януари 7, 2021 2 7977 Прегледи

ОТДАДЕНА НА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ

Тя със сигурност е сред най-поздравяваните именици на днешния Ивановден. Д-р Ванушка Петрова, пулмолог във Военна болница – Сливен, приема поздрави от многото си благодарни пациенти. Още от март миналата година тя е на първа линия в борбата срещу коронавируса. Пациентите й, преминали през Ковид – отделението на болницата, са стотици.

„Никога не бях си представяла, че ще се случи подобна пандемия и аз ще имам огромната отговорност да лекувам толкова много пациенти за толкова кратко време. Предизвикателството е наистина огромно и за мен, и за моите колеги, с които сме рамо до рамо денонощно. Хубавото е, че с идването на ваксините вече се вижда края“, заявява д-р Петрова.

Малцина знаят, че тя е завършила УПК за медицински сестри, а майка й е била старша медицинска сестра на бившата Белодробна болница в Сливен. Затова някак естествено възпитаничката на ППМГ „Добри Чинтулов“ завършва медицина в Стара Загора.

„Отначало нямаше място във Вътрешно отделение и започнах работа в клинична лаборатория. След придобиване на специалност по вътрешни болести, специализирах и белодробни болести“, споделя лекарката, която до закриването на белодробната болница е част от нейния екип. След това д-р Петрова става пулмолог във Военна болница – Сливен, а в момента приема пациенти и в частния си кабинет.

„За мен лекарската професия е призвание. Тя ми носи удовлетворение, колкото и тежко да е в момента“, категорична е тя.

Д-р Петрова намира пълно разбиране от своя съпруг Петър, който от началото на пандемията се занимава с логистиката в семейството. Двете дъщери на лекарката са пред завършване на медицина в Мюнхен.

„Радвам се, че поеха по моя път и виждам, че вече осъзнават огромната отговорност, която стои пред всеки лекар“, казва д-р Петрова. Въпреки натовареното си ежедневие и през зимата тя намира време за разходки в планината.

„Допирът с Балкана ме зарежда, а лятно време почивам с тенис на корт“, споделя лекарката, чиято мечта днес е свързана с края на пандемията.

„Убедена съм, че само масовата ваксинация ще реши проблема“, категорична е д-р Ванушка Петрова.

 

Георги Мангинов

 

Предишна ДНЕС Е ИВАНОВДЕН
Следваща БЛАГОДАРНОСТ ЗА ДАРИТЕЛИТЕ, КОИТО ПОМОГНАХА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА COVID-ТЕСТОВЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

4 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

189 са новодиагностицираните с коронавирус през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6042 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 18

Новини Сливен

ДОЦ. Д-Р СТЕФАН СТЕФАНОВ, ВОДЕЩ СПЕЦИАЛИСТ ПО ОРТОПЕДИЯ И ДЕТСКА ОРТОПЕДИЯ, ОТНОВО ЩЕ ПРЕГЛЕЖДА В МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ НА 26.01.2018 г.

Доц. Д-р Стефан Стефанов е един от водещите български лекари специалисти по ортопедия и детска ортопедия. Той извършва следните медицински дейности: Консервативно и оперативно лечение на артрозна болест / коксартроза

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ПОЛИЦИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ПЕШЕХОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ „РОЗОВА ГРАДИНА“

Изкопни дейности на „ВиК Сливен” в района на кръговото кръстовище „Розова градина“, предизвикват ежедневно задръстване на автомобилното движение на пътните участъци – бул. „Бургаско шосе“ – Център и бул. „Георги