ОТ ЧЕТВЪРТЪК НАВСЯКЪДЕ НА ЗАКРИТО САМО СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ

ОТ ЧЕТВЪРТЪК НАВСЯКЪДЕ НА ЗАКРИТО САМО СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ

От четвъртък влизането в ресторанти, кина и молове ще става само със зелен сертификат за поставена ваксина, преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Сертификатът е задължителен за всички дейности на закрито.

Това съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг днес. Мерките влизат в сила от нула часа на 21 октомври, краен срок за действието им не е посочен. По думите на министъра отмяна може да има, ако има спад в разпространението на инфекцията на 14-дневна база.

Сертификатът е задължителен за работещите в болници, онкологични центрове, хосписи, социални домове. Все още тази мярка не се изисква за учителите.

За къде ни е нужен сертификатът

Зеленият сертификат е пропуск при посещения на заведения, хотели, културни и спортни събития, кина, театри, екскурзии, конгресни прояви, тиймбилдинги, фитнеси, басейни, спортни зали и др.

Сертификатът е лесно проверим, подчерта министър Кацаров. Ще има изискване контролиращите сертификатите също да имат такъв документ, допълни той.

Къде може без сертификат

Без сертификат ще се ползва градският транспорт, ще се влиза в хранителни магазини, банки, застрахователни компании, аптеки, държавни институции, в малките магазини. Не е необходим сертификат за деца под 12-годишна възраст, за тренировка на спортистите, които са от лицензирани спортни клубове.

Тестване и контрол

Безплатни бързи антигенни тестове ще бъдат предоставени на всички регионални здравни инспекции и на лабораториите. Резултатите от тестването ще се публикуват в информационната система и хората ще могат да си вземат сертификата, който ще съдържа QR код. Ще бъдат контролирани и лабораториите за издаването на сертификатите.

Бързите антигенни тестове ще се правят само от сертифицирани лаборатории, подчерта Кацаров. Лабораториите могат да имат и изнесени пунктове, като резултатът от теста пак трябва да се въведе в системата. На лаборатории, които издават фалшиви сертификати, ще бъде отнет лицензът, подчерта министърът.

Срокът на валидност на тестовете е 72 часа за PCR и 48 часа за бърз антигенен тест.

Как ще учат децата

Във всички общини с 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 се преустановяват присъствените занимания. Там, където заразените са между 500 и 750 на 100 000, присъствието е 50% и се извършва ротация на паралелките по ред, определен от министъра на образованието. Обучението на студентите може да се осъществява присъствено, само ако имат зелен сертификат.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките. Решението е по преценка на директора.

Извънкласните дейности за деца под 12-годишна възраст могат да се провеждат при не повече от 5 души в стая, с маски и спазване на хигиенните мерки. За по-големите се изисква зелен сертификат.

Има положително, но все още неокончателно становище на експертите валидността на сертификата за преболедуване да се удължи от 6 на 12 месеца, каза заместник-министър Тома Томов. Срокът за валидност на документа за ваксинация е една година, но може да бъде удължен с решение на Европейската комисия, уточниха от МЗ.

Ако не се спазват ограниченията и не задържим и намалим случаите на заразени, ако има недостиг на болнични легла – единствената и последна мярка остава национален локдаун, обобщи здравният министър.

 

offnews.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща 30 НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ СА ХВАНАТИ НА МАГИСТРАЛАТА КРАЙ КЕРМЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДПС ПОЧТИ СИГУРНО ПОЛУЧАВА ДЕПУТАТСКИ МАНДАТ В СЛИВЕН

Петият депутатски мандат в Сливен почти сигурно отива при ДПС, научи Sliveninfo. „По данни от протоколите, които идват при нас, ние имаме над 5 600 гласа“, заяви пред Sliveninfo Мустафа

Новини Сливен

БЛАГОДАРЕНИЕ НА Д-Р ПЕТКАНСКА ДНЕС СЕ РАДВАМЕ НА ЗДРАВА ДЪЩЕРЯ, ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЛЕКАРКАТА

Преди известно време, поради здравословни причини, свързани с голямата ми дъщеря, съдбата ни срещна с уважаваната и ценена от мен и семейството ми д-р Събина Петканска. Не мога да опиша

Новини Сливен

В РУ-СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗАСТЪПНИК, ПРЕДЛАГАЛ ИМОТНА ОБЛАГА ПРИ ГЛАСУВАНЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Днес, малко след 8.00 часа, е получен сигнал за застъпник, който агитира за определена политическа партия и обещава имотна облага, ако се гласува за определена политическа партия. В резултат на