ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ПОСТАНОВИ ПРИСЪДА ОТ 1О ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ШОФЬОР, ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА ТРИМА ДУШИ
юни 20, 2022 878 Прегледи

ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ПОСТАНОВИ ПРИСЪДА ОТ 1О ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ШОФЬОР, ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА ТРИМА ДУШИ

Шофьор отива в затвора за 10 г. заради причинена смърт на 3 души. Трагедията се разигра през януари миналата година на жп прелез край село Желю войвода.

Окръжен съд – Сливен постанови присъда по НОХД 92/2022 г., с която призна подсъдимия К. М. Т.,  за виновен за това, че на 09.01.2020 г., на път ІІІ-5305 – на ЖП прелез в с. Ж. в., общ. С., при управление на МПС – лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в чл. 20, ал. 1 от Закона за движение по пътищата – “Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.“; чл. 51, ал. 1 от ЗДвП – “Всеки участник в движението трябва да проявява особено внимание при приближаване към железопътен прелез и преминаване през него.”; чл. 52 от ЗДвП – “На участниците в движението е забранено да преминават през железопътен прелез: т.1 предл. 1 – при спуснати бариери, независимо дали от съответното за това устройство се подават светлинни или звукови сигнали, забраняващи навлизането в прелеза; т.2 – при мигаща червена светлина на светофара или включена звукова сигнализация, независимо от положението на бариерите.”; чл. 53 ал. 1 от ЗДвП – “Преди да премине през железопътния прелез всеки участник в движението е длъжен, независимо от състоянието на бариерите, на светлинната и на звуковата сигнализация да се убеди, че към прелеза не се приближава релсово превозно средство и че преминаването през прелеза е безопасно”, и по непредпазливост причинил смъртта на пътуващите в лекия автомобил Н. В. Х., М. И. Т. и В. М. Х., като случаят е квалифициран като особено тежък.

На основание чл.343 ал.3 б.”б” предл.2, вр, чл.342 ал.1 от НК, вр. с чл.58а ал.1, вр. с чл. 54 от НК, съдът осъди подсъдимия К. М. Т. на десет години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

На основание чл. 343г от НК, съдът лиши подсъдимия К. М. Т. от право да управлява моторно превозно средство за срок от петнадесет години, като приспадна времето, през което подсъдимият е бил лишен от възможността да упражнява това право по реда на чл. 69а от НПК – от 17.01.2020 г. до привеждане в изпълнение на наложеното  наказание.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок от датата на постановяването й.

Предишна СЛИВЕНСКИЯТ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР ЗАКРИВА ТВОРЧЕСКИЯ СИ СЕЗОН С КОНЦЕРТ НА 30 ЮНИ
Следваща 13 ЧИТАЛИЩА ПОЛУЧАВАТ ОБЩИНСКА СУБСИДИЯ НА ПЪРВАТА СЕСИЯ ЗА 2022 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДИРЕКТОРЪТ НА ДГС „СТАРА РЕКА“ инж. ХАЛИЛ ШАКИРОВ ЗАЛОВИ 16 МИГРАНТИ В БАЛКАНА

16 мигранти са заловени малко преди 12 часа днес на горски път  край село Стара река, научи Sliveninfo. При изпълнение на служебните си задължения днес 26.10.2021г. служители на ЮИДП ДП

Новини Сливен

ПЛАНИНСКИ СПАСИТЕЛИ ПОМОГНАХА НА ПОСТРАДАЛА ЖЕНА В РАЙОНА НА „ХАЛКАТА“

Осем души от Планинската спасителна служба  към БЧК – Сливен участваха в акция за оказване на помощ на пострадала жена от града, съобщи д-р Моника Сярова, Главен секретар на БЧК-Сливен.

Новини Сливен

33-ГОДИШЕН ШОФЬОР ЗАГИНА СЛЕД УДАР В ДЪРВО

На 22 ноември, в 16, 55 часа, от телефон 112,  в РУ-Нова Загора  е получено съобщение за  настъпило пътно произшествие в  село Омарчево. Лек автомобил „Фолксваген“, управляван от мъж на