ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПРАСКОВА“ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ЗАПАЗЯТ НАЕМНИТЕ ЦЕНИ НА ТЪРЖИЩЕТО ЗА ПЛОДОВЕ

ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПРАСКОВА“ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ЗАПАЗЯТ НАЕМНИТЕ ЦЕНИ НА ТЪРЖИЩЕТО ЗА ПЛОДОВЕ

Производителите на праскови от регион Сливен разпространиха при откриването на ежегодния празник „Златна праскова“ днес в сливенското с. Гавраилово декларация за „запазване статута и собствеността“ на Тържището за плодове, зеленчуци и цветя. Документът е адресиран до Министерския съвет, парламентарната Комисия по земеделие, Президента и Омбудсмана, Областния управители Кмета на Община Сливен.

Производителите настояват за по – ниски наемни цени за ползване на тържището за плодове и зеленчуци в Сливен. Пред журналисти председателят на организацията Коста Петров /на снимката/ заяви, че от сдружението настояват новият собственик на тържището – Министерството на икономиката, да не повишава наема за производителите.

От декларацията е видно, че в „Българска праскова“ членуват 55 крупни земеделски производители, които имат трайна насаждения с площ над 4 000 дка на територията на областите Сливен, Ямбол, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Най-засегнати са сливенските производители, защото ¾ от площите са тук.

Предлаганата нова наемна цена за ползване на помещения и хладилни камери е 7 500 лева месечно, което е в пъти повече от плащаното досега. Коста Петров коментира, че такъв наем е непосилен и обрича стопаните. Той припомни, че дейността им е сезонна, а наемът –целогодишен, като с консумативите разходите ще надхвърлят 14 хиляди лева на месец. Лошата година с много градушки е унищожила повече 50% от реколтата, категоричен бе Петров.

Освен това ниски са изкупните цени на продукцията, което също затруднява производителите да плащат такива наеми. Праскови за преработка в момента се изкупува на 53 стотинки за килограм, като се очаква тази цена да падне, а бракуваните и повредени от градушката праскови се купуват за производство на сок по 10 стотинки за килограм. „Тези цени са ниски, и не е ясно как ще се справим с високите наеми, ако положението се запази“, заяви Коста Петров.

От „Българска праскова“ настояват за диалог със собственика на тържището и постигане на взаимоизгодно споразумение. Предлага се и дялове от тържището да бъдат прехвърлени в собственост на Община Сливен, която да защитава местните производители.

 

Текст и снимка: Радио Сливен Нет

Предишна ШОФЬОР ОТ СЛИВЕН Е ЗАЛОВЕН С АЛКОХОЛ ЗАД ВОЛАНА
Следваща ЗА 17-ТА ПОРЕДНА ГОДИНА В ГАВРАИЛОВО СЕ ПРОВЕДЕ РЕГИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК "ЗЛАТНА ПРАСКОВА - 2018"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

НОВИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА УНИЦЕФ ЗА БЪЛГАРИЯ ПОСЕТИ ОБЩИНА СЛИВЕН

Новият представител на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита посети днес Община Сливен. Тя беше посрещната от заместник – кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Д-р Муита сподели положителните си

Новини Сливен 0 коментара

ЗА УЧИТЕЛЯ С ЛЮБОВ!

В ПГ по хотелиерство и туризъм се проведе математическо състезание в памет на Христо Кръстилов, дългогодишен учител в гимназията. Идеята за събитието принадлежи на Андон Чолаков, завършил училището през 1977

Новини Сливен 0 коментара

МОТОЦИКЛЕТИСТ Е В БОЛНИЦА СЛЕД КАТАСТРОФА В СЛИВЕН

На 8 август, в 13,45 часа, на булевард „Стефан Караджа“ в град Сливен, е настъпило пътно произшествие между лек автомобил „Опел Астра“ и мотоциклет „Виктори Хамър“. От произшествието е пострадал

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 × three =