ПАМЕТНА ПЛОЧА ЩЕ НАПОМНЯ ЗА ДЕЛОТО НА ЩИЛИЯНА ПАНОВА, МАЙКАТА НА ВСИЧКИ СИРАЦИ В СЛИВЕН

ПАМЕТНА ПЛОЧА ЩЕ НАПОМНЯ ЗА ДЕЛОТО НА ЩИЛИЯНА ПАНОВА, МАЙКАТА НА ВСИЧКИ СИРАЦИ В СЛИВЕН

Възпоменателна плоча на Щилияна Панова ще пази паметта на сливенци  за жената, посветила целия си живот на благотворителност в полза на бедните и нуждаещите се. Мемориалният знак е поставен на фасадата на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен. Сградата на училището е построена през 1928 година по инициатива на Щилияна Панова, със специално предназначение.  В нея е бил разкрит пансион „Майчина длъжност“, където са намирали подслон, грижа и топлина сливенските деца, останали сираци по време на трите освободителни войни в началото на 20 век.

Плочата бе открита от областния управител  Минчо Афузов  в присъствието на екипа му, преподаватели и ученици от гимназията, общественици. Сред тях бяха и наследници на Панова. Събитието стана възможно благодарение на инициативата на зам.областния управител Димитринка Петкова и директора на НХГ „Д. Добрович” Александър Дойчинов.

Щилияна Панова е родена през 1870 година в семейството на Андрей Шишков. Завършила е Робърт колеж.  Съпругът й Димитър Панов напуска този свят едва на 34 години. През 1913 холера причинява смъртта на единствения й син. От този момент нататък тя се посвещава изцяло на благотворителност.  Образованата сливенка от млада спечелила уважението на съгражданите си със състрадателното си сърце.  След тежките житейски загуби и обрати тя потърсила утеха в грижата за осиротелите деца. В историческите бележки за живота й я наричат Майката на всички сираци.

В ново време някогашният пансион е храм на изкуството и младежта. Той стана дом на Националната художествена гимназия „Д. Добрович” – едно от елитните училища в страната. Гимназията обучава и възпитава дарования от различни населени места. Учениците и преподавателите участват в множество различни благотворителни проекти, включително в намирането на артистични решения за подобряване на градската среда.

Предишна ГОРЯХА ДВЕ КОЛИ НА ДВОЙКА, КОЯТО ЖИВЕЕ НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА
Следваща ТУРНИР ПО ШАХМАТ ЗА ДЕЦА СЕ ПРОВЕДЕ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОЛЬО МИЛЕВ: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПРЕСЕЧЕ НАСАЖДАНЕТО НА СТРАХОВЕ СРЕД РОМИТЕ

Насаждането на ирационални страхове у ромите е вредно и престъпно и може да има тежки последици. Днес манипулацията е с ромите от Сливен, Карнобат, Асеновград, утре напрежението ще ескалира в

Новини Сливен

РЗИ ЗАПОЧВА ИМУНИЗАЦИЯ В СЛИВЕНСКИЯ КВАРТАЛ „НАДЕЖДА”

На 29.06.2021 г. /вторник/  от  10,00 до 12,00 часа, мобилен екип на Регионална здравна инспекция-Сливен ще извършва имунизации срещу COVID-19 на адрес гр. Сливен, кв. Надежда, ул. “Калиакра“ №4, в МЦ “Надежда“. Всеки, който желае може да бъде имунизиран.

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 21. 10. 2019 г. (Понеделник) от 09. 30 ч. до 15.00 ч. ще бъде прекъснато водоподаването