07.01.2021 4 9560 Прегледи

ОТДАДЕНА НА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ

Тя със сигурност е сред най-поздравяваните именици на днешния Ивановден. Д-р Ванушка Петрова, пулмолог във Военна болница – Сливен, приема поздрави от многото си благодарни пациенти. Още от март миналата година тя е на първа линия в борбата срещу коронавируса. Пациентите й, преминали през Ковид – отделението на болницата, са стотици.

„Никога не бях си представяла, че ще се случи подобна пандемия и аз ще имам огромната отговорност да лекувам толкова много пациенти за толкова кратко време. Предизвикателството е наистина огромно и за мен, и за моите колеги, с които сме рамо до рамо денонощно. Хубавото е, че с идването на ваксините вече се вижда края“, заявява д-р Петрова.

Малцина знаят, че тя е завършила УПК за медицински сестри, а майка й е била старша медицинска сестра на бившата Белодробна болница в Сливен. Затова някак естествено възпитаничката на ППМГ „Добри Чинтулов“ завършва медицина в Стара Загора.

„Отначало нямаше място във Вътрешно отделение и започнах работа в клинична лаборатория. След придобиване на специалност по вътрешни болести, специализирах и белодробни болести“, споделя лекарката, която до закриването на белодробната болница е част от нейния екип. След това д-р Петрова става пулмолог във Военна болница – Сливен, а в момента приема пациенти и в частния си кабинет.

„За мен лекарската професия е призвание. Тя ми носи удовлетворение, колкото и тежко да е в момента“, категорична е тя.

Д-р Петрова намира пълно разбиране от своя съпруг Петър, който от началото на пандемията се занимава с логистиката в семейството. Двете дъщери на лекарката са пред завършване на медицина в Мюнхен.

„Радвам се, че поеха по моя път и виждам, че вече осъзнават огромната отговорност, която стои пред всеки лекар“, казва д-р Петрова. Въпреки натовареното си ежедневие и през зимата тя намира време за разходки в планината.

„Допирът с Балкана ме зарежда, а лятно време почивам с тенис на корт“, споделя лекарката, чиято мечта днес е свързана с края на пандемията.

„Убедена съм, че само масовата ваксинация ще реши проблема“, категорична е д-р Ванушка Петрова.

 

Георги Мангинов

 

Предишна ДНЕС Е ИВАНОВДЕН
Следваща БЛАГОДАРНОСТ ЗА ДАРИТЕЛИТЕ, КОИТО ПОМОГНАХА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА COVID-ТЕСТОВЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ГРАЖДАНИ

На 21.04.2023 г. ще бъде проведена традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Окръжна и Районна прокуратура – Сливен. Гражданите,  желаещи да се включат в инициативата, могат да посеят Съдебната 

Новини Сливен

КРАЖБА НА СЛАДОЛЕД В ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА СЛИВЕН

Криминалисти разследват кражба от складова база в индустриалната зона на град Сливен. За времето от 15,00 до 16,30 часа на 2 август неизвестен извършител е проникнал в склад на фирма,

Новини Сливен

ПРАЗНИЧНО ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО ФИРМА „ШАКЛИЯН“

  Уважаеми клиенти, колеги и партньори! Скъпи съграждани! Бихме искали да Ви поздравим с настъпващите Коледни и Новогодишни празници!Нека да запазим чистотата на мислите и действията си, щедростта на сърцата си, милостта,