ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТИ ДУХ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА”
май 23, 2018 1333 Прегледи

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТИ ДУХ – ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА”

 

Тази година честваме Свети Дух на 28 май. Тогава е и патронният празник на Народно читалище „Зора”, гр. Сливен. По този повод каним гражданите на Сливен в Библиотека „Зора”, където от 11.00 часа ще започне представянето на блога на библиотеката – https://blog.zora-sliven.net , който е реализиран с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. на Министерство на културата.

Ще бъде представена пред журналисти и гости и дигиталната библиотека, която е изградена по   проект за дигитализация на редки и ценни издания , финансиран със средства от Европейско икономическо пространство; Програма БГ08; “Културно наследство и съвременни изкуства”;Мярка 2: „Документиране на културната история”. Чрез него започнахме  документиране и запазване на културното наследство, създаден бе Дигитален център ”Култура и история” и мрежа за предоставяне на интелектуален достъп до него в културните институции и организации: библиотеки, музеи, галерии и местни архивни сбирки на 11 партньори. Водеща организация бе   Регионална народна библиотека „Петко Р. Славейков“-В.Търново, а партньори : Институт по математика и информатика – БАН; Дирекция „Култура и туризъм“ – Община Велико Търново; Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“; Регионален исторически музей (РИМ ) – Велико Търново; Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе; Библиотека  „Зора”-Сливен; ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ – Свищов; НЧ “Съгласие – 1869“ – Плевен; Фондация “Национална академична библиотечно-информационна система и Окръжна  библиотека „Жорж Баритиу” – Брашов, Румъния. Всички ние обединихме  усилия  в опазването и цифровизирането на културното и документално наследство, за чието опазване носим отговорност.

По силата на исторически обстоятелства Библиотека „Зора” е първата обществена библиотека в Сливен, създадена още през 1855 година. Съхранила изключително редки и ценни издания от 16 век до наши дни тя притежава по-голяма част от книжовното наследство на региона, което трябва да бъде запазено за следващите поколения. Дигитализацията на библиотечните документи е най-добрият начин за това, а работата в партньорство с организации, имащи капацитет да изпълнят дейностите по проекта, дава увереност, че гражданите на Сливен, учени и изследователи ще имат неограничен достъп до културните ценности.

От 17.30 часа, в зала Читалня на библиотеката започва вечер с поезията на Живка Балтаджиева и Петя Александрова, а водещ ще е Валентина Димитрова.

Петя Александрова е родена  в Ямбол. Средното си образование завършва в Сливен, а след това  специалност българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работи в Сливен като журналист и учител. След 1975 г. работи като журналист във вестниците „Труд“ и „Жена“, както и в списанията „Родна реч“, „Ревю“ и „Еволюция“.Автор е на 9 книги с поезия и проза за възрастни и 23 сборника с приказки и стихове за деца, куклената пиеса „Магаренцето Рашко“, поставена на сцената на Държавния куклен театър в Сливен, и анимационният филм „Въженцето“. Стиховете ѝ са преведени на английскиполскирумънскирускисловашки и турски език.

Живка Балтаджиева е родена в София , но детството и юношеството й преминават в Сливен – град, който с духа и пейзажа си белязва чувствителността въображението и творчеството й. Живее от дълги години в Мадрид, Испания. Завършила е българска филология в СУ “Климент Охридски” и е Доктор на филологическите науки (Комплутенски университет, Мадрид). В момента води  колекцията Източно Крило на мадридското издателство Амаргорд, след като почти двадесет години преподава литература в Комплутенския университет. Преди това, в България, е работила като репортер в Българско Национално Радио и редактор в отдел Поезия на списание “Пламък”.Автор е на  стихосбирките: Слънчево сплитане (1971), Дневно осветление (1982) и Безродни митологии (2007) и на публикуваните в Испания двуезични “Sol / Слънце” (2012, Colecciónón mínima re) , “Fuga a lo Real / Бягство в реалността” (Amargord, Мадрид, 2012, 2º издание 2013) и “GenES” / “ГенИ” (само на испански, Amargord, Мадрид, 2016). Също така на сценариите на редица документални филми на режисьори като Оскар Кристанов и Юри Жиров, както и на множество преводи от и на различни езици. В Испания е публикувала в превод от български: Пространства (2006), антология на поезията на Блага Димитрова, високо оценена от испанската и латиноамериканска литературна критика; 29 поеми от Николай Кънчев (2005); Таинственият рицар на свещената книга на Антон Дончев (в съавторство, 2003), както и преводи на стихове от Ботев, Багряна, И. Цанев, Г. Борисов, Г. Господинов, Р. Панчовска и някои свои стихове. Автор е и на редица публикации на испански език в специализирани списания и книги на изследвания върху определени аспекти на българската литература или на творчеството на значими български и испански творци.

Предишна САМО 50 СТ. Е ЦЕНАТА НА КИЛОГРАМ ЧЕРЕШИ ЗА ПРЕРАБОТКА
Следваща ДНЕС В СЛИВЕН СЕ ОТКРИВА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА ИВАН САВОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ШЕСТ ДУШИ СА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ С COVID-19, ТРИМА СА НА ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ

Девет са новите случаи на COVID-19 през последното денонощие в Сливенска област. Шестима от болните са хоспитализирани, трима провеждат лечението си в домашни условия, съобщи Областният кризисен щаб, цитирайки информация на РЗИ.

Новини Сливен

ЖИТЕЛ НА СЕЛО ЖЕЛЮ ВОЙВОДА Е ЗАДЪРЖАН ЗА ШОФИРАНЕ СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ

Водач с алкохол над 1,2 промила е установен от полицейски служители в град Сливен. Проверката е извършена на 22 май, в 04,30 часа, на бул.“Бургаско шосе“. В хода на специализирана

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ИЗПРАТИ ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ ДО МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ ПО СЛУЧАЙ ДИМИТРОВДЕН

По случай празника на града – Димитровден, кметът Стефан Радев изпрати поздравителни адреси до ръководствата и екипите на Ковид отделенията към болниците в община Сливен. Към медиците на първа линия,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

six + 13 =