ОТ БЕБЕ ДО БАБА: ОТ 60 ГОДИНИ ПЪТЯТ НА ВСИЧКИ ОСЪДЕНИ ЖЕНИ Е САМО КЪМ СЛИВЕН
04.12.2022 1252 Прегледи

ОТ БЕБЕ ДО БАБА: ОТ 60 ГОДИНИ ПЪТЯТ НА ВСИЧКИ ОСЪДЕНИ ЖЕНИ Е САМО КЪМ СЛИВЕН

 

В България има 12 затвора, но само в един от тях през последните 60 години има лишени от свобода с пелени и биберони. Те са в едно заключено крило на третия етаж на единствения затвор в страната – Сливенския, към който неизменно води пътят на всички жени, които трябва да изтърпят наложените им от магистратите наказания.

Независимо дали домът на затворничките е в София, Русе, Сандански или Враца, всички пътища водят към Сливен.

Как е изглеждал затворът в града под Сините камъни преди почти 30 години, може да видите от кадрите на фотографа Иван Григоров тук

Всяка година между 2 и 4 бебета се раждат в специалното отделение за бременни и майки с деца към затвора в града на стоте войводи. И всяка година между 3 и 13 новородени остават в детските ясли там, докато навършат 1 годинка. Днес в двете помещения има общо 10 легла, кът за игра, млечна кухня с възможност за майките да приготвят храна, изолатор, както и сервизно помещение с баня, пералня и сушилня.

Обективът на Иван Григоров обаче е запечатал усмивките на невръстните „затворници“ в Сливен още в средата на 90-те години, когато памперси няма, а решетките на бебешките креватчета са железни.

„Да бъдеш жена в живота е трудно, но да си жена в затвора – това вече е непоносимо“. Това са думи на една от лишените от свобода в Сливен, а в продължение на 6 десетилетия те не са толкова много на фона на осъдените мъже. Жените затворнички са едва 3-4 процента от всички затворници в България, като голяма част от тях – над 80 процента, трябва да изтърпят наказания заради ненасилствени престъпления – измами, документни престъпления или кражби.

Голяма част от затворничките са самотни майки, но тъй като те могат да гледат бебета си само 12 месеца, повечето от тях така и не стават свидетели на първите им стъпки или първите думи.

След навършване на годинка децата се предават на близките и роднините на осъдените.

Общият капацитет на затвора е 341 лишени от свобода, като около 260 от тях са в килии в основния корпус. Жените разполагат с между 4 и 6 кв.м. пространство.

Тези, които искат, могат да се трудят в шивашкия цех, в който се произвежда работно и фирмено облекло.

Според психолога на затвора през 90-те години престъпленията, извършвани от жени, са били повече в сравнение с днес.

Данните на правосъдното министерство показват, че през годините почти липсват случаи, когато майки, излежаващи присъдите си в Сливен, са отказвали контакт с децата си, но често се опитват да прикрият къде се намират.

Тъй като в затвора в Сливен голяма част от жените са неграмотни, още в началото на 70-те години на миналия век е създадено СУ „Аргира Жечкова“. На чиновете в него седят от тийнейджърки до жени в средата на петото си десетилетие. В училището те имат възможност да получат професионално образование, като освен обичайните общообразователни предмети, като математика, български език, история и география, те получават и професионална квалификация – шивачки или оператори на шевни машини. За първите 40 години на съществуване на училището при сливенския женски затвор средно годишно неговите випускнички са около 80.

Заради лошите условия в сливенския затвор, преди пет години бе направен ремонт за над 1 милион лева.

 

 

Автор : Надежда Христова

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Dir.bg

Предишна ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВЕТА ВАРВАРА
Следваща СЛИВЕНСКАТА ФИРМА "ФИШКОМ" СТЪПИ НА ПАЗАРИТЕ В ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВИ ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА ЗАТВОРИТЕ ПО СЛУЧАЙ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

Кметът на Община Сливен Стефан Радев поздрави всички служители на затворите в страната по повод 140 години от началото на новата наказателно-изпълнителна система в България. Той изпрати поздравителен адрес до

Новини Сливен

КАКЪВ Е НАПРЕДЪКЪТ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ НА „ВИК-СЛИВЕН“?

„ВиК-Сливен“ работи успоредно по четирите основни дяла на изпълнявания европейски проект за „Доизграждане и рехабилитация на ВиК-инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 жители“. Управителят на водното дружество

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН НАГРАДИ УЧЕНИЦИТЕ, ВКЛЮЧИЛИ СЕ В ОБЩИНСКИЯ КОНКУРС ЗА ЕСЕ, ПОСВЕТЕН НА ДОБРОВОЛЦИТЕ

30 деца от пет сливенски училища се включиха в тазгодишното издание на общинския конкурс за есе „Моите представи за доброволците, помагащи при бедствия и пожари“. В текстовете си учениците бяха