зърно през варненското пристанище, подкрепа за членство в Европейския съюз на нападнатата държава и др.

Компромисното решение дойде благодарение на Украйна, която сама изрично не посочи предоставянето на оръжие като желана помощ. Това предпази българското правителство от сериозен трус, тъй като БСП е против изпращането на муниции и оръжия.

 

flagman.bg

 

Предишна МЕТОДИЙ ГРИГОРОВ – ЕДИН ЖИВОТ, ПОСВЕТЕН НА МУЗИКАТА И ХОРОВОТО ИЗКУСТВО
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Вачо! Котката са е изпикала в обущата! – К’во? Ех, таа мръсна мачка! Ша я докача! – Ама не у твойте, а на мама! -Я и дай кюфте. –

Новини

КИРИЛ ПЕТКОВ ПРИЗОВА ВСЕКИ БЪЛГАРИН, КОЙТО ИСКА ДА ПОМОГНЕ НА УКРАЙНА, ДА ДАРИ ПО ЕДНА ЗАПЛАТА

Премиерът Кирил Петков обяви дарителска кампания за набиране на средства за боеприпаси за Украйна. Това той направи във фейсбук. В лично качество премиерът дари една своя заплата. Ето какво написа

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Мъж се приготвя за работа, облича джинси, пуловер, а жена му го наблюдава… – Скъпи, не бива чак толкова да се отпускаш: пуловера изглежда стар, джинсите май не са много