ОТЛИЧИХА ТРИ ГРАДИНИ НА ПРАЗНИКА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В ГАВРАИЛОВО
юли 29, 2021 1245 Прегледи

ОТЛИЧИХА ТРИ ГРАДИНИ НА ПРАЗНИКА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В ГАВРАИЛОВО

Стопаните  на три прасковени градини бяха отличени на традиционния празник „Златна праскова“ в сливенското село Гавраилово. Той се проведе от 27 до 29 юли, под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите  проф. д-р Христо Бозуков, съобщиха от областната администрация.

Експерти на Националната служба за съвети в земеделието е оценила  насажденията на общо деветима конкуретни за приза „Най-добра градина“ според външния вид и хабитус на дърветата, натовареността им с плод, поливния режим и още няколко критерия.  Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев връчи наградата – грамота и професионална ножица за рязане на клони, на класиралия се на  първо място стопанин – Пенка Кирова от Сливен. Втора в конкурса бе Стилина Славова, също от Сливен. Наградата си – грамота и ножица за ашладисване, тя получи от зам.областния управител Антоний Адонов. Грамота и гръбна пръскачка взе третият в класирането – Ивайло Банков от сливенското с.Бинкос. Отличието поднесе д-р Димитър Ванев от НССЗ.

19-тото издание на празника отново събра производители, научни работници, експерти и специализирани фирми, които заедно обсъдиха новите тенденции в бранша и обмениха опит. Те бяха поздравени от зам.министър Явор Гечев, кмета на селото-домакин Димитър Андреев и зам.кмета на община Сливен Пепа Чиликова.

Присъстваха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът на община Сливен Камен Костов, председателят на организацията „Българска праскова“ Коста Петров.

Кметството и читалището в Гавраилово зарадваха участници и посетители с множество конкурси и забавления, а производители показаха различни сортове праскови, отгледани в градините им.  В Долината на прасковите се отглеждат над 23000 дка градини, които представляват над 40 на сто от всички прасковени насаждения в страната ни.

 

Предишна НА 31 ЮЛИ СВЕТОФАРНАТА УРЕДБА НА КРЪСТОВИЩЕТО НА БУЛ. „ЦАР СИМЕОН“ С УЛ. „ИЛИНДЕНСКО ВЪСТАНИЕ“ НЯМА ДА РАБОТИ
Следваща ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ, ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ НА 31 ЮЛИ В МЕДВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЗИ-СЛИВЕН ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА СПИН

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и тази година преминава под мотото „ХИВ – помним, действаме, продължаваме“. „Седмици на отворените врати“ Във връзка с отбелязване Международният ден за

Новини Сливен

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ: ГОЛЯМАТА БЪЛГАРИЯ НЕ ПРОСТО Е ВЪЗМОЖНА, ТЯ Е НАШ ДЪЛГ

“Демократична България” даде официален старт на предизборната си кампания със събитие във виртуална среда, излъчено на живо в социалните мрежи. Лидерите на трите партии в коалицията – Христо Иванов (Да,

Новини Сливен

1229 ЗРЕЛОСТНИЦИ В СЛИВЕНСКО НА МАТУРА ДНЕС

1229 зрелостници трябва да се явят на задължителната матура по български език и литература днес, съобщи за Дарик Боян Аксаков, експерт в Регионалния инспекторат по образование. Във всички зали, в