ОТ ЗАЛА „СЛИВЕН“ ЗАПОЧВА ПОРЕДИЦАТА ОТ ЧЕТИРИ КОНЦЕРТА „ТРОЙНИЯТ БЕТОВЕН“

ОТ ЗАЛА „СЛИВЕН“ ЗАПОЧВА ПОРЕДИЦАТА ОТ ЧЕТИРИ КОНЦЕРТА „ТРОЙНИЯТ БЕТОВЕН“

От зала „Сливен“ започва поредицата от четири концерта „Тройният Бетовен“. Това каза днес в Пресклуба на БТА в Сливен Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничния оркестър в Сливен, която този път ще участва и като музикант в концерта. Събитието ще се състои на 29 ноември от 18:30 часа в зала „Сливен“. Проектът ще бъде изпълнен в още три града в страната – Враца (2 декември), Видин (22 декември) и София (23 декември).

„Произведението изисква един по-сериозен ресурс, не съм сигурна дали е било изпълнявано в Сливен, каза Кремена Оксенкруг. То е много зареждащо и светло“, посочи тя и обеща на публиката истински концерт-празник. Тройният концерт на Лудвиг ван Бетовен за цигулка, виолончело и пиано в до мажор е едно от най-светлите и празнични произведения на немския композитор. Вторият акцент в програмата е Моцартовата симфония No. 36  „Линц”, също в до мажор.

Концертът ще бъде под палката на гост-диригента Георги Димитров, който е за първи път на сливенска сцена. Той е истински титан в своята област, известен не само в България, но и в Европа, каза директорът на оркестъра. Маестро Димитров е дирижирал всички български оркестри и канен в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша и др. Репертоарът му включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби.

Младата пианистка Надежда Цанова, чиято е идеята за  „Тройният Бетовен“, вече е гостувала в Сливен и пази хубави спомени за общите си изяви със сливенските музиканти. „Много се радвам, че съм отново тук и съм щастлива да свиря заедно със Сливенския симфоничен оркестър“, каза тя. Цанова редовно изнася солови рецитали в Италия, Белгия, Германия, Франция, Испания и др.

Сред солистите на музикалното събитие е виолончелистът Александър Сомов, соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Той също ще се представи за пръв път пред сливенската публика и пристигна в Сливен от Франция. Музикантът изрази задоволството си от възможността да си партнира с този състав и добави, че при репетицията се е получило много добро съчетаване на музикални идеи. Той поздрави директора на музикалния институт, която е в това амплоа от една година и заяви, че е постигнала страхотни резултати, и че Сливен вече е поставен на картата на България като важен културен и музикален център.

 

БТА

Предишна КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНАТА ПРОГРАМА ЩЕ ЗАПОЧНЕ С ОТКРИВАНЕТО НА ЛЕДЕНАТА ПЪРЗАЛКА НА 2 ДЕКЕМВРИ В СЛИВЕН
Следваща В ПИСМО ДО КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ СЪЮЗЪТ НА ФИЗИЦИТЕ ИЗРАЗЯВА ПОДКРЕПА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ПРОГРАМИ НА ОБЩИНАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГЕНЕРАЛ ОТ СЛИВЕН СТАНА ВТОРИЯТ ПО РАНГ ВОЕНЕН В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Служебният кабинет предлага генерал-майор Михаил Попов, който досега беше командир на Сухопътните войски, а преди време оглавяваше 68 бригада „Специални сили“ в Пловдив, да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН С 1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

За мен е удоволствие да поздравя всички на един от най-знаковите български празници! Ден, в който отдаваме почит към народните ни будители, хората, които неуморно възраждаха с делата си българския

Новини Сливен

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД В СЛИВЕН ОБРАЗУВА ДЕЛО ПО ОСПОРВАНЕ НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ В ОБЩИНАТА

Административният съд в Сливен образува дело по повод оспорване на изборните резултати в община Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Делото е по жалби на кандидати за общински съветници