ОСЪДИХА ЖИВОТНОВЪД, МАМИЛ ДЪРЖАВАТА С МНИМИ ОВЦЕ
април 5, 2022 1307 Прегледи

ОСЪДИХА ЖИВОТНОВЪД, МАМИЛ ДЪРЖАВАТА С МНИМИ ОВЦЕ

На 04.04.2022 г. Окръжен съд – Сливен постанови определение по НОХД 55/2022 г., образувано по внесен от Окръжна прокуратура – Сливен обвинителен акт против Г. С. Г. за извършени престъпления по чл. 248а ал. 2, вр. ал. 1 НК и по чл. 313 ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 от НК. Съдът прие, че по искане на страните са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила – разглеждане на делото по реда на Глава 29 от НПК и одобри окончателен вариант на споразумение, внесено от Окръжна прокуратура – Сливен, с което подсъдимият Г. С. Г. се призна за виновен в това, че:

-на 15.05.2020 г. в гр. Т., чрез ОСЗ – С., офис Т., пред ДФ „Земеделие“, Областна дирекция – С., в Заявление за подпомагане 2020 г., Форма физически лица, в приложение „Таблица за отглеждани животни 2020 год.“ представил неверни сведения, че отглежда 66 бр. овце, порода „Синтетична популация българска млечна овца“, с цел да получи средства от Схема за обвързано подпомагане на овце майки и/или кози майки под селекционен контрол (ДПЖСК) от фондове, принадлежащи на Европейския съюз – от Европейски земеделски фонд за гарантиране в земеделието ­- престъпление по чл. 248а ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

-в периода 15.05.2020 г. – 19.08.2020 г., в гр. Т. и в гр. С., в условията на продължавано престъпление, потвърдил неистина в писмени декларации, които по силата на чл. 32 ал. 1 и чл. 41 ал. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) се дават пред орган на властта – ДФ „Земеделие“, за удостоверяване истинността на посочените в тях обстоятелства относно броя на отглежданите животни, както следва:

-на 15.05.2020 г., в гр. Т., потвърдил неистина в писмена декларация, включена в Заявление за подпомагане 2020 год., Форма за физически лица,  която по силата на чл. 32 ал. 1 и чл. 41 ал. 2 от ЗПЗП се дава пред орган на властта – ДФ „Земеделие“, чрез ОСЗ – С., офис Т., за удостоверяване истинността на посочените в нея обстоятелства, като декларирал, че отглежда 361 бр. овце, във връзка с подпомагане по Схема за преходна национална помощ за овце майки и/или кози майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3);

-на 19.08.2020 г., в гр. С. потвърдил неистина в писмена декларация, включена в Заявление за държавна помощ, която по силата на чл. 32 ал. 1 и чл. 41 ал. 2 от ЗПЗП се дава пред орган на властта – ДФ „Земеделие“, чрез Областна дирекция – С., за удостоверяване истинността на посочените в нея обстоятелства, като декларирал, че отглежда 351 бр. овце-майки по ПНДЖ 3 и 66 бр. овце-майки под селекционен контрол, във връзка с получаване на помощ Де Минимис, като земеделски стопанин, отглеждащ овце-майки – престъпление по чл. 313 ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

За извършеното престъпление по чл. 248а ал. 2, вр. ал. 1 от НК, на основание чл. 54 ал. 1 от НК, съдът наложи на подсъдимия Г. С. Г. наказание „Лишаване от свобода“ за срок от десет месеца, изпълнението на което, на основание чл. 66 ал. 1 от НК отлага за изпитателен срок от три години и „глоба“ в размер на 1000 лв.

За извършеното престъпление по чл. 313 ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 от НК, на основание чл. 54 ал. 1 от НК, съдът наложи на подсъдимия Г. С. Г. наказание „Лишаване от свобода“ за срок от десет месеца, изпълнението на което, на основание чл. 66 ал. 1 от НК отлага за изпитателен срок от три години.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК, съдът определи едно общо наказание  на подсъдимия Г. С. Г., най-тежкото от наложените – „лишаване от свобода“ за срок от десет месеца, чието изпълнение, на основание чл. 66 ал. 1 от НК отлага за изпитателен срок от три години.

Към определеното общо наказание, съдът прилага изцяло наказанието „глоба“ в размер на 1000 лв.

Определението на съда за одобряване на споразумението е окончателно.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща АРЕСТ ЗА НЕЗАКОННО ОРЪЖИЕ И КАНАБИС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ХОТЕЛИЕР ПРЕДЛАГА СТАИ ЗА МЕДИЦИ ОТ МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“, КОИТО СА НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С КОВИД – 19

Собственикът на хотел „Национал палас“ – Радостин Бозуков, предлага стаи за настаняване на медици от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, които са на първа линия в борбата с Ковид-19.

Новини Сливен

МАРИЯ БЕЛОВА: ГЛАСУВАХ СЛИВЕН ДА ПРОДЪЛЖИ ПО ПРАВИЛНИЯ ПЪТ, ПО КОЙТО ВЕЧЕ ВЪРВИ

Народният представител Мария Белова упражни правото си на глас в ОУ „Христо Ботев“ в Сливен в 9,30 часа. „Днес гласувах Сливен да продължи по правилния път, по който вече върви.

Новини Сливен

ГЕОРГИ СТОЯНОВ: ВСИЧКИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН ОЗНАЧАВАТ ЕДНО: РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА

Ремонт на улици в Сливен и основно в малките населени места, изграждане на системи за видеонаблюдение, улично осветление, извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи и довършване на общински жилища, това са