януари 7, 2021 2 5894 Прегледи

ОТДАДЕНА НА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ

Тя със сигурност е сред най-поздравяваните именици на днешния Ивановден. Д-р Ванушка Петрова, пулмолог във Военна болница – Сливен, приема поздрави от многото си благодарни пациенти. Още от март миналата година тя е на първа линия в борбата срещу коронавируса. Пациентите й, преминали през Ковид – отделението на болницата, са стотици.

„Никога не бях си представяла, че ще се случи подобна пандемия и аз ще имам огромната отговорност да лекувам толкова много пациенти за толкова кратко време. Предизвикателството е наистина огромно и за мен, и за моите колеги, с които сме рамо до рамо денонощно. Хубавото е, че с идването на ваксините вече се вижда края“, заявява д-р Петрова.

Малцина знаят, че тя е завършила УПК за медицински сестри, а майка й е била старша медицинска сестра на бившата Белодробна болница в Сливен. Затова някак естествено възпитаничката на ППМГ „Добри Чинтулов“ завършва медицина в Стара Загора.

„Отначало нямаше място във Вътрешно отделение и започнах работа в клинична лаборатория. След придобиване на специалност по вътрешни болести, специализирах и белодробни болести“, споделя лекарката, която до закриването на белодробната болница е част от нейния екип. След това д-р Петрова става пулмолог във Военна болница – Сливен, а в момента приема пациенти и в частния си кабинет.

„За мен лекарската професия е призвание. Тя ми носи удовлетворение, колкото и тежко да е в момента“, категорична е тя.

Д-р Петрова намира пълно разбиране от своя съпруг Петър, който от началото на пандемията се занимава с логистиката в семейството. Двете дъщери на лекарката са пред завършване на медицина в Мюнхен.

„Радвам се, че поеха по моя път и виждам, че вече осъзнават огромната отговорност, която стои пред всеки лекар“, казва д-р Петрова. Въпреки натовареното си ежедневие и през зимата тя намира време за разходки в планината.

„Допирът с Балкана ме зарежда, а лятно време почивам с тенис на корт“, споделя лекарката, чиято мечта днес е свързана с края на пандемията.

„Убедена съм, че само масовата ваксинация ще реши проблема“, категорична е д-р Ванушка Петрова.

 

Георги Мангинов

 

Предишна ДНЕС Е ИВАНОВДЕН
Следваща БЛАГОДАРНОСТ ЗА ДАРИТЕЛИТЕ, КОИТО ПОМОГНАХА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА COVID-ТЕСТОВЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЪЖ ОТ СЛИВЕН СПЕШНО СЕ НУЖДАЕ ОТ КРЪВОДАРИТЕЛИ С ГРУПА „В – ОТРИЦАТЕЛНА“

Мъж от Сливен спешно се нуждае от двама кръводарители, чиято кръвна група да е „В – отрицателна“. Евентуалните дарители трябва да са между 18 и 60 години, здрави и да

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

Днес 06.12 /четвъртък/ поради ремонтни работи ще бъде прекъснато водоподаването в района на бул.“Х.Димитър“,ул.“Дели Ради“ и 6–то СОУ до 15.30ч. ВиК-Сливен се извинява на своите потребители за причиненото неудобство.

Новини Сливен

ПЕНСИОНЕР НА 81 ГОДИНИ И БЕДНИ РОМИ НАПРАВИХА ДАРЕНИЕ ЗА БОЛНИЦАТА

81-годишният пенсионер Възкресий Киров Петров дари 250 лева от пенсията си на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров. „Освен това, група роми от най-бедната