„ОТ СЛИВЕН ДО ВИЕНА“
27.03.2023 1176 Прегледи

„ОТ СЛИВЕН ДО ВИЕНА“

 

„От Сливен до Виена“ е озаглавен неслучайно поредният и последен концерт от цикъла „Млада Европа“ на Симфоничен Оркестър Сливен. Програмата му включва произведения на трима композитори – от Волфганг Амадеус Моцарт, най-влиятелния австрийски композитор от класическата епоха до родения в Сливен български композитор Стефан Икономов, оставил оригинално творчество с отличителни белези на майсторска оркестрация и архитектоника, с ярка образност и звуков колорит. Пианистът Георги Василев и цигуларката Валерия Кравцова са младите солисти на концерта, който ще премине под диригентството на Симон Павлов, още едно сливенско име в програмата на сливенските симфоници.

На 30 март в зала „Сливен“ публиката ще чуе Моцартовия Концерт за пиано и оркестър No.17 в сол мажор KV453 и пак от знаменития композитор – Рондо в до мажор за цигулка и оркестър KV373. За гениалния Амадеус, оставил на света над 700 музикални произведения, много е писано, разказвано, филмирано. Изчислено е, че нормален човек не е в състояние дори да препише произведенията на Моцарт за 36 години, колкото е неговият живот от 1756 до 1791 година. Неговата великолепна „музика за душата“, както я наричат съвременниците му, е така нежна, красива, емоционална, жизнерадостна, завладяваща със своята лекота, оптимизъм и благородно изящество.

Прелюд и Алегро за цигулка и струнен оркестър от Фриц Крайслер следва Моцартовите творби в програмата. Роденият в Австрия американски цигулар и композитор Фридрих-Макс „Фриц“ Крайслер (1875-1962) е един от най-забележителните цигулари на 20 век, изпълнител и композитор с неповторим стил, чиято музика е неизменна част от музикалната култура на Виена. Приема американско гражданство през 1943 г. и живее в САЩ до края на живота си. Крайслер е един от най-големите майстори на цигулката, с брилянтна техника и ярък изпълнителски стил, които го правят един от най-великите цигулари на всички времена.

Стигаме по програмата до българския композитор Стефан Икономов, роден в града под Сините камъни и оставил дълбока следа в историята на българската музика. На 30 март в зала Сливен“ ще бъде изпълнена Симфония за камерен оркестър от Стефан Икономов (1937-1994). Установено е, че няма записи на това негово произведение, въпреки немалобройното музикално наследство на композитора и преподавател в Българската държавна консерватория по хармония, а по-късно по четене и свирене на партитури. Директорката на Сливенския симфоничен оркестър Кремена Оксенкруг бе горда да отбележи, че сливенските симфоници не само ще изпълнят, но и ще запишат камерната симфония на Стефан Икономов.
В този състав и с тази програма, в зала „Сливен“ на 30 март от 18,30 часа очакваме четвъртия концерт от цикъла „Млада Европа“, който стартира на сливенската музикална сцена миналата година с идеята да даде път на млади музикални таланти с начеваща кариера. Чрез този проект Сливенският симфоничен оркестър  подкрепя бъдещото поколение международни солисти и диригенти и в същото време дава възможност на своите почитатели да се насладят на музикални прояви от най-високо равнище.

Предишна ОБЯВА ОТ „ПАЗАР ЗА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЦВЕТЯ” АД
Следваща СЪС ЗАПОВЕД НА КМЕТА СА ОПРЕДЕЛЕНИ ПЕРИОДЪТ И МЕСТАТА ЗА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА ДВА КОМПЮТЪРА ОТ ОФИС НА ФИРМА В СЕЛО КОРТЕН

Криминалисти на РУ-Нова Загора работят по взломна кражба от офис на фирма в село Кортен. През нощта на 26 срещу 27 ноември неизвестен извършител е проникнал в офиса на старозагорска

Новини Сливен

ЗАПОЧВА ПОРЕДНА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНА КАСТРАЦИЯ НА ДОМАШНИ ДВОРНИ ЖИВОТНИ

В Сливен ще се проведе единадеста поредна кампания по безплатна кастрация на домашни дворни кучета и котки. Тя ще започне на 29 март и ще продължи до 1 април. Процедурите

Новини Сливен

БЪДЕЩИ АКУШЕРКИ С ПОЖЕЛАНИЯ В ОБЩИНА СЛИВЕН ДА СЕ РАЖДАТ ПОВЕЧЕ ДЕЦА

Студенти по специалността „Акушерка“ във Филиал Сливен към Медицински университет – Варна и ученици от ОУ „Елисавета Багряна“ посетиха днес Общината. Те почерпиха служителите с питка, закичиха дамите с цвете