януари 7, 2021 2 6975 Прегледи

ОТДАДЕНА НА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ

Тя със сигурност е сред най-поздравяваните именици на днешния Ивановден. Д-р Ванушка Петрова, пулмолог във Военна болница – Сливен, приема поздрави от многото си благодарни пациенти. Още от март миналата година тя е на първа линия в борбата срещу коронавируса. Пациентите й, преминали през Ковид – отделението на болницата, са стотици.

„Никога не бях си представяла, че ще се случи подобна пандемия и аз ще имам огромната отговорност да лекувам толкова много пациенти за толкова кратко време. Предизвикателството е наистина огромно и за мен, и за моите колеги, с които сме рамо до рамо денонощно. Хубавото е, че с идването на ваксините вече се вижда края“, заявява д-р Петрова.

Малцина знаят, че тя е завършила УПК за медицински сестри, а майка й е била старша медицинска сестра на бившата Белодробна болница в Сливен. Затова някак естествено възпитаничката на ППМГ „Добри Чинтулов“ завършва медицина в Стара Загора.

„Отначало нямаше място във Вътрешно отделение и започнах работа в клинична лаборатория. След придобиване на специалност по вътрешни болести, специализирах и белодробни болести“, споделя лекарката, която до закриването на белодробната болница е част от нейния екип. След това д-р Петрова става пулмолог във Военна болница – Сливен, а в момента приема пациенти и в частния си кабинет.

„За мен лекарската професия е призвание. Тя ми носи удовлетворение, колкото и тежко да е в момента“, категорична е тя.

Д-р Петрова намира пълно разбиране от своя съпруг Петър, който от началото на пандемията се занимава с логистиката в семейството. Двете дъщери на лекарката са пред завършване на медицина в Мюнхен.

„Радвам се, че поеха по моя път и виждам, че вече осъзнават огромната отговорност, която стои пред всеки лекар“, казва д-р Петрова. Въпреки натовареното си ежедневие и през зимата тя намира време за разходки в планината.

„Допирът с Балкана ме зарежда, а лятно време почивам с тенис на корт“, споделя лекарката, чиято мечта днес е свързана с края на пандемията.

„Убедена съм, че само масовата ваксинация ще реши проблема“, категорична е д-р Ванушка Петрова.

 

Георги Мангинов

 

Предишна ДНЕС Е ИВАНОВДЕН
Следваща БЛАГОДАРНОСТ ЗА ДАРИТЕЛИТЕ, КОИТО ПОМОГНАХА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА COVID-ТЕСТОВЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОГНЕБОРЦИ СПАСИХА 50 ДЕКАРА ГОРА КРАЙ СЕЛО СОТИРЯ

Два екипа на РСПБЗН-Сливен са гасили пожар в гора, близо до сметището в село Сотиря. Сигналът е получен в 19,25 часа, произшествието е ликвидирано в 22,00 часа. Пострадали няма. Спасени

Новини Сливен

350 ДЕЦА ИДВАТ В СЛИВЕН ЗА ФУТБОЛНИЯ ТУРНИР „МЛАДИ НАДЕЖДИ“

Близо 350 деца ще вземат участие в турнира „Млади надежди“ по футбол 5,7 и 9 за деца, родени през 2009, 2007 и 2006 г. съответно. Надпреварата ще се проведе в

Новини Сливен

МОБИЛЕН ЕКИП ПРИЕ НА МЯСТО ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОДМЯНА НА ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ

Областната администрация се възползва от предоставените от МВР възможности за групово подаване на заявления за подмяна на личните документи, съобщиха от администрацията. На 11 март  от сектор „Български документи за самоличност“