ОТКРИХА ПАМЕТЕН ЗНАК В ЧЕСТ НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА
август 13, 2018 1824 Прегледи

ОТКРИХА ПАМЕТЕН ЗНАК В ЧЕСТ НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА

По повод 150 години от подвига на последната група от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа днес беше открит паметен знак.
Той се намира в землището на село Божевци. На същата дата в тази местност през 1868 година, се сражават последните четници на двамата войводи.
Събитието откри директорът на Регионален исторически музей – Сливен Николай Сираков. Той разказа за подвига и пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
„За четата на двамата войводи няма да ни стигнат думите. Борци за свобода и видни революционери, безграничен патриотизъм, преданост и любов към род и родина са малка част от нещата, които можем да кажем за тях. За всяко поколение, те са пример за подражание и никога няма да бъдат забравени“, заяви в словото си заместник – кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.
Поздрав към присъстващите отправи и кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев.
От своя страна кметът на село Божевци Христо Стефанов изрази признателността си към всички, които са участвали в изграждането на паметника чешма. Той поясни, че е дело на близки негови приятели, жители на град Елена. По инициатива на Община Сливен, в района до паметния знак е монтирана нова беседка за жители и гости на селото. До него се намира и табела, която е дарение от Община Елена. Тя показва маршрутът, по който е минала четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
В рамките на събитието беше отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите.
Бяха поднесени цветя от името на председателя на Общински съвет – Сливен Димитър Митев.
Сред официалните гости бяха още заместник – кметът на Община Елена Йордан Димитров, секретарят на Община Елена Ивона Савова, директорът на Музей на Възраждането Ваня Сиракова, общественици и жители на селото.
В края на откриването поздрав към всички присъстващи отправиха певческата група към НЧ „Просвета 1946“ – с. Божевци.
Организатори на проявата са Община Сливен, кметство с. Божевци, Община Елена и Великотърновска епархия.

Предишна ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ ПРЕИЗДАДЕНИЯТ ТОМ 3 НА "ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОДМВР – СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 141 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки днес на площад „Хаджи Димитър” в град Сливен се състоя церемонията по честване на 141 години от създаване на МВР. Служителите в Областната дирекция

Новини Сливен

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ СЕ ПРОВЕДЕ В ЗАЛА „СЛИВЕН“

Концерт на детските градини в града се състоя в зала „Сливен“. Идеята за провеждането му беше на заместник-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя приветства децата и гостите и благодари

Новини Сливен

ПОЛИЦАИ ЗАЛОВИХА ОБИРДЖИЯ И ВЪРНАХА ЗЛАТНИ НАКИТИ НА ЖЕНА

60-годишна жена получи обратно златните си накити, които бяха откраднати от дома й в края на миналата седмица. Криминалисти от участък „Надежда“ разкриха кражбата и задържаха извършителя. В хода на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

2 × 1 =