ОСЕМ СА ВЕЧЕ СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН
април 5, 2020 4758 Прегледи

ОСЕМ СА ВЕЧЕ СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН

Осем са вече случаите на коронавирус в Сливен. Новите заразени са две жени, на 32 и 62 години, съобщиха от Националния оперативен щаб в неделя сутринта. Те са настанени за лечение в Инфекциозното отделение на областната болница.

За последните 24 у нас са регистрирани нови 24 случая на заразени с COVID-19 у нас. Общият брой на заразените е 522, съобщиха от националния оперативен щаб.

В болница са приети 10, изследвани са към 400 лица.

От новооткритите случаи 13 са област София. В Пирогов са настанени 3-ма, в Александровска – 1, във Втора МБАЛ – 1. Амбулаторни са 8 случая, съобщи ген.-майор Мутафчийски.

В Бургас – 1 мъж на 17 години. В Стара Загора – 3, лекар на 35 години, семейство майка и син, синът се е върнал от Англия. В Перник – двама мъже на 34 и 39 години, амбулаторни с леки оплаквания. В Сливен – две жени на 32 и 62 години са приети в многопрофирнагта болница. В Русе – мъж на 21 години, завърнал се от Англия, амбулаторен, с леки оплаквания. В Пловдив – един мъж на 64 години. В Кърджали – 1 мъж на 71 години.

Мъжете са 299 (57%), жените – 223 (43%). Най-младият пациент е на 1 година, най-възрастен на 86. Средната възраст е 46,5 години.

Медицинският персонал, заразен с коронавирус вече е 23 души.

Излекувани са 37. Новите са трима потвърдени с две отрицателни проби – жена от Хасково на 26 години, мъж на 57 години и мъж на 30 години от Благоевград. Общо 23 мъже, 14 жени, средна възраст 47 години.

За вчерашния ден починалите са четирима – двама от Пирогов и двама от „Св. Ана“. Сред тях е и мъж на 49 години от Пирогов, който не беше съобщен вчера, защото пробата му е потвърдена късно вечерта.

Общо 18 са починалите. Средната им възраст е 65 години.

От проведеното тестуване сред служителите на МВР са открити 9 случая, нито един не е настанен в болница. Двама са заразените военослужещи, единият е настанен в пловдивска болница в тежко състояние, интубиран. Другият е в инфекциозна клиника в Букурещ.

Обширно тестуване се провежда в Спешна помощ. Там е констатиран случай със заразена лекарка, която е пътувала в чужбина. Изследва се целия екип, който е работил с нея. Вчера са били взети проби на 40 души, днес ще бъдат тестувани още толкова.

На брифинга проф. Мутафчийски разкри, че към щаба са постъпили четири предложения за безвъзмездно отстъпване на хотели, където хората да прекарват карантинния си период. Той допълни, че оперативният щаб не управлява финансови средства и затова не може да коментира предложенията на някои хотели да дават възможност сградите да се използват от заболели хора, но срещу заплащане.

„Преди месец съобщихме, че съсредоточаваме усилията си в България, а не само върху привнесени случаи. В момента има слаб трафик по границите и по-интересни са огнищата в страната. Мъжът от Русе е с ясна пътека от Англия, същото е и със семейство от Стара Загора. 30% са заразените, свързани с някакво пътуване. Една от първите вълни беше на прибиране от ски курорти във Франция, сега доста от случаите нямат нищо общо с това“, каза Мутафчийски.

Кой се изследва за коронавирус задължително

Всички болестни прояви сред медицинския персонал се тестуват приоритетно. Задължително се изследват всички първи прояви в работещи колективи. На скрининг подлежат и всички болни с пневмония, особено с двустранна пневнмония, съобщи проф. Кантарджиев.

Утре се открива лаборатория в Пирогов, в нея ще работят молекулярни биолози от БАН. Лаборатории ще заработят и УМБАЛ „Св. Анна“ и Александровска. И трите лаборатории ще работят с PCR. С такива тестове работят и три частни лаборатории в София. Столичното РЗИ също минава на обучение за изследване на коронавирус. В Пловдив и Плевен стартират работа две лаборатории.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща СПОКОЙНА Е ОБСТАНОВКАТА В ОБЩИНА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТ ПРЕВОЗВА СВОИ СЪСЕЛЯНИ СЛЕД КАТО ТРАНСПОРТНА ФИРМА СПРЯ АВТОБУСИТЕ

Кмет на сливенско село превозна със собствен транспорт всички работещи в областния център, научи Sliveninfo. Кметът се казва Атанас Гурков, а селото е Ковачите. Частната фирма, която има договор с

Новини Сливен

Д-Р ЧЕНКОВА И Д-Р КОМИТОВ ПОЛУЧИХА НАГРАДАТА „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА“ В СЛИВЕН

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Сливен връчи награди по повод 19 октомври – Ден на българския лекар, съобщи председателят на Управителния съвет на колегията д-р Богдан Сотиров. Церемонията

Новини Сливен

ЦЕНАТА НА ХЛЯБА В СЛИВЕН СЕ ПОВИШИ С 10%, ЗАСЕГА

Частично повишение цената на хляба се наблюдава в магазините в Сливен. Това показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Сливен. Най- осезаемо е поскъпването на белия хляб. Масово търгуван преди