ОКОЛО 50 НА СТО ОТ ПРАСКОВИТЕ И КАЙСИИТЕ В СЛИВЕНСКО ИЗМРЪЗНАХА
март 6, 2018 2453 Прегледи

ОКОЛО 50 НА СТО ОТ ПРАСКОВИТЕ И КАЙСИИТЕ В СЛИВЕНСКО ИЗМРЪЗНАХА

Внезапното застудяване е нанесло поражения на кайсиите и ранните сортове праскови в Сливенско. Това каза председателят на Сдружение „Българска праскова“ в Сливен Коста Петров пред БТА.

В региона се отглеждат близо 70% от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката прасковите са около 16 000 декара, около 3000 декара са насажденията със сливи и джанки, черешите са около 8000 декара.

Петров обясни, че на 1 март в района по поречието на река Тунджа температурите са паднали до минус 17 градуса. При ранните сортове праскови има измръзване на близо 50 на сто от цветните пъпки. По-голям е процентът на измръзване при кайсиите. Не толкова големи са пораженията при сливовите и черешовите насаждения.

Петров изрази тревога, че тези повратни студове могат да предизвикат апоплексия при плодните дръвчета. Тя се получава, когато сокодвижението в овошките е започнало, но ниските температури водят до замръзване, а по-късно и до изсъхване на дръвчетата.

Подобна ситуация овощарите от Сливенско помнят през 1985 година, когато овошките са пострадали при внезапно падане на температурите. По тази причина хиляди декари праскови са били изкоренени.

Предишна 36-ГОДИШЕН ОТИВА НА СЪД ЗА ЗВЕРСКО УБИЙСТВО
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВА ПРИЕМЪТ НА КАНДИДАТИ ЗА ЛИЧНИ АСИСТЕНТИ

Продължава приемът на кандидати за лични асистенти. Община Сливен изпълнява дейности по предоставяне на социалната услуга „личен асистент”, финансирани по ПМС № 344/21.12.2018г. и подписано Споразумение с Агенция за социално

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ ЗАДИГНАХА 400 ЛЕВА ОТ ШОФЬОР НА МАРШРУТКА НА АВТОГАРАТА В СЛИВЕН

За 3 часа криминалисти на РУ-Сливен разкриха кражба на пари и документи. Извършителите са задържани. Сумата е върната в пълен размер на собственика. Кражбата е заявена около 13,30 часа на

Новини Сливен

ЛЮБО НЕЙКОВ ЩЕ ГОСТУВА С „ГОЛЕМАНОВ“ В СЛИВЕН

Една от най-емблематичните сатирични комедии  „Големанов” събира на една сцена плеяда звезди на родния театър – Любо Нейков, Силвия Лулчева, Елена Петрова, Мария Статулова, Красимир Ранков, Стефан Рядков и др.

1 коментар

  1. Bilskrot Uddevalla
    септември 09, 21:55

    … [Trackback]

    […] There you will find 85102 more Information on that Topic: sliveninfo.bg/около-50-на-сто-от-прасковите-и-кайсиите/ […]

Остави коментар

5 × three =