ОТКРИХА БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ХРИСТО БОТЕВ В С. САМУИЛОВО
14.12.2023 924 Прегледи

ОТКРИХА БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ХРИСТО БОТЕВ В С. САМУИЛОВО

Пореден жест на почит към делото на Христо Ботев засвидетелстваха днес в ОУ „Христо Ботев“ в село Самуилово. На специална церемония в двора на школото беше открит бюст-паметник на поета-революционер. Събитието е част от честванията по повод 150-ата годишнина от създаването на училището. Директорът Елена Папалезова не скри вълнението си. Тя благодари на дарителите и всички, които са помогнали за поставянето на паметника.

„Не съм си и мечтала, че някой ден в нашето малко, скромно, селско училище ще има паметник. Това обаче вече е факт. Още повече, че паметникът е на нашия патрон“, отбеляза Папалезова.

Зам.кметът Пепа Чиликова поднесе цветя пред бюст-паметника на Ботев и прочете поздравителен адрес от името на кмета на Сливен Стефан Радев.

„С откриването на бюст-паметника на Христо Ботев искам да се обърна към възпитаниците на училището – следвайте заветите на тази ярка за България личност, отстоявайте себе си и мечтайте! Трупайте знания и градете свободното си бъдеще! На Вас, скъпи учители, благодаря за всеотдайната грижа за децата и това, че им разкривате нови светове, към които ги води пътят на знанието!“, пише Радев.

Автор на скулптурата е Йорданка Янкова, която е бивш възпитаник на ОУ „Христо Ботев“. Тя е създала паметника с помощта на нейния баща Данчо Янков. Младият творец сподели, че вдъхновението е дошло от историята и обичта към училището. В него Йорданка се е учила от първи до седми клас.

„Пожелавам на тези ученици, които сега учат тук и които тепърва ще учат, да не спират да мечтаят и да се развиват. Успехът идва с много упоритост“, категорична е тя.

Събитието завърши с кратък рецитал от стихове на поета, изнесен от ученици от ОУ „Христо Ботев“ и почетен караул на клуб „Традиция“.

Предишна СТЕФАН РАДЕВ: СЪВЕТНИЦИ САБОТИРАХА ОБЩИНАТА ЗА ВАЖНИ РЕШЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С БЮДЖЕТА И ЧИСТОТАТА
Следваща ДЕМОНСТРАЦИОННО ЗАЛЕСЯВАНЕ ПО ОПОС СЕ ПРОВЕДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДЛС-ТОПОЛОВГРАД

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БИВШ ВОЕНЕН НАСОЧИ ПИСТОЛЕТ СРЕЩУ ДЕЦА В СЛИВЕН

Бивш военен – пиян и с газов пистолет, срещу ученици в Сливен. Пострадали няма, но децата са в шок. Мъжът е задържан за 24 часа. Около 19 часа в петък

Новини Сливен

ОП „ГРАДСКА МОБИЛНОСТ“ – СЛИВЕН ПРОЯВЯВА ДВОЕН СТАНДАРТ

Общинско предприятие „Градска мобилност“ в Сливен проявява двоен стандарт, който отблъсква всеки нормален човек. Това заяви пред Sliveninfo Галя Георгиева, секретар на читалище „Зора“. В късния следобед във вторник Георгиева

Новини Сливен

АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА ПРЕДСТАВЯ ПУБЛИЦИСТА Д. ТАЛЕВ В СПИСАНИЕ „ЛЕТОПИСИ”

Новият брой на списанието за наука, изкуство и обществен живот „Летописи,” издание на Българската академия на науките и изкуствата, София,(излязъл след кратко прекъсване на изданието), включва отново актуални за българското