ОДФ – СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯ ВИНАРСКА ИЗБА „ЕДОАРДО МИРОЛИО“
юни 3, 2020 2005 Прегледи

ОДФ – СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯ ВИНАРСКА ИЗБА „ЕДОАРДО МИРОЛИО“

Представяме ви ВИ „Едоардо Миролио“ и част от вината на избата, включени в изданието „Пътят на виното в Сливенския край“.

Винарска изба “Едоардо Миролио” е създадена през 2002 г. в райoна на с. Еленово, на 22 км от гр. Нова Загора. Селото е разположено в регион Тракийска низина, в подножието на Светиилийските възвишения, откъдето идва и наименованието на една от търговските марки вино.

Избата е разположена в централната част на лозовите масиви, които покриват склона на хълма Свети Илия, който се спуска към село Еленово. Годишният производствен капацитет е 1 милион литра вино. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции -от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното.

Към настоящия момент са засадени 220 хектара лозови масиви от елитен френски и български посадъчен материал. Част от сортовете, които култивира ВИ „Едоардо Миролио“, са Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пино Ноар, Шардоне, Мускат Отонел, Траминер, Совиньон Блан, Мавруд, Рубин, Мелник, Букет и Вионие.

Винарска изба “Едоардо Миролио” е една впечатляваща комбинация между архитектура, вдъхновена от древността, която с модерните технологии за производство на вино се слива по естествен начин с околната среда.

Избата е заобиколена от лозя, които се простират по хълмовете, езеро и зеленина, предлагащи отлични условия за отглеждането на грозде. Над избата се издига бутиковият хотел „Соли Инвикто“ (Непобедимото слънце), който разполага с 10 уникални като обзавеждане стаи, дегустационна зала, изискан ресторант, лоби бар и външен басейн. Изключително подходящ за винен туризъм. Тук всеки гост може да почувства насладата от чаша вино и добра храна в уникална обстановка.

Винарската изба e специализиранa в производството на висококачествени бели и червени вина, розé и естествено пенливи вина брут (бял и розé) по класическа технология, ракия и ликьор. Основните търговски марки, които се предлагат на българския и експортните пазари, са Elenovo, Edoardo Miroglio, Sant’Ilia, St. Ilia Estate и Soli. Вината от сериите Elenovo и Edoardo Miroglio се предлагат предимно в селектирани ресторанти и хотели, както и в специализирани магазини за вина, а марките Soli, Sant’Ilia и Saint Ilia Estate са предназначени за продажби в търговската мрежа в страната и за експорт.

От 2013 година винарска изба Едоардо Миролио получи сертификация за био лозя (Букет, Траминер, Вионие и Мавруд) и започна производство на 3 нови био вина – Букет Нуво, Вионие хТраминер и Мавруд х Вионие.

Усъвършенстването на избата носи през годините многобройни златни медали за вина с изключително високо качество.

Edoardo Miroglio Пино Ноар – червено вино с керемиденокафяви нотки, с неповторим аромат на черни череши и вишни, кафе, дим и подправки. Комплексен елегантен екстракт от череши, допълнен от нотки на дъ и пушек. Плътен ванилов крем, сладки танини и дълъг послевкус характеризират това уникално вино. Отлежало е 12-15 месеца в барици от френски дъб и 3-6 месеца в бутилката. Подходящо за бели и тъмни меса, дивеч, паста и пица, млади сирена.

Elenovo Мавруд – вино с наситено-червен цвят с барикови отенъци, атрактивен аромат с усещане за зрели череши, гъби, сухи листа, орехи, дим. Вкусът е с отлична структура, плътен и сочен, с приятни меки танини и запомнящ се финал. Отлежало е 18 месеца в български дъбови бъчви и минимум 6 месеца в бутилката. Подходящо е за пица, паста, червени меса със сос, стекове алангле.

Elenovo Шардоне – вино с наситеножълт цвят, със зеленикави отенъци и брилянтен блясък, с аромат на цитрус и тропически плод, предимно манго. Вкусовият аромат е богат, долавят се дискретни акценти на дим, сметанови тонове и ядка. Много дълъг вкус със свеж характер, добре балансирана плътност и дълъг финал с усещане за кора от грейпфрут. Отлежало 10 месеца в барици от френски дъб и минимум 3 месеца в бутилката. Подходящо за морски деликатеси, миди с леки сосове, зеленчукови терини и предястия, леки риби на скара, ястия от птичи меса с меки сосове, жълти твърди сирена.

Elenovo Каберне Фран – вино с наситен рубинено-червен цвят с пурпурни отблясъци. Атрактивен аромат с усещане за зрели черни череши и вишни, вплетени нюанси на какао, гъби и пикантни подправки. Вкусът е с отлична структура. Мощно вино с мека киселинност, пулсираща елегантност и хармония. Остава продължително в устата, с усещане за зрели сочни плодове. Отлежало 12 месеца в барици от френски дъб. Подходящо за ароматни терини от меса или черен дроб с подправки, печени и задушени агнешки меса, патешко или гъше месо със сладко-кисели сосове, пернат дивеч, ястия от телешко месо с подправки и винен сос.

Предишна СЛИВЕНСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
Следваща В СЛИВЕН ЗАТВОРИХА ДЕТСКА ГРАДИНА КАТО ПРЕВАНТИВНА МЯРКА СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ЗА СЕКРЕТАРЯ НА СЛИВЕНСКА МИТРОПОЛИЯ

Секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев получи високо отличие. Това става ясно от информация на сайта на митрополията. В нея се казва: Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска

Новини Сливен

СПОРТНИ КЛУБОВЕ ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ

Благодарност за доброто съвместно сътрудничество изразиха в писмо до кмета Стефан Радев над 20 спортни клуба от община Сливен. Те изказват и признателността си  към него във връзка с подкрепата, която

Новини Сливен

ДВАМА НАПАДНАХА СЛУЖИТЕЛКА ВЪВ ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА, ЗАЛОВИХА ГИ

За по-малко от час криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършители на кражба от ветеринарна клиника. Около 16,00 часа вчера криминално проявените Г.А.(34г.) и В.С.(25г.) влизат във ветеринарна клиника в град Сливен,