ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ОСВОБОДИ ПРЕДСРОЧНО БИЛЯНА ПЕТРОВА ОТ ЗАТВОРА, ПРОКУРАТУРАТА ПРОТЕСТИРА
11.07.2024 583 Прегледи

ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ОСВОБОДИ ПРЕДСРОЧНО БИЛЯНА ПЕТРОВА ОТ ЗАТВОРА, ПРОКУРАТУРАТА ПРОТЕСТИРА

Окръжният съд в Сливен е освободил предсрочно от затвора Биляна Петрова, която заедно с бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров бяха осъдени за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин.

Предсрочното освобождаване е постановено от съдия Георги Йорданов от съда в Сливен, а от определението му е видно, че положително становище за освобождаването на Петрова е изказано и от началника на затвора в Сливен. За развоя на делото стана ясно от публикация в страницата на Петрова във Фейсбук, където е посочено обаче, че определението на съда е било протестирано от прокуратурата. За това Петрова още не е освободена, а крайната дума ще има апелативният съд в Бургас.

В края на 2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) осъди окончателно и тримата, които получиха ефективни присъди. Иванчева беше осъдена на 6 години затвор за това, че като кмет на „Младост“ през 2018 г. чрез изнудване е поискала от Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ. Бившата ѝ заместничка Биляна Петрова е осъдена на 5 години затвор, а предшественикът на Иванчева като кмет на „Младост“ – Петко Дюлгеров – на 4 години затвор.

Определението на съда в Сливен за освобождаването на Петрова, с което „Лекс“ се запозна, е от 3 юли. От него става ясно, че към тази дата тя е изтърпяла над година и седем месеца от присъдата си в затвора. Над две години пък са ѝ приспаднати от престои в ареста и почти 3 месеца от работа. Така, съдът е изчислил, че Петрова е изтърпяла вече почти 4 години от присъдата и ѝ остават още една година и 17 дни.

От становището на затворническата администрация става ясно, че според нея рискът от рецидив при Петрова е среден заради констатирани колебания.

„Положителната промяна се изразява в осъзнаване на част от причините за деянието, но основната причина за задържане на риска са недостатъчно променените мисловни умения. Осъдената все още прехвърляла значителна част от отговорността за деянието върху външни фактори и лица“, се казва в позицията на затворническата администрация до съда.

В същото време обаче е отбелязано, че още в края на миналата година Петрова е на лек режим, работи и е била двукратно награждавана. Отчетено е също, че наличието на образование, квалификация и семейна подкрепа увеличават защитите от рецидив и затова администрацията стига до извод, че тя може да бъде освободена предсрочно.

До същото заключение е стигнал и съдът, който в определението си казва, че до този момент Петрова не е наказвана, няма нарушения на вътрешния ред, проявила е инициативност и сътрудничество при социални и възпитателни мероприятия, работила е, има изградени трудови навици, била е награждавана и е поощрена чрез промяна на режима.

„Постигнала е положителна промяна в поведението си и отношението към другите лишени от свобода и служителите в затвора. С ресурсите на осъдената, свързани с проявено критично отношение към минало поведение, подкрепата от близките – семейна подкрепа, трудова дисциплина, липса на зависимости, показана активност при изпълняване на целите и задачите по плана на присъдата и спазвани режимни ограничения, съдът счита, че промяната е категорично в положителна посока. Съдът взе пред вид и влошеното здравословно състояние и получените увреждания на осъдената“, мотивира се съдия Йорданов, за да освободи предсрочно Петрова.

Според представителя на прокуратурата в Сливен обаче, процесът на поправяне при Петрова не бил завършен и затова той е бил против и е протестирал освобождаването ѝ.

„Няма спор, че осъденото лице Петрова е тръгнала по пътя на своето поправяне, за което са изложени доказателства за това в становището на Началника на затвора, такива доказателства са представени и с молбата, такива доказателства сигурно ще бъдат изложени и от защита, но този път според мен и съдебната практика, която цитирах, не е извървян до края, т.е. може би остава още малко“, казва прокурорът.

От своя страна Биляна Петрова е признала, че е допуснала грешки, които няма да повтаря.

„Заявявам, че не бих допуснала да повторя грешките си. Престоят ми в затвора завинаги промени мисленето и ценностите ми. Преосмислих позицията си по отношение на факторите, довели до моето осъждане. Научих се на търпение, ред и дисциплина. Смятам, че съм ресоциализирана, защото от 7 месеца съм на лек режим и по два дни месечно живея в свободна среда. Нямам закъснения, нямам нарушения. Подготвена съм да живея живота си сред свободните хора и да спазвам закона. Имам стабилна среда, дом, приятели и семейство, които ме подкрепят и които не са криминално проявени. Изградих реалистични житейски планове“, казва Петрова пред съда. Тя обаче обяснява, че заради настъпилите здравословни проблеми в затвора няма подходяща работа за нея, докато навън може да започне да работи и да изкарва прехраната си с честен труд, да е полезна за обществото и да живее законосъобразно.

В страницата на Петрова във „Фейсбук“ също акцентират на тежкото ѝ здравословно състояние, което вече не ѝ позволява да работи в затвора.

„Биляна е с натрошени кости в областта на таза и гръбначния стълб, получени в затвора. На въпрос как става това, институциите мълчат. Защо прокурорът не разследва това престъпление?“, се казва в публикацията.

Преди няколко месеца и Десислава Иванчева алармира за тежкото състояние на Петрова. Тя разказа, че бившата ѝ заместничка е диагностицирана с множество малки и по-големи счупвания и пукнатини на прешлени на гръбначния стълб и костите на таза. Те били получени в резултат на тежкия физически труд, който е упражнявала и който ѝ е бил възложен от затвора, съчетан с неадекватно и ненавременно лечение.

„Затворът ѝ предписва болкоуспокояващи и я връща на работа, докато се стига до момента, в който тялото ѝ напълно отказва. Тя стига до състояние, в което не може да ходи нормално, камо ли да извършва други основни двигателни дейности“, разказа Иванчева.

 

lex.bg

Предишна ОПРЕДЕЛЕНИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ДЕЦАТА ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща ЗАПОЧВА РЕМОНТЪТ НА БАЗАТА ЗА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ КРАЙ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ЦИАНОВОДОРОД ИЗТИЧА ОТ КАБЕЛНИЯ ЗАВОД В КАРНОБАТ, ЕВАКУИРАХА СЛУЖИТЕЛИТЕ

Сигнал за изтичане на циановодород край кабелния завод в Карнобат е получен в различни институции, предава БНР. По първоначална информация изтичането на отровния газ е от канализационна шахта. Достъпът до завода

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Тате какви хора са пияниците? – Те са лоши хора. – А, как да ги разпознавам? – Виж, сине, там има четири дървета, пияниците ги виждат като осем! –

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  – Друже, от дека да стигнем до чешмата? – Покрай манастирот, у лево и се на право! А вие от дека сте? – От София… – Е бре! От