ОМИКРОН Е В БЪЛГАРИЯ, ИМА 12 ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ
януари 2, 2022 190 Прегледи

ОМИКРОН Е В БЪЛГАРИЯ, ИМА 12 ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ

Наличието на варианта на COVID-19 омикрон е потвърдено в България, от последното секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести има 12 положителни проби – това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг.

„Ние сме петата балканска страна с новия вариант на коронавируса. Изненада няма, може да очакваме бързо разпространение, включително омикрон да стане доминиращ вариант“, каза той.

За заразените с омикрон заболяването протича леко, те остават на домашно лечение, при никого не се налага хоспитализация, потвърди Кунчев. От заразените 9 са мъже, 3 са жени, от младежка до пенсионерска възраст. От тях 7 са без ваксина, 5 имат ваксинация, но при повечето от тях преди 9 месеца е била втората игла. Само един от заразените е пътувал в чужбина, обобщи Кунчев.

Той обърна внимание, че никой от заболелите не е с бустерна доза ваксина, и напомни, че в последния работен ден преди празниците здравните власти съкратиха на 6 месеца интервала между втората и бустерната доза. „Продължаваме да считаме, че пълната имунизационна схема плюс бустерна доза осигурява високо ниво на защита, без, разбира се, да е 100%“, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Клиничните проби са взети в периода от 16 до 22 декември в 4 лечебни заведения, 11 пациенти са от София-град, а един от област София.

„Пробите са 275 от последното секвениране и събрани от 41 лечебни заведения. Омикрон е засечен в 4.4% от всички положителни проби, останалите 95.6% са от варианта делта. Това бързо ще се промени, тъй като една от характеристиките на омикрон е бързото и ефективно заболяване, но и по-лекото протичане“, каза Кунчев.

Очаква се експертните съвети да решат дали ще има промяна в противоепидемичните мерки, след като видят и какви мерки се предприемат в останалите европейски държави.

София-град се връща в тъмночервената COVID зона

За последните 7 дни ръстът на заболеваемостта в столицата е 69% спрямо предишната седмица, показват данните от Единния информационен регистър, така София-град се връща в тъмночервената COVID зона.

В същото време област Ямбол преминава от жълтата в червената зона.

Общият ръст на заболеваемостта за страната за последните 7 дни е 50%, но няма области с рекордна дневна заболеваемост на 14-дневна база.

Общата заболеваемост за страната се повишава до 345 на 100 хиляди души спрямо 342 вчера.

Предишна ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВЕТИ СИЛВЕСТЪР. ЧЕРПЯТ СИЛВИЯ И ГОРАН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

СОЗОПОЛ ПРАЗНУВА НИКУЛДЕН

Множество плавателни съда отплаваха от пристанището на Созопол в открито море на Никулден. Стотици жители и гости участваха в ритуала по хвърляне на венци и цвета в морето в памет

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Ало, полицията ли е? – Да. – Обаждам се да съобщя за една катастрофа. Ударих тука две патки с колата… Какво да правя? – Ами остави ги на бордюра

Новини

ТРИ ОБЛАСТИ ОКОЛО СЛИВЕН СА ПРЕД ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ

Три области около Сливен са пред грипна епидемия. Болните от грип в цялата страна се увеличават. Пет области са пред грипна епидемия. Областите Силистра, Ямбол, Пазарджик, Стара Загора и Бургас