ОРКЕСТЪР „КАРАНДИЛА ДЖУНИЪР“ ЗАЕДНО С БЪЛГАРСКИ И НОРВЕЖКИ ДЖАЗ И ЕЛЕКТРО МУЗИКАНТИ РАЗТЪРСИХА С. ГРАДЕЦ

ОРКЕСТЪР „КАРАНДИЛА ДЖУНИЪР“ ЗАЕДНО С БЪЛГАРСКИ И НОРВЕЖКИ ДЖАЗ И ЕЛЕКТРО МУЗИКАНТИ РАЗТЪРСИХА С. ГРАДЕЦ

Концертът им беше част от пътуващия фестивал Music Art Tabor, в който за пореден път творци от България и Норвегия се потопиха в ритмите и културата на ромската общност

На 10 септември препълненият с публика площад пред кметството в с. Градец беше огласен от изключителни музиканти, събрани на едно място, благодарение на пътуващия фестивал Music Art Tabor.  На импровизираната сцена се изявиха оркестър „Карандила Джуниър“, заедно с тромпетиста Росен Захариев – Роко, норвежките джаз и електро музиканти – басиста Йенс Борж и мултиинструменталиста Каролин Хегренес. На финала публиката се наслади на нестандартна музикална селекция и дигитална визуализация, представени от Ди джей YvesO.

Проектът Music Art Tabor цели да допринесе за подобряване на достъпа до изкуство и култура за младежи в неравностойно положение и такива от етническите малцинства. Освен концерти, той включва и организацията на редица арт събития, които от месеци насам се провеждат в различни малки населени места в България. На 10 септември в с. Градец се случи именно това – концерти на открито, творчески работилници, музика и пърформанс артисти, 3D мапинг и кинопрожекции. Събитието се организира съвместно с Норвежкото дружество на композиторите и текстописците и Water Tower Art Fest, които представиха много изкуство, наситено с емоции и изобретателност. В него участие взеха творци от България и Норвегия. Music Art Tabor всъщност е продължението на една дългогодишна инициатива на сдружение „Име“ за децентрализация на културния живот в България.  Проектът на сдружението цели да отвори поставените граници между различните култури и събира професионални артисти, като тези от Норвегия например, които проявяват интерес към българската култура, фолклор и самородните ни таланти. Всички те заедно успяха да потопят публиката в магията на ромските ритми и култура.

„Това събитие, което правим, не е лесно, затова благодарим на кмета на община Котел и в частност на кмета на с. Градец за оказаното съдействие“, каза Ния Пушкарова от Water Tower Art Fest. Тя добави още, че всеки концерт, всяка творческа работилница или събитие не си приличат едно с друго, заради различните участници и локации и благодари на духовия оркестър „Карандила Джуниър“, който представи ромската общност от региона.

Всички събития в с. Градец се осъществиха със съдействието на Община Котел, като част от проекта “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите”, който се изпълнява от сдружение „ИМЕ“ по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ).

Последните две спирки на пътуващия фестивал Music Art Tabor ще бъдат отново в София на 10 и 11 октомври, а локациите им ще бъдат в кварталите „Подуяне“ и „Илиянци“.

Предишна ВЪВЕДЕНА Е ВРЕМЕННА ПРОМЯНА В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ЗАРАДИ ВиК - РЕМОНТИТЕ ПО БУЛ. „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ“
Следваща ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ КЪМ МБАЛ „СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКИ“ В ГР. НОВА ЗАГОРА ОТВАРЯ ВРАТИ НА 12 СЕПТЕМВРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖЕНА ПОТРОШИ ПРОЗОРЦИ И ИМУЩЕСТВО

Криминалисти на РУ-Нова Загора са задържали жена на 50 години за причиняване на материални щети. На 22 септември тя е унищожила стъкла на прозорци и покъщнина в частен имот, намиращ

Новини Сливен

ЦЯЛО СЪЗВЕЗДИЕ ОТ ГОЛЕМИ АКТЬОРИ ПРИСТИГА В СЛИВЕН

Александра Сърчаджиева, Калин Сърменов, Явор Борисов, София Бобчева, Боян Арсов и Мартин Каров ще превземат Сливенска сцена с “ Терапевти”, една изключително приятна романтична комедия на Сатиричен театър “Алеко Константинов”

Новини Сливен

ОБЩИНА КОТЕЛ ВЪВЕДЕ ВЕЧЕРЕН ЧАС ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИ БЕЗ ПРИДРУЖИТЕЛ

Заповед на Кметът на Община Котел / обновена – Променям действащия вечерен час за непълнолетни лица без придружител и го определям на 19.00 часа. – Дезинфекция с хлоров разтвор на