ОЧАКВА СЕ ЦЕНАТА НА ПАРНОТО В СЛИВЕН ДА НАМАЛЕЕ С ОКОЛО 10 % ОТ 1 ЮЛИ
13.06.2024 421 Прегледи

ОЧАКВА СЕ ЦЕНАТА НА ПАРНОТО В СЛИВЕН ДА НАМАЛЕЕ С ОКОЛО 10 % ОТ 1 ЮЛИ

Очаква се цената на парното в Сливен да намалее с 10-11 процента през новия отоплителен сезон. Това каза в интервю за БТА инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на „Топлофикация – Сливен инж. Ангел Ангелов“ ЕАД.

Така от 104,19 лв./МВтч цената ще стане 93,34 лв./МВтч., а цената на кубичен метър топла вода от 12,70 лв. ще стане около 10 лева, посочи той, като уточни, че това са предложени от тях цени, а окончателното решение ще бъде на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като се очаква то да бъде оповестено на 1 юли.

Около 14 000 са битовите абонати на ТЕЦ-Сливен. Почти всички училища, детски ясли и детски градини, болници в града също се отопляват на парно.

От ТЕЦ-Сливен подготвят промоция за своите абонати, която е свързана с монтирането на водомери с дистанционно отчитане. Потребителите ще ползват услугата с фиксирани цени. Така, ако през летния период се монтират устройства с дистанционно отчитане, за абонатите с потребление между 2 и 4 кубични метра, цената ще бъде фиксирана от 10 лева на кубичен метър. Ако потреблението е над 4 кубика, цената ще падне на 9 лв. за кубичен метър. В отоплителния сезон (месеците от ноември до март) потреблението над 3 до 5 кубика ще бъде 10 лв., а над 5 кубика – 9 лева.

От „Топлофикация“ ще се опитат да привлекат и клиенти, които не са ползвали топла вода повече от година, като им направят допълнително намаление с още 1 лв. на кубичен метър.

Дистанционният отчет означава, че инкасатор няма да влиза в апартаментите за оглед, данните ще се свалят в реално време, бързо, винаги на определена дата в края на месеца, което не води до удължаване или намаляване на отчетния период.

„Топлофикация – Сливен“ предлага продажба и монтаж на водомери с дистанционен отчет, каза още Павлин Костов. Такива устройства предлагат и фирмите, които правят дялово разпределение на сградите. Цените на водомерите с дистанционен отчет ще бъдат от порядъка на 107 лв. с ДДС с включен монтаж.

Промоцията ще започне след приключването на годишния планов ремонт  от 1 юли, когато ще бъде възстановено подаването на топла вода към града.

Директорът на „Топлофикация“ в Сливен бе категоричен, че и през следващия отоплителен сезон ще продължи политиката на дружеството за предлагане на пределни цени на услугата. Те ще им гарантират определена цена, независимо от атмосферните условия или от това дали съседите им ползват услугата или не.

ТЕЦ – Сливен е обезпечен с гориво, каза още инж. Костов, като посочи, че разполагат със солидни количества на склад. „Имаме сключени договори с доставчици от страната и от чужбина за доставяне на въглища през отоплителния сезон, както и на биомаси и други горива, каза той. Основен доставчик е предприятието „Брикел“, което черпи суровини от басейна „Марица Изток“. „За нас е важно да имаме възможност да ползваме български въглища, заяви той. Цената им е много по-изгодна в сравнение с вноса, който сме осъществявали през годините. Логистиката и доставките е много по-лесна и проста“.

През следващата година ще влязат в експлоатация и две когенерационни мощности, които са на природен газ. С тях ТЕЦ-Сливен вече ще има алтернатива в зависимост от ценовия пазар да работи на газ и на въглища.

Инж. Костов изрази надежда за предоговаряне на т.нар. „зелена сделка“ с оглед на рестрикциите спрямо въглищните централи и към въгледобива като цяло.

Директорът на „Топлофикация – Сливен“ бе категоричен, че местната топлоцентрала не гори модифицирано гориво RDF, въпреки че притежава разрешително. „Създаде се обществено мнение, че изгарянето на RDF е опасно и вредно и нанася щети на въздуха“, коментира той. Категорично мога да заявя, че „Топлофикация – Сливен“ прилага най-добрите практики за изгаряне на RDF, а контролът е много стриктен. След многократни проверки от РИОСВ „Топлофикация Сливен“ няма направено нито едно предписание, каза той. По думите му от ТЕЦ-Сливен няма да горят RDF, докато общественото мнение не се промени.

 

БТА

Предишна ГРАДУШКА УДАРИ ЧАСТИ ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща "ГРАДСКА МОБИЛНОСТ" НАПОМНЯ, ЧЕ ШОФЬОРИТЕ МОГАТ ДА ЗАПЛАТЯТ ПРЕСТОЯ СИ В СИНЯ ЗОНА ПРЕЗ МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски откри извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе на 4 септември в администрацията.  Повод за свикването му бе регистрираното огнище на заболяването „африканска

Новини Сливен

ДОВИЖДАНЕ, А НЕ СБОГОМ ЗА ЛЕДЕНАТА ПЪРЗАЛКА

Ледената пързалка напуска Сливен, установи репортер на  Sliveninfo. Цяла зима тя бе отворена за млади и стари, които искаха да се пързалят. И най-вече за учениците. „Тази година посещаемостта на

Новини Сливен

ТРИМА СЛИВНАЛИИ СА ЗАЛОВЕНИ С 42 КГ. ХЕРОИН

На 20 септември 2019 г., при неотложни действия по разследването  на Специализираната прокуратура и ТСБОП-Сливен срещу организирана престъпна група за трафик на големи количества хероин от Турция през България към Холандия,