ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА Д-Р НАЧО ПЛАНИНСКИ ПРЕД АДМИНИСТРАТИВНАТА СГРАДА НА БОЛНИЦАТА
17.07.2019 1206 Прегледи

ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА Д-Р НАЧО ПЛАНИНСКИ ПРЕД АДМИНИСТРАТИВНАТА СГРАДА НА БОЛНИЦАТА

Паметна плоча на д-р Начо Планински беше открита днес на входа на административния блок на МБАЛ «Д-р Иван Селимински»-Сливен като част от проявите по повод 140 години от създаването на болницата, които се отбелязват тази година. Инициативата е на семейство Надежда и Аспарух Панови – родственици на видния лекар, осъществена със съдействието на болницата.

«Това е първата проява, която предприехме за отбелязване на 140-та годишнина от създаването на болницата. Д-р Начо Планински е една интересна фигура в живота и историята на град Сливен – краевед, читалищен деятел, един от основател на здравеопазането в града», каза при откриването изпълнителният директор на МБАЛ «Д-р Иван Селимински» д-р Васислав Петров.

Аспарух Панов благодари за подкрепата от страна на болницата и други институции, съпричастни с идеята за поставяне на паметна плоча на видния лекар. «Развълнуван съм от това събитие и за мен е чест, че имахме подкрепа да почетем по този начин паметта на д-р Начо Планински», каза Аспарух Панов, който подготвя за издаване библиография за видния лекар, със съдействието на Регионална библиотека «Сава Доблоплодни».

Д-р Начо Планински е околийски лекар в Сливен в продължение на 17 години и втория управител на сливенската болница, създадена през 1879 година. За няколко месеца първи директор е бил д-р Миркович, а след него – д-р Начо Планински, управлявал здравното заведение 16 години /от октомври 1879 г. до смъртта си през 1895 г., когато умира от тиф, заразен от свой пациент/.

Откриването на паметната плоча е отдаване на почит към многостранната му дейност, неделимо свързана със 140-годишната история на Сливенската болница.

На събитието присъстваха областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова, много лекари и други.

Предишна ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ЩЕ ГЛАСУВА ДА БЪДЕ УДОСТОЕН СЪС ЗВАНИЕТО ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СЛИВЕН СЪДИЯ КЪНЮ ЖЕКОВ
Следваща РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО УЛИЦА "МИШО ТОДОРОВ" В ЧЕТВЪРТЪК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МОНТИРАХА РЪСТОМЕР НА МЛАДИЯ БРЯСТ

Магдалена Данчева, бригада „Нова градина“, и председателят на фондация „Старият бряст“ Стефан Стефанов монтираха ръстомер на Младия бряст в Сливен. Наследникът на старото дърво – символ на града ни – сега е над 125см

Новини Сливен

ТЯЛО НА МЪЖ ИЗПЛУВА КРАЙ СЛИВЕН /обновена/

Тяло на мъж е изплувало във водоем между сливенските села Чокоба и Крушаре. По трупа са намерени следи от насилие. Властите разследват убийство. Предстои по-късно през днешния ден Окръжната прокуратура

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПОЛУЧИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС НА ВЕСТНИК „24 ЧАСА“

Община Сливен получи две награди от новата инициатива на вестник „24 часа – „Образцова община”. Народният представител и бивш министър на околната среда Ивелина Василева връчи наградата в категория „Качество