ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ПОСТАНОВИ ПРИСЪДА ОТ 1О ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ШОФЬОР, ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА ТРИМА ДУШИ
юни 20, 2022 982 Прегледи

ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ПОСТАНОВИ ПРИСЪДА ОТ 1О ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ШОФЬОР, ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА ТРИМА ДУШИ

Шофьор отива в затвора за 10 г. заради причинена смърт на 3 души. Трагедията се разигра през януари миналата година на жп прелез край село Желю войвода.

Окръжен съд – Сливен постанови присъда по НОХД 92/2022 г., с която призна подсъдимия К. М. Т.,  за виновен за това, че на 09.01.2020 г., на път ІІІ-5305 – на ЖП прелез в с. Ж. в., общ. С., при управление на МПС – лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в чл. 20, ал. 1 от Закона за движение по пътищата – “Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.“; чл. 51, ал. 1 от ЗДвП – “Всеки участник в движението трябва да проявява особено внимание при приближаване към железопътен прелез и преминаване през него.”; чл. 52 от ЗДвП – “На участниците в движението е забранено да преминават през железопътен прелез: т.1 предл. 1 – при спуснати бариери, независимо дали от съответното за това устройство се подават светлинни или звукови сигнали, забраняващи навлизането в прелеза; т.2 – при мигаща червена светлина на светофара или включена звукова сигнализация, независимо от положението на бариерите.”; чл. 53 ал. 1 от ЗДвП – “Преди да премине през железопътния прелез всеки участник в движението е длъжен, независимо от състоянието на бариерите, на светлинната и на звуковата сигнализация да се убеди, че към прелеза не се приближава релсово превозно средство и че преминаването през прелеза е безопасно”, и по непредпазливост причинил смъртта на пътуващите в лекия автомобил Н. В. Х., М. И. Т. и В. М. Х., като случаят е квалифициран като особено тежък.

На основание чл.343 ал.3 б.”б” предл.2, вр, чл.342 ал.1 от НК, вр. с чл.58а ал.1, вр. с чл. 54 от НК, съдът осъди подсъдимия К. М. Т. на десет години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

На основание чл. 343г от НК, съдът лиши подсъдимия К. М. Т. от право да управлява моторно превозно средство за срок от петнадесет години, като приспадна времето, през което подсъдимият е бил лишен от възможността да упражнява това право по реда на чл. 69а от НПК – от 17.01.2020 г. до привеждане в изпълнение на наложеното  наказание.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок от датата на постановяването й.

Предишна СЛИВЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР ЗАКРИВА ТВОРЧЕСКИЯ СИ СЕЗОН С КОНЦЕРТ НА 30 ЮНИ
Следваща 13 ЧИТАЛИЩА ПОЛУЧАВАТ ОБЩИНСКА СУБСИДИЯ НА ПЪРВАТА СЕСИЯ ЗА 2022 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОДПИСКА НА ТЪРГОВЦИ СПИРА ПЛАНИРАНИЯ РЕМОНТ НА ПОКРИТИЯ ОБЩИНСКИ ПАЗАР

Подписка на търговците от покрития Общински пазар бе внесена в Община Сливен. Тя е срещу планираните дейности по благоустрояване и ремонт на тържището. От Дирекция „Общинска инфраструктура“ уточняват, че става

Новини Сливен

ГОЛЯМ ПОЖАР НА „ГОЛЯМА ЧАТАЛКА“

Огнеборци и горски гасиха голям пожар около връх „Голяма Чаталка“ в балкана над Сливен. Огънят пламна около 22 часа сряда. На място отидоха огнеборци и служители на „Природен парк Сините

Новини Сливен

ВОДЕЩИ ПОЛИТИЦИ ОТ „ИМА ТАКЪВ НАРОД” ИДВАТ В СЛИВЕН ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАДА

Водещи политици от ПП „Има такъв народ” идват в Сливен за празника на града – Димитровден, съобщи пред Sliveninfo д-р Мариела Красимирова, общински координатор на партията. На Димитровден цветя пред