ОЩЕ ДВЕ СЕЛА СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРОЕКТА „ВКУСНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ ИЗ СЛИВЕНСКИЯ КРАЙ“
май 24, 2019 443 Прегледи

ОЩЕ ДВЕ СЕЛА СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРОЕКТА „ВКУСНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ ИЗ СЛИВЕНСКИЯ КРАЙ“

Проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край”, на НЧ „Пробуда-1938” – с.Панаретовци, продължава. След кулинарните срещи с жени в селата Бяла, Панаретовци и Ковачите, екипът по проекта посети и селата Самуилово и Глушник.
Жените от с. Самуилово бяха подредили богата трапеза с автентични гозби, характерни за селото – два вида биздерми, баница с лапад, баница със сирене, сладка баница, прясно домашно сирене, биволско и овче кисело мляко, погачи, рибник с ориз и лук, ябълкови пити, сиропирани охлюви, печена тиква и др. Особено интересни бяха гювечът от пъдпъдъци, който в миналото се приготвял по време на жътва, и баницата с прясно зеле и сирене – зелник за гости.

В село Глушник местните домакини също изненадаха екипа по проекта с автентични ястия. На масите бяха подредени известната в това село баница Маладой, токана баница, два вида милинки, мекици, бухти, традиционна есенна трахана, бърза трахана, ошав от смокини и сини сливи, пестил от зехтинки, зелеви и лозови сърми, курбан, фасул със свински ребра в гювеч, суджук, сланина, бахур и др. Съпругата на кмета бе омесила красива пита. Сред вкусните ястия имаше и майсторски млечни продукти от местни производители като козе и краве сирене, катък и кашкавал, както и вино от избата на известен винопроизводител от селото. За онези, които не пият вино, домакините бяха приготвили ароматен сок от бъз.
Особено интересен по време на кулинарната среща бе разказът на местния майстор на курбан – Гошо, който на общоселски събития понякога вари по 6 курбана в различни казани. Според възрастта на жертвеното животно, майсторът знае колко вода да сложи в казана и колко часа да готви курбана. Пред присъстващите той сподели и какви са тайните на курбана, който може да бъде опитан само в село Глушник.

Проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край” има за цел, чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“, да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти. В сборниците ще се документират и увековечат автентични ястия, свързани със Сливенския край, за полза на идните поколения, както и като ръководство за работа на читалищни дейци. Проектът предвижда изготвяне на кулинарни анкети, срещи по места с хора, познаващи традициите, и събиране на автентични рецепти, кулинарни изложби, отпечатване на сборници с рецепти и др.

Проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край” е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дарителски кръг на ОДФ-Сливен се осъществява, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

Предишна ЧЕСТИТ 24 МАЙ!
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН КАНИ ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ГРАДА ДА ОТБЕЛЕЖИМ ЗАЕДНО 24 МАЙ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РАБОТОДАТЕЛИ ОТ СЛИВЕН СЕ СРЕЩНАХА С УЧЕНИЦИ ОТ ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УМЕНИЯ

В   рамките на  Европейската  седмица на професионалните умения,  работодатели от град Сливен проведоха учебни часове по професионално обучение с учениците от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“.

Новини Сливен

ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО В СЕЛАТА Е ПРИОРИТЕТ В СЪВМЕСТНАТА РАБОТА НА ПОЛИЦИЯ И МЕСТНА ВЛАСТ

Тази седмица приключиха срещите на началника на Участък „Запад” старши инспектор Борис Борисов  с кметовете на населените места в обслужваната територия. Срещите се провеждат по места от края на месец

Новини Сливен

ДНЕС НЯМА ДА СЕ ПЛАЩА ЗА СИНЯ ЗОНА В СЛИВЕН

От ОП „Градска мобилност“ съобщават, че днес – 27 февруари, Синята зона няма да работи. Няма да бъдат налагани санкции на паркиралите в зоната автомобили.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

five × 4 =