ПАМЕТНИК ЗА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ И ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА БЕ ОТКРИТ В ЯМБОЛ
16.04.2024 1103 Прегледи

ПАМЕТНИК ЗА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ И ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА БЕ ОТКРИТ В ЯМБОЛ

Паметник за жертвите на Холокоста и в знак на признателност към българския народ за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през 1943 г. бе открит днес в Ямбол. Мемориалната плоча е пред някогашната синагога в града, която днес е част от комплекса на Художествената галерия „Жорж Папазов“. Открита бе от Берта Джелдети – една от спасените някога, а днес най-възрастната представителка на местната еврейската общност.

„В Ямбол има много голямо присъствие от векове на еврейската общност. Ние винаги подчертаваме, че спасението е дело на обикновените хора, на тези които са помагали на своите съседи, близки, и е символ на едно приятелство“, коментира пред журналисти изпълнителният директор на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Делчев.

Според него темата за спасяването на българските евреи е изключително важна, но често се използва в контекста и като проводник на други исторически разкази – за комунизма, за царския период. „Спасяването на българските евреи трябва да бъде отделна тема – като постижение на българския народ, като урок за младите хора днес, а не да бъде вкарвана в целия контекст на войната и последвалите след нея събития“, подчерта той.

Относно случващото се в момента в Израел Максим Делчев каза: „Не знаем за български евреи, които искат да се връщат, напротив през последните месеци има хора, които да се включат, ние подготвяме от нашата доброволческа група, която да отиде и да помага в Израел в земеделието и на места, където войниците са на фронта и някой трябва да помага.“

„В българската история има много славни страници – има Цар Калоян, има Иван Асен II, има Шипка, величави победи. Всички те обаче са свързани с жертви. В нашата история обаче има едно събитие, в което жертви няма. Когато над Европа димят комините на лагерите на смъртта и газовите пещи, в България евреите са спасени. Когато в Европа има загинали 6 млн. евреи, населението на евреите в България след войната е по-голямо, отколкото преди нея“, каза журналистът Исак Гозес.

Той припомни, че според официалните данни на интернет на Изследователския център към Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“, в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората световна война и нула жертви. Единствената държава в таблицата със записани нула жертви е България.

„Холокостът е един ужасен геноцид, който всички помним. Европа отбелязва този ден на 27 януари, а България – на 10 март отдава почит на жертвите на нацисткия режим в Германия“, каза при откриването директорът на Художествената галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол Петко Йорданов.

„След Освобождението на България, град Ямбол се оказва с една от най-големите еврейски общности в страната. Ямболските евреи през 30-те години са почти 5 процента от населението на града и участват активно в обществено-политическия и икономическия живот“, припомни д-р Стефан Бакърджиев, директор на Регионалния исторически музей.

„През 1943 г. по силата на спогодбата „Белев – Данекер“ от Ямбол е трябвало да бъдат изселени над 300 еврейски семейства от Ямбол, или около 1200 души от общо 20 000 в страната. На 9 март 1943 г. са арестувани евреите от Пловдив, Ямбол, Кюстендил и Дупница, които е трябвало да последват своите събратя от Беломорска Тракия. Около 40 дни те очакват своето депортиране към лагерите на смъртта. Междувременно много български семейства в Ямбол предлагат на евреите да осиновят техните деца, за да могат те да бъдат спасени“, допълни Бакърджиев.

„В ден като днешния, не можем да не споменем духовните ценности на българския народ, тогава, когато съпричастността му към съдбата на еврейския народ е довела до спасяването на толкова много животи. Тези минали събития водят до това днес нашите две държави да са в прекрасни взаимоотношения и партньорство, тенденция, която смятам, че ще се запази и занапред“, отбеляза областният управител на Ямбол Биляна Кавалджиева – Димитрова.

На откриването присъстваха също народните представители Кристиан Вигенин (БСП) и Димитър Иванов (ГЕРБ) заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов, заместник-кметът на община Тунджа Стоян Петков, председателят на Общински съвет – Тунджа Атанас Христов, архиерейският наместник архимандрит Димитрий, председателят на Адвокатската колегия в Ямбол Атласка Данкова, стотици представители на еврейската общност и еврейски организации от цялата страна.

Откриването на паметника бе последвано от откриване на изложбата „Цветовете на моето детство“ на художничката Ривка Узиел – Криспин. Тя е родена през 1938 г. в Ямбол, но от 10-годишна живее в Израел. Преподавател е в Художествения факултет на университета „Макерере“ в Кампала (Уганда). Ривка Узиел – Криспин е международен художник и куратор. Има редица самостоятелни изложби и участва в групови изложби в Израел, Европа, САЩ и Африка.

 

БТА

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ДОЦ. МИХАЙЛОВА: МИКРОБИОЛОГИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ "ЛИНА" Е НАЙ-ГОЛЯМАТА И МОДЕРНА В ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

АРЕСТ ЗА МАРИХУАНА В ЕЛХОВО

На 06.09.2018 г., на територията обслужвана от  РУ-Елхово е проведена полицейска операция с участието на служители на сектор „ПКП“ при отдел“Криминална полиция „ и РУ-Елхово.  В хода на проведените процесуално-следствени

Новини Сливен

10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ БЕБЕТА СА РОДЕНИ В СЛИВЕН, ОТКОЛКОТО В ЯМБОЛ

83 бебета са проплакали в ямболското родилно отделение за третото тримесечие, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Родените от началото на годината бебета в Ямбол са

Новини Ямбол

ПРОКУРОРСКИ АРЕСТ ЗА ТУРСКИ ШОФЬОР, ПРИЧИНИЛ СМЪРТ НА НАШ ГРАНИЧЕН ПОЛИЦАЙ

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа турския гражданин Ердел Ю, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че на 28.11.2018г. на път, при управление на товарен автомобил