ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЙОРДАНОВДЕН С БЛАГОЧЕСТИВАТА ТРАДИЦИЯ ПО ХВЪРЛЯНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ
януари 5, 2022 819 Прегледи

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЙОРДАНОВДЕН С БЛАГОЧЕСТИВАТА ТРАДИЦИЯ ПО ХВЪРЛЯНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ

Котел ще отбележи един от големите християнски празници – Богоявление с благочестивата традиция по хвърляне на Светия кръст в езерото пред механа „Старата воденица“, съобщи  архиерейският наместник на Котленска духовна околия, отец Панайот Сотиров.

Боголюбивата традиция ще бъде спазена и тази година, точно в 10:30 ч. на 6 януари, когато ще разберем и кой смелчага пръв ще извади Светия кръст от водите на езерото, спазвайки обичая по нашите земи „Спасяване на кръста“ навръх Йордановден. По традиция, в четвъртък на 6-ти януари, от 9:00 ч. ще бъде отслужена празнична света литургия в храм „Света Троица” и Велик Богоявленски водосвет, след което ще бъде извършено литийно шествие до езерото.

Предвид продължаващите противоепидемични мерки срещу разпространението от Covid-19 в страната, Община Котел призовава всички граждани да избягват масово струпване и да спазват физическа дистанция помежду си. Нека отбележим този голям християнски празник отговорно и да си пожелаем да бъдем здрави през цялата година!

Предишна БАРОКАМЕРАТА НА „ТОПМЕДИК“ ПРАВИ МЕДИЦИНСКИ ЧУДЕСА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„СПЕЦИАЛИСТ“ ОТ СЛИВЕН ИЗМАМИ БУРГАЗЛИЙКА

Бургазлийка пропищя от нова нагла измама. В края на септември 2016 година жената повикала представител на фирма „Почистване на шахти“, за да  обработи подпокривното пространство на жилищен блок в жк.

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК Д-Р ДИМИТЪР ПАВЛОВ ПРИЕМА ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН

Сесията на общинския съвет в Сливен започна с почерпка и поздравления. Почерпи д-р Димитър Павлов, който е шеф на здравната комисия в местния парламент и известен гастроентеролог. Известният лекар е

Новини Сливен

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ЩЕ ФИНАНСИРА ДВА ПРОЕКТА НА ХГ „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ“ – СЛИВЕН

Министерство на културата ще финансира два проекта на Сливенската художествена галерия през настоящата година. Одобрените проекти, за чието реализиране културната институция ще получи финансиране, са „Обновяване на постоянните експозиции на