ОТРОВИХА ЧЕРНИ ЛЕШОЯДИ КРАЙ КОТЕЛ
март 15, 2022 774 Прегледи

ОТРОВИХА ЧЕРНИ ЛЕШОЯДИ КРАЙ КОТЕЛ

Четири черни лешояда са били открити отровени край с.Тича, общ. Котел. Това съобщиха от „Зелени Балкани“. Сред тях е и Мичев – Боев, първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга. Това е трагично за българската природозащита събитие, признават от организацията.

След получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, колеги от ФДФФ са открили в района на с. Тича труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно е кучетата да са били отровени, труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

Районно управление на полицията Котел е образувало предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора, БАБХ Сливен и ЮИДП Сливен са предприели законово предвидените действия съобразно своите компетенции.

От „Зелени Балкани“ припомнят, че три от птиците са били дарени от Правителство на Екстремадура, Кралство Испания с идеята за възстановяване на българската популация, България да стане техен дом и място за създаване на семейство и ново поколение.

Те са:

М5 – с име Враца, пристигнал от Испания през 2019 г., освободен в ПП „Врачански Балкан“ през 2020 г.

Х1 – Българ, пристига от Испания през 2020 г., освободен в ПП „Сините камъни“ през 2021 г.

L1 – Бай Иван, пристига от Испания през 2020 г. освободен в ПП „Сините камъни“ през 2021 г.

Четвъртият е BE1 Мичев – Боев, излюпен на 19.05.2021 г. на територията на Котленска планина.

От „Зелени Балкани“ припомнят, че отровите за един миг погубват безценни животни и труда на толкова много хора в България и чужбина, отдали се на идеята за възстановяването на вида: „Зелени Балкани“, Фонда за дивата флора и фауна, Дружество за защита на хищните птици, Фондацията за опазване на лешоядите, Правителство на Екстремадура, Кралство Испания, фондация ЕвроНатур и още много организации, природни паркове, европейски зоопаркове и институции. Нямаме думи да опишем, колко ни е трудно и мъчно, но ще трябва да намерим сили, въпреки стореното, да продължим напред.

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) – от 2002 г. Видът е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение No 3 към чл. 37 от ЗБР, като защитен вид и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от ЗБР, като вид, изискващ обявяване на зони за защита на местообитания, чрез мрежата Натура 2000.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща БЛИЗО 9 000 ДУШИ МОГАТ ДА ПОЕМАТ БОМБОУБЕЖИЩАТА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ДРОГИРАН ШОФЬОР В СЛИВЕН

Водач от град Ямбол, употребил наркотици, е установен от полицейски служители в град Сливен. На 10 септември, в 16,40 часа, на ул.”Аксаков” е извършена проверка на 31-годишния В. А., водач

Новини Сливен

СТЕФАН ПАСКОВ ОРГАНИЗИРА СРЕЩАТА НА МАЯ МАНОЛОВА В СЛИВЕН

Аз съм човекът, който организира срещата на Мая Манолова в Сливен тази сряда. Тя ще бъде от 14 часа в лятната градина на ресторант „Дева” в кв. „Клуцохор”. Това обяви

Новини Сливен

АКО СПОМЕНИТЕ СТАВАХА РЕАЛНОСТ

НДСВ се завръща. Това е голямата новина, произведена от проф. Огнян Герджиков, на днешния 13 декември. Сигурен съм, че поколението на нашите деца няма спомен за тази партия. Още по-малко