ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТИ ДУХ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА”
май 23, 2018 785 Прегледи

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТИ ДУХ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА”

 

Тази година честваме Свети Дух на 28 май. Тогава е и патронният празник на Народно читалище „Зора”, гр. Сливен. По този повод каним гражданите на Сливен в Библиотека „Зора”, където от 11.00 часа ще започне представянето на блога на библиотеката – https://blog.zora-sliven.net , който е реализиран с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. на Министерство на културата.

Ще бъде представена пред журналисти и гости и дигиталната библиотека, която е изградена по   проект за дигитализация на редки и ценни издания , финансиран със средства от Европейско икономическо пространство; Програма БГ08; “Културно наследство и съвременни изкуства”;Мярка 2: „Документиране на културната история”. Чрез него започнахме  документиране и запазване на културното наследство, създаден бе Дигитален център ”Култура и история” и мрежа за предоставяне на интелектуален достъп до него в културните институции и организации: библиотеки, музеи, галерии и местни архивни сбирки на 11 партньори. Водеща организация бе   Регионална народна библиотека „Петко Р. Славейков“-В.Търново, а партньори : Институт по математика и информатика – БАН; Дирекция „Култура и туризъм“ – Община Велико Търново; Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“; Регионален исторически музей (РИМ ) – Велико Търново; Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе; Библиотека  „Зора”-Сливен; ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ – Свищов; НЧ “Съгласие – 1869“ – Плевен; Фондация “Национална академична библиотечно-информационна система и Окръжна  библиотека „Жорж Баритиу” – Брашов, Румъния. Всички ние обединихме  усилия  в опазването и цифровизирането на културното и документално наследство, за чието опазване носим отговорност.

По силата на исторически обстоятелства Библиотека „Зора” е първата обществена библиотека в Сливен, създадена още през 1855 година. Съхранила изключително редки и ценни издания от 16 век до наши дни тя притежава по-голяма част от книжовното наследство на региона, което трябва да бъде запазено за следващите поколения. Дигитализацията на библиотечните документи е най-добрият начин за това, а работата в партньорство с организации, имащи капацитет да изпълнят дейностите по проекта, дава увереност, че гражданите на Сливен, учени и изследователи ще имат неограничен достъп до културните ценности.

От 17.30 часа, в зала Читалня на библиотеката започва вечер с поезията на Живка Балтаджиева и Петя Александрова, а водещ ще е Валентина Димитрова.

Петя Александрова е родена  в Ямбол. Средното си образование завършва в Сливен, а след това  специалност българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работи в Сливен като журналист и учител. След 1975 г. работи като журналист във вестниците „Труд“ и „Жена“, както и в списанията „Родна реч“, „Ревю“ и „Еволюция“.Автор е на 9 книги с поезия и проза за възрастни и 23 сборника с приказки и стихове за деца, куклената пиеса „Магаренцето Рашко“, поставена на сцената на Държавния куклен театър в Сливен, и анимационният филм „Въженцето“. Стиховете ѝ са преведени на английскиполскирумънскирускисловашки и турски език.

Живка Балтаджиева е родена в София , но детството и юношеството й преминават в Сливен – град, който с духа и пейзажа си белязва чувствителността въображението и творчеството й. Живее от дълги години в Мадрид, Испания. Завършила е българска филология в СУ “Климент Охридски” и е Доктор на филологическите науки (Комплутенски университет, Мадрид). В момента води  колекцията Източно Крило на мадридското издателство Амаргорд, след като почти двадесет години преподава литература в Комплутенския университет. Преди това, в България, е работила като репортер в Българско Национално Радио и редактор в отдел Поезия на списание “Пламък”.Автор е на  стихосбирките: Слънчево сплитане (1971), Дневно осветление (1982) и Безродни митологии (2007) и на публикуваните в Испания двуезични “Sol / Слънце” (2012, Colecciónón mínima re) , “Fuga a lo Real / Бягство в реалността” (Amargord, Мадрид, 2012, 2º издание 2013) и “GenES” / “ГенИ” (само на испански, Amargord, Мадрид, 2016). Също така на сценариите на редица документални филми на режисьори като Оскар Кристанов и Юри Жиров, както и на множество преводи от и на различни езици. В Испания е публикувала в превод от български: Пространства (2006), антология на поезията на Блага Димитрова, високо оценена от испанската и латиноамериканска литературна критика; 29 поеми от Николай Кънчев (2005); Таинственият рицар на свещената книга на Антон Дончев (в съавторство, 2003), както и преводи на стихове от Ботев, Багряна, И. Цанев, Г. Борисов, Г. Господинов, Р. Панчовска и някои свои стихове. Автор е и на редица публикации на испански език в специализирани списания и книги на изследвания върху определени аспекти на българската литература или на творчеството на значими български и испански творци.

Предишна САМО 50 СТ. Е ЦЕНАТА НА КИЛОГРАМ ЧЕРЕШИ ЗА ПРЕРАБОТКА
Следваща ДНЕС В СЛИВЕН СЕ ОТКРИВА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА ИВАН САВОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПОТВЪРДИ НОВИНАТА НА SLIVENINFO ЗА „ЧАЙКА ЕКСПРЕС“

Община Сливен изпрати становище до ръководителя на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, Пътнически център Стара Загора и до директор „Маркетинг и продажби на дружеството. В становището се настоява през 2019

Новини Сливен

ЖЕНА Е В РЕАНИМАЦИЯ, БЛЪСНАТА НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА

60-годишна жена е настанена в Отделението по реанимация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, след като е била блъсната на пешеходна пътека. Тя е получила травми на главата, гърдите и гръбнака.

Новини Сливен

ПОРАДИ РЕМОНТИТЕ НА РОЗОВА ГРАДИНА, УТРЕ СПИРАТ ВОДАТА НА ПОЛОВИНАТА СЛИВЕН

По искане на фирмата, ангажирана със строително-монтажни работи по реконструкцията на кръстовището „Розова градина“, утре от 8,00 до 19, 00 часа, „ВиК“ – Сливен спира водата на цялата средна зона

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fourteen + 3 =