ОПЕРНИЯТ ПЕВЕЦ ОТ СЛИВЕН КАМЕН ЧАНЕВ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ЕМИЛ ЧАКЪРОВ“ В БУРГАС

ОПЕРНИЯТ ПЕВЕЦ ОТ СЛИВЕН КАМЕН ЧАНЕВ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ЕМИЛ ЧАКЪРОВ“ В БУРГАС

Един от десетте световни топтенори – българинът Камен Чанев, ще получи тази година от Община Бургас наградата на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“. Той ще изпълни ролята на Калаф в операта на Джакомо Пучини „Турандот“ във вторник, 28 август, на сцената на Летния театър, а наградата ще му бъде връчена минути преди спектакъла. Само ден преди това именитият тенор ще отпразнува рождения си ден с колегите си от бургаската опера. Оперният певец е един от най-големите приятели на Държавна опера – Бургас и въпреки натоварения си график всяка година намира време да участва в постановка от програмата на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“.

Камен Чанев е един от най-големите наши тенори, известни на световната сцена. Завършил е НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и Музикалната академия „Борис Христов“ в Рим. Лауреат на десетки оперни конкурси. Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, Виена, Берлин, Венеция, Рим, Пекин, Барселона, Астана, Монреал, Нова Зеландия и др. Камен Чанев е сочен за един от най-добрите изпълнители на теноровите партии на Джакомо Пучини.

Във вторник на сцената като самата Турандот ще му партнира Габриела Георгиева. В ролята на Лиу ще влезе Мария Цветкова – Маджарова. Като бащата на Калаф, Тимур, ще видим Делян Славов. Като Пинг, Панг и Понг на сцената ще излязат Александър Крунев, Георги Динев и Любомир Тодоров, Бранимир Недков ще бъде Аултум. В постановката участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Диригент ще бъде Григор Паликаров.

Камен Чанев е роден на 27 август 1964 г. в Сливен. Завършва оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София през 1991 г. и през 1992 г. постъпва в Музикалната академия „Борис Христов“ в Рим. Две години по-късно, през 1994 г., печели Международния конкурс „Юси Бьорлинг“ в Швеция.

Оперният му дебют е на сцената на Софийска опера и балет като Херцогът на Мантуа в „Риголето“. Първите му роли включват Фауст, Вертер, граф Алмавива в „Севилският бръснар“, Ленски, Едгардо, Тонио, Алфредо, Белмонте, Тамино и Дон Отавио. Впоследствие репертоарът му става по-драматичен и Чанев прави своя дебют в ролите на Каварадоси, Ерик, дон Хозе, Калаф.

Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, където участва в ролите на Родолфо, Едгардо и Радамес, и във Филаделфия като Дон Хозе, в Сеул, Корея, като Манрико, в Палма де Майорка като Туриду/Канио, в Амстердам като Пинкертон, в Италия на фестивала в Терачина, Италия, като Каварадоси, както и в Рим, където изпълнява „Реквием“ на Верди.

Дебютът му в операта във Виена е с ролята на Де Грийо и Пинкертон и преминава с абсолютен успех. Изпълнява „Реквием“ на Верди в Португалия, ролята на Пинкертон в операта в Мюнхен, „Травиата“ в Цюрих, Манрико в Катаниа, Рикардо и Пинкертон в Грац, участва в концерт, посветен на Пучини, в Хихон.

Следващите договори са били за изпълнения във Виенската опера за ролята на Пинкертон, в Антверп на галата на УНИЦЕФ, в Токио като Рикардо и Калаф, в Дойче опер в Берлин като Рикардо, в Савона, Венеция, Тренто и Боцен като Калаф, в Лука като Де Грийо, в операта в Хамбург като Каварадоси, в Дортмунд за гала на „Тоска“, и в Пекин с „Театро Ла Фениче“ – Венеция като Пинкертон.

След това идват участията му във Виена като Измаел, в „Театър Лисео“ в Барселона като Манрико, в Дъблин като Макдъф, в „Дойче опер на Рейн“ в Дюселдорф като Каварадоси, във Франкфурт като Дон Карлос, във Валенсия като Пинкертон под диригентската палка на маестро Маазел, в Будапеща в „Тоска“, в Римини като Дон Хозе, във Варшава като Калаф, и в Дойче опер – Берлин като Пинкертон.

Последният му договор от 2015/2016 включва Рим за „Тоска“, „Аида“ и „Атила“, Севиля за „Дон Карлос“, Тел Авив за „Селска чест“ и „Тоска“, Варшава за „Дама Пика“, „Набуко“ и „Турандот“, Франкфурт, Висбаден и Мюнхен за „Тоска“, Базел за „Кармен“, операта в Хамбург за „Манон Леско“ и в Мюнхен за Калаф. След тях изпълнява Рикардо и концерти в Тел Авив, Манрико в Будапеща, Радамес и Риголето в Солотурн, Калаф в Дойче опер в Берлин, Варшава, Рим и Монреал, „Манон Леско“ във Вашингтон, Рикардо в операта в Берлин, Франкфурт и Виена, Туриду в Анкона и Рим, и Дон Карлос във Франкфурт.

Настоящите и бъдещите му участия за сезон 2018/2019 включват Калаф и Каварадоси в Берлин, Калаф и Туриду/Канио в Будапеща, Каварадоси в Савонлина, Андре Шение в Пекин и Касел, Радамес в Монреал, Дон Карлос във Вилнюс и Андре Шение и Манрико в Будапеща.

Предишна ДНЕС Е СИМЕОНОВДЕН
Следваща КРАЙ КОТЕЛ БЯХА ОСВОБОДЕНИ ТРИ ЧЕРНОГЛАВИ ЛЕШОЯДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„НА СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА“ В СЕЛО ЧОКОБА

Над 30 самодейни и читалищни фолклорни формации от региона са подали заявки за участие във фолклорния събор „На събор край Тунджа“, който тази година ще се проведе в село Чокоба.

Новини Сливен

СНЯГ + МЕКО ВРЕМЕ = БЕЛИ ПОКРИВИ И ЧЕРЕН АСФАЛТ

  Бяла приказка е тази сутрин в Сливен. До 8 часа валеше сняг на парцали, който истински зарадва децата. Снеговалежът обаче този път не затрудни шофьорите. Оказа се, че температурата

Новини Сливен

ДА ПОМОГНЕМ НА АЛЕКС ОТ СЛИВЕН ДА ПРОХОДИ!

Александър е роден на 07.11.2014 г. Той е първи близнак и е с диагноза детска церебрална парализа /ДЦП/ спастична квадрипареза. Неоходима му е спешна рехабилитация и лечение в Турция, която

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

five × one =