ОЩЕ ЕДИН ЗАБОЛЯЛ ОТ КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН
април 27, 2020 3181 Прегледи

ОЩЕ ЕДИН ЗАБОЛЯЛ ОТ КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН

В Сливен има нов случай на коронавирус, съобщиха от НОЩ в понеделник сутринта. Бройката на заболелите с опасната зараза в града е вече 40.

58 новите установени лица с коронавирус от 22 са в болници. Активните области са 7, общо случаите са 1348, от които активни са 1141, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Първенството по брой нови заразени държи Плевен. 23 са новите открити с COVID-19 там, от които 17 души са контактни на работещи в завод „Мизия“. Шест души са настанени в две болници.

В София новите случаи са 20, от които в „Пирогов“ са приети 5, във ВМА – 2, амбулаторните са 12.

Кюстендил – 8, Велико Търново – 4, Пловдив – 2, Сливен – 1, Пазарджик – 1.

7 са новите случаи на заразени деца. В Плевен с инфекцията са 5 момчета, на 6, 8, 15 години и момиче на 1 г.

В Пловдив е установено едно момиче на 14 г. Децата не са в тежко състояние и са на домашно лечение.

147 са заразените от медицинския персонал с 9 нови случая. Има стабилиране на процента заразени – 11%. Седем от тях са в „Пирогов“ – лекар, 5 медицински сестри, 1 санитар от различни клиники, единият от „Хирургия“. Във ВМА има една новозаразена медицинска сестра, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ има един нов случай, но не е лекар.

206 души са излекувани, вчера е изписана жена от болница в Ямбол.

Починалите са 56, един нов случай – мъж на 79 г. от Бургас с онкологично заболяване.

301 са настанени за болнично лечение, има увеличение с 4 души при интензивните, които вече са 41.

Правилата за организация на изолационни помещения в социалните заведения е същата като при всички останали, каза в отговор на въпрос доц. Ангел Кунчев. Няма нужда от специални указания. Старческите домове не са здравни заведения. Където е възможно може да се правят изолатори, но би следвало случаи на заразени да се настаняват в болница.

Картата на заболеваемостта е много различна в отделните области. Възможно е да има ниска активност на местните здравни органи в издирването на нови случая. Коментирахме ситуацията в Разград и Търговище, където няма заразени. Направихме указания за по-активно търсене. Където има т. нар. заспиване на обласитте обръщаме внимание, за да бъдат по-активно, за да не се пропуска нещо, обясни шефът на оперативния щаб. В резултат на една акция в Разград бяха взети 90 проби, но нямаше нито една положителна, уточни той.

Препоръчваме активно туширане в активните огнища навсякъде, където има установени случаи. Пример е Плевен, завод „Мизия“ и там всеки ден се разширява кръгът на заразените.

В близките дни ще се включи системата за автоматично отчитане на тестовете. Днес специално има интересна статистика за тестватнето – на базата на около 300 теста, над 18% са откритите случаи, което е резултат от целенасоченото търсене, обясни ген. Мутафчийски.

 

оffnews.bg

Предишна РАЗРЕШЕНИ СА ПОСЕЩЕНИЯТА НА ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: КАПАЦИТЕТЪТ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В СЛИВЕН НЕ Е ИЗЧЕРПАН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГАЛА КОНЦЕРТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ“

22-ят Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“ ще бъде закрит с гала концерт. Тази вечер от 18 часа на сцената на Драматичния театър „Стефан Киров“ ще излязат всички

Новини Сливен

НОВ ЗЕЛЕН КЪТ КРАСИ ДВОРА НА ДЕТСКА ГРАДИНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДГС КОТЕЛ ПО ПОВОД СЕДМИЦА НА ГОРАТА

На 6-ти април, по повод Седмица на гората 2022 г., служители от ТП ДГС Котел засадиха иглолистни вечно зелени храсти от вида туяв двора на ДГ „Дъга“ в гр. Котел.

Новини Сливен

СИСТЕМЕН НАРУШИТЕЛ Е ЗАЛОВЕН ЗАД ВОЛАНА

Служители на група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Нова Загора са установили неправоспособен водач, който системно управлява МПС. На 13 август, около 13,09 часа, източно от кв. „Загоре“, е извършена