ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗА ТРАФИК НА МИГРАНТИ Е ЗАДЪРЖАНА ПРИ МАЩАБНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ

ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗА ТРАФИК НА МИГРАНТИ Е ЗАДЪРЖАНА ПРИ МАЩАБНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ

Организирана престъпна група (ОПГ) за трафик на мигранти е задържана при мащабна полицейска операция в Ямболско. Това каза на извънреден брифинг днес прокурор Веселин Гангалов, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Сливен, която ръководи разследването. Членовете на групата, които са от Сливен, са хванати на 18-и срещу 19 септември в района на Ямбол в момент на превозване на мигранти към вътрешността на страната. На деветима са повдигнати обвинения за участие в ОПГ, а спрямо пет от тях са взети мерки за неотклонение за 72 часа и предстои вземане на постоянна мярка за неотклонение.

Претърсени са били обитавани от задържаните имоти и са иззети десет автомобила, множество други вещи и пари, чужди регистрационни табели. Табелите са използвани при транспортирането на мигрантите.

Общо деветнайсет са били транспортираните мигранти, мъже между 18 и 20-годишна възраст. Те са били разпределени в центрове за настаняване на бежанци.

Групата е действала от началото на 2021 година в областите Сливен, Бургас и Ямбол, каза още прокурор Гангалов. Те са подпомагали чужденци да пребивават и преминават през страната срещу заплащане. Основно групата се е състояла от около десет човека, като в различни периоди от време е била в различен състав и участници. Установено е, че част от тях са били осъждани за различни престъпления от общ характер, един от тях е бил осъден на половин година затвор за трафик на мигранти.

Трафикантите не са използвали бусове, с което да привличат вниманието на полицията, а са били със стари автомобили с извадени седалки, каза старши комисар Димитър Величков, директор на Областната дирекция на МВР – Сливен. По думите му групата е била доста добре организирана и са оказали съпротива, опитвайки се да избегнат блокадата на полицията.

Бежанците са вземани основно от територията на област Ямбол, части от Бургас, каза главен инспектор Слав Добрев, началник на „Борба с организираната престъпност“ – Сливен. До там са се придвижвали сами.

Разследването продължава, предстои привличане под отговорност и на други хора.

 

БТА

Предишна ГАЛЯ ХАЧАДУРЯН: ЗА НАС СЪДЕБНАТА РЕФОРМА Е СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ
Следваща "ЕКЗАКТА": ГЕРБ ВОДИ С 8% ПРЕД ПП. ТРЕТИ СА БСП С - 12,5%, ЧЕТВЪРТИ – ДПС 10,3%

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЛАДИМИР РУСЕВ ОТНОВО ПОВЕДЕ ЛИСТАТА НА ИМА ТАКЪВ НАРОД В СЛИВЕН

Владимир Русев отново поведе листата на партия Има такъв народ в Сливен. Полският възпитаник вече има зад гърба си един мандат като депутат в 45-тото Народно събрание. Днес следобед Русев

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА 5 000 ЛЕВА ОТ КЪЩА В СЕЛО МЛЕКАРЕВО

Криминалисти на РУ-Нова Загора работят по заявена кражба от частен имот в село Млекарево. На 4 юли неизвестен  извършител е проникнал в жилището на 56-годишен мъж. По данни на заявителя

Новини Сливен

16 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

785 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 5 819 PCR теста. Общият брой регистрирани случаи у нас е 25 774, показват данните в Единния информационен портал. Разпределение по