ОЩЕ ЕДИН МИТРОПОЛИТ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ СПОРНАТА НАРЕДБА ЗА ИЗБОР НА ВЛАДИЦИ
08.03.2024 1317 Прегледи

ОЩЕ ЕДИН МИТРОПОЛИТ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ СПОРНАТА НАРЕДБА ЗА ИЗБОР НА ВЛАДИЦИ

Бъдещето на спорната наредба за избор на митрополити изглежда все по-несигурно след поредното изявление на член на Светия Синод.

В него русенският митрополит Наум, който гласува „за“ наредбата посочва, че не е бил сред нейните вносители, а също така смята, че следва тя да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура.

Наредбата бе приета на 24 февруари, когато бе касиран изборът на сливенски митрополит. Основното в нея е, че се отнема правото на гласуване на миряните, а единствено Светия синод ще избира между кандидатите за нов митрополит, които пак той излъчва. Промените влизат в сила веднага и ще важат за повторния опит за избор на сливенски митрополит, който е насрочен за 12 и 13 март. Това решение доведе до протести в Сливен, както и критични становища от юристи. Основната причина е, че промени в устава на синода, според самия него, могат да се правят само на църковен събор.

За новата наредба гласуваха 9 от 12 присъствали на заседанието митрополити, но постепенно част от тях започнаха да променят позицията си. На 6 март Варненският- и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий оттеглиха подкрепата си. Ден по-късно това направи и пловдивският митрополит Николай, като предложи на синода в заседанието на 12 март да отмени всички свои решения от предходното заседание.

Така, дни преди ключовото заседание от гласувалите „за“ наредбата засега с непроменени позиции остават петима – Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Западно- и Средноевропейският Антоний, Старозагорският Киприан, и Доростолският Яков.

Срещу наредбата са се обявили шестима – Видинският Даниил, Неврокопският Серафим. Ловчанският Гавриил, Варненският- и Великопреславски Йоан, Врачанският Григорий, Пловдивският Николай.

Гласът на Наум, който засега не изразява категорична позиция, може да наклони везните в едната или другата посока. Ако той подкрепи приемането на наредбата, гласовете ще се изравнят, но според чл. 63, ал. 2 от устава решенията се приемат с мнозинство повече от половината от всички членове, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят. Откакто патриарх Неофит е в болница и не ръководи заседанията на синода, е заместван от Великотърновския митрополит Григорий, който подкрепя наредбата.

Текст и снимка: dnevnik.bg

Заглавие: Sliveninfo

Предишна ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР В ЯМБОЛ Е С НОВ ДИРЕКТОР
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР” СЕ ОТКРИВА ЗВЕНО ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ГРИЖА

В МБАЛ „Хаджи Димитър” ще бъде представено звено за психологическа грижа за пациентите, техните близки и лекарите. Подкрепата за болните и семействата им ще е безплатна под формата на индивидуални

Новини Сливен

НАРЯЗАХА ЧЕТИРИТЕ ГУМИ НА КОЛА НА БИЗНЕС ДАМА

Полицейски служители на РУ-Твърдица работят по установяване на извършител, причинил материални щети на лек автомобил „Рено Клио“. Сигналът е подаден на 5 април от 42-годишната собственичка. Автомобилът е бил паркиран

Новини Сливен

ТИР КАТАСТРОФИРА, УДРЯЙКИ ДВЕ СГРАДИ В СЕЛО МОКРЕН

Тир катастрофира, удряйки две сгради в село Мокрен, съобщават от полицията в Сливен. Пътно произшествие без пострадали затрудни движението по път І-7 / Петолъчката-Котел/ в района на село Мокрен. На