ОТЧИТА СЕ ЛЕК СПАД В ЗАБОЛЯЕМОСТТА ОТ COVID – 19 В ПЕРИОДА ОТ 6 ДО 12 ЮЛИ
юли 13, 2020 634 Прегледи

ОТЧИТА СЕ ЛЕК СПАД В ЗАБОЛЯЕМОСТТА ОТ COVID – 19 В ПЕРИОДА ОТ 6 ДО 12 ЮЛИ

Лек спад в броя на новозаболелите от COVID-19 бе регистриран от 6 до 12 юли в сравнение с предходния едноседмичен период, съобщиха от Областния кризисен щаб. Регистрирани са 34 случая / при 38 в предходната седмица/. От тях 19 положителни за инфекцията болни са от община Сливен. Десет – от община Нова Загора /при 22 случая в предходната седмица/.  Един случай – община Котел, а в община Твърдица заболелите се увеличиха от 2-ма на 4-ма души.  Сред инфектираните няма медицински лица от лечебни заведения. Няма заразени от огнища на работното място.

Към 13 юли активните с COVID-19 жители на областта са 105 души, сред които петима са медицински персонал: община Нова Загора – 52 случая /28 от тях – в най-гъсто населения квартал на Нова Загора/, община Сливен – 43, община Твърдица – 8, община Котел – 2. Общият брой на диагностицираните от началото на епидемията досега възлиза на 331 души.

През миналата седмица бяха карантинирани 413 лица, като 90 от тях са били контактни на заразени, 297 са пристигнали от рискови зони.  946 души към момента са под домашна карантина, а 7 735 лица са отпаднали от карантиниране.

За съжаление, борбата със заразата изгуби пациент на 52 години от Нова Загора, за когото няма данни за придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките. От началото на епидемията досега 22-ма души починаха от коронавирусни инфекции.

В изпълнение на указаните от областния управител Чавдар Божурски проверки за спазване на противоепидемичните мерки, от 10 до 12 юли съвместни екипи на РЗИ, ОДБХ, Инспекцията по труда и ОД на МВР извършиха  46 проверки на места за обществено ползване, в това число увеселителни заведения, търговски обекти, заведения за обществено хранене и др. При проверките бяха съставени 25 предупредителни протокола за констатирани нарушения и 18 акта за неносене на предпазни маски. Работата на Инспекцията по труда  за приключване на проверките продължава.

В периода от 1 до 9 юли Инспекцията по труда извърши 50 проверки на работодатели, свързани с прилагането на противоепидемичните мерки. Трудовите инспектори са посетили обекти от различни сфери на стопанския живот: производствени цехове, складове, селскостопански обекти, заведения и др.  Констатирани са 129 нарушения по Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Ежедневните проверки на институциите, ангажирани с контрола за спазване на противоепидемичните мерки, продължават. Областният кризисен щаб призовава гражданите да спазват мерките за безопасност – носене на предпазни маски в закрити площи, физическа дистанция и редовна дезинфекция. По данни на здравните власти, коронавирусът се разпространява дифузно, заразата обхваща лица от различни възрастови групи, професии, материално и социално положение.

 

Предишна ОБЩО 19 СА СЛУЧАИТЕ НА КОВИД - 19 В ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА СЕДМИЦА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

SLIVENINFO ВИ ПРЕДЛАГА СНИМКИ ОТ ПОЖАРА В КВ.“РЕЧИЦА“

Sliveninfo Ви предлага снимки от пожара, станал тази сутрин в сливенския квартал „Речица“. Точното място е улица „Малина“. Снимките са от нашия читател Живко Бъчваров.

Новини Сливен

КАЧУЛКИ ЗАКОПЧАХА ПЕДОФИЛА ДАНИЕЛ ХЪЛ, ОБВИНЯВАТ ГО В БЛУДСТВО

Тежко въоръжени маскирани полицаи са нахлули днес в най-бедната и опасна част на ромския кв. „Надежда“ в Сливен, където е арестуван британският педофил Даниел Ериксон-Хъл, научи Флагман.бг. За момента пасторът

Новини Сливен

ЗАВЪРШИ САНИРАНЕТО НА ОЩЕ ЕДИН ЖИЛИЩЕН БЛОК

Санирането на още един блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради приключи. Блокът е № 18 и се намира в кв. ,,Клуцохор”. Предстои въвеждането му в