ОЩЕ ЕДИН ЗАБОЛЯЛ ОТ КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН
април 27, 2020 3049 Прегледи

ОЩЕ ЕДИН ЗАБОЛЯЛ ОТ КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН

В Сливен има нов случай на коронавирус, съобщиха от НОЩ в понеделник сутринта. Бройката на заболелите с опасната зараза в града е вече 40.

58 новите установени лица с коронавирус от 22 са в болници. Активните области са 7, общо случаите са 1348, от които активни са 1141, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Първенството по брой нови заразени държи Плевен. 23 са новите открити с COVID-19 там, от които 17 души са контактни на работещи в завод „Мизия“. Шест души са настанени в две болници.

В София новите случаи са 20, от които в „Пирогов“ са приети 5, във ВМА – 2, амбулаторните са 12.

Кюстендил – 8, Велико Търново – 4, Пловдив – 2, Сливен – 1, Пазарджик – 1.

7 са новите случаи на заразени деца. В Плевен с инфекцията са 5 момчета, на 6, 8, 15 години и момиче на 1 г.

В Пловдив е установено едно момиче на 14 г. Децата не са в тежко състояние и са на домашно лечение.

147 са заразените от медицинския персонал с 9 нови случая. Има стабилиране на процента заразени – 11%. Седем от тях са в „Пирогов“ – лекар, 5 медицински сестри, 1 санитар от различни клиники, единият от „Хирургия“. Във ВМА има една новозаразена медицинска сестра, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ има един нов случай, но не е лекар.

206 души са излекувани, вчера е изписана жена от болница в Ямбол.

Починалите са 56, един нов случай – мъж на 79 г. от Бургас с онкологично заболяване.

301 са настанени за болнично лечение, има увеличение с 4 души при интензивните, които вече са 41.

Правилата за организация на изолационни помещения в социалните заведения е същата като при всички останали, каза в отговор на въпрос доц. Ангел Кунчев. Няма нужда от специални указания. Старческите домове не са здравни заведения. Където е възможно може да се правят изолатори, но би следвало случаи на заразени да се настаняват в болница.

Картата на заболеваемостта е много различна в отделните области. Възможно е да има ниска активност на местните здравни органи в издирването на нови случая. Коментирахме ситуацията в Разград и Търговище, където няма заразени. Направихме указания за по-активно търсене. Където има т. нар. заспиване на обласитте обръщаме внимание, за да бъдат по-активно, за да не се пропуска нещо, обясни шефът на оперативния щаб. В резултат на една акция в Разград бяха взети 90 проби, но нямаше нито една положителна, уточни той.

Препоръчваме активно туширане в активните огнища навсякъде, където има установени случаи. Пример е Плевен, завод „Мизия“ и там всеки ден се разширява кръгът на заразените.

В близките дни ще се включи системата за автоматично отчитане на тестовете. Днес специално има интересна статистика за тестватнето – на базата на около 300 теста, над 18% са откритите случаи, което е резултат от целенасоченото търсене, обясни ген. Мутафчийски.

 

оffnews.bg

Предишна РАЗРЕШЕНИ СА ПОСЕЩЕНИЯТА НА ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ
Следваща СТЕФАН РАДЕВ: КАПАЦИТЕТЪТ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В СЛИВЕН НЕ Е ИЗЧЕРПАН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК СТАНИМИР САВОВ ЧЕРПИ ЗА РОЖДЕН ДЕН

Общинският съветник от левицата в Сливен Станимир Савов, който е подполковник от резерва, черпи за рожден ден днес. Това се случи след заседанията на комисиите в местния парламент. Савов, който

Новини Сливен

С АТРАКТИВНА ПРОГРАМА И ИГРИ НА ОТКРИТО БЕ ПОСТАВЕН ФИНАЛЪТ НА КАМПАНИЯТА „ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО“

С атрактивна програма и игри на открито бе поставен финалът на кампанията „Да спортуваме заедно“ в  град Сливен, организирана от Община Сливен и екипа на Областния информационен център. Инициативата бе

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ ОТВОРЕНА ОНЛАЙН ДИСКУСИЯ НА ПРОЕКТОБЮДЖЕТ 2021

Публично онлайн обсъждане на Проектобюджет 2021 се проведе днес. В него взеха участие кметът Стефан Радев и неговите заместници, общински съветници и граждани. В отворената дискусия бяха представени финансовите параметри