ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПРАСКОВА“ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ЗАПАЗЯТ НАЕМНИТЕ ЦЕНИ НА ТЪРЖИЩЕТО ЗА ПЛОДОВЕ

ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПРАСКОВА“ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ЗАПАЗЯТ НАЕМНИТЕ ЦЕНИ НА ТЪРЖИЩЕТО ЗА ПЛОДОВЕ

Производителите на праскови от регион Сливен разпространиха при откриването на ежегодния празник „Златна праскова“ днес в сливенското с. Гавраилово декларация за „запазване статута и собствеността“ на Тържището за плодове, зеленчуци и цветя. Документът е адресиран до Министерския съвет, парламентарната Комисия по земеделие, Президента и Омбудсмана, Областния управители Кмета на Община Сливен.

Производителите настояват за по – ниски наемни цени за ползване на тържището за плодове и зеленчуци в Сливен. Пред журналисти председателят на организацията Коста Петров /на снимката/ заяви, че от сдружението настояват новият собственик на тържището – Министерството на икономиката, да не повишава наема за производителите.

От декларацията е видно, че в „Българска праскова“ членуват 55 крупни земеделски производители, които имат трайна насаждения с площ над 4 000 дка на територията на областите Сливен, Ямбол, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Най-засегнати са сливенските производители, защото ¾ от площите са тук.

Предлаганата нова наемна цена за ползване на помещения и хладилни камери е 7 500 лева месечно, което е в пъти повече от плащаното досега. Коста Петров коментира, че такъв наем е непосилен и обрича стопаните. Той припомни, че дейността им е сезонна, а наемът –целогодишен, като с консумативите разходите ще надхвърлят 14 хиляди лева на месец. Лошата година с много градушки е унищожила повече 50% от реколтата, категоричен бе Петров.

Освен това ниски са изкупните цени на продукцията, което също затруднява производителите да плащат такива наеми. Праскови за преработка в момента се изкупува на 53 стотинки за килограм, като се очаква тази цена да падне, а бракуваните и повредени от градушката праскови се купуват за производство на сок по 10 стотинки за килограм. „Тези цени са ниски, и не е ясно как ще се справим с високите наеми, ако положението се запази“, заяви Коста Петров.

От „Българска праскова“ настояват за диалог със собственика на тържището и постигане на взаимоизгодно споразумение. Предлага се и дялове от тържището да бъдат прехвърлени в собственост на Община Сливен, която да защитава местните производители.

 

Текст и снимка: Радио Сливен Нет

Предишна ШОФЬОР ОТ СЛИВЕН Е ЗАЛОВЕН С АЛКОХОЛ ЗАД ВОЛАНА
Следваща ЗА 17-ТА ПОРЕДНА ГОДИНА В ГАВРАИЛОВО СЕ ПРОВЕДЕ РЕГИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК "ЗЛАТНА ПРАСКОВА - 2018"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ И ОП „ГРАДСКА МОБИЛНОСТ“ СЪС СЪВМЕСТНА АКЦИЯ В СИНЯ ЗОНА

ОП „Градска мобилност“ започна съвместна акция със Сектор „Пътна полиция“. Вече и екипите на общинското предприятие следят за неправилното паркиране в Синя зона. Нарушителите, които не спазват правилата за движение,

Новини Сливен 0 коментара

ОДМВР-СЛИВЕН ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ПОЛИЦЕЙСКИ СЛУЖИТЕЛИ

Със заповед № 8121К-6287/18.02.2019 г. на министъра на вътрешните работи  е обявен конкурс за назначаване на държавна служба в ОДМВР-Сливен за 13 /тринадесет/ броя полицай-старши полицай  и 7 /седем/ броя

Новини Сливен 0 коментара

ОБЩИНА СЛИВЕН С БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС ЗА ПОДКРЕПА ПРИ СЪЗДАВАНЕ НА ГРАДИНКА ПРЕД ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

ППМГ „Добри Чинтулов“ отбелязва днес своя патронен празник. Тази сутрин в градинката пред сградата на училището беше засадено дръвче, отгледано от семена на Стария бряст. Магдалена Данчева от бригада „Нова

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

thirteen − 10 =