ОДФ – СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯ ВИНАРСКА ИЗБА „ЕДОАРДО МИРОЛИО“
03.06.2020 2835 Прегледи

ОДФ – СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯ ВИНАРСКА ИЗБА „ЕДОАРДО МИРОЛИО“

Представяме ви ВИ „Едоардо Миролио“ и част от вината на избата, включени в изданието „Пътят на виното в Сливенския край“.

Винарска изба “Едоардо Миролио” е създадена през 2002 г. в райoна на с. Еленово, на 22 км от гр. Нова Загора. Селото е разположено в регион Тракийска низина, в подножието на Светиилийските възвишения, откъдето идва и наименованието на една от търговските марки вино.

Избата е разположена в централната част на лозовите масиви, които покриват склона на хълма Свети Илия, който се спуска към село Еленово. Годишният производствен капацитет е 1 милион литра вино. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции -от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното.

Към настоящия момент са засадени 220 хектара лозови масиви от елитен френски и български посадъчен материал. Част от сортовете, които култивира ВИ „Едоардо Миролио“, са Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пино Ноар, Шардоне, Мускат Отонел, Траминер, Совиньон Блан, Мавруд, Рубин, Мелник, Букет и Вионие.

Винарска изба “Едоардо Миролио” е една впечатляваща комбинация между архитектура, вдъхновена от древността, която с модерните технологии за производство на вино се слива по естествен начин с околната среда.

Избата е заобиколена от лозя, които се простират по хълмовете, езеро и зеленина, предлагащи отлични условия за отглеждането на грозде. Над избата се издига бутиковият хотел „Соли Инвикто“ (Непобедимото слънце), който разполага с 10 уникални като обзавеждане стаи, дегустационна зала, изискан ресторант, лоби бар и външен басейн. Изключително подходящ за винен туризъм. Тук всеки гост може да почувства насладата от чаша вино и добра храна в уникална обстановка.

Винарската изба e специализиранa в производството на висококачествени бели и червени вина, розé и естествено пенливи вина брут (бял и розé) по класическа технология, ракия и ликьор. Основните търговски марки, които се предлагат на българския и експортните пазари, са Elenovo, Edoardo Miroglio, Sant’Ilia, St. Ilia Estate и Soli. Вината от сериите Elenovo и Edoardo Miroglio се предлагат предимно в селектирани ресторанти и хотели, както и в специализирани магазини за вина, а марките Soli, Sant’Ilia и Saint Ilia Estate са предназначени за продажби в търговската мрежа в страната и за експорт.

От 2013 година винарска изба Едоардо Миролио получи сертификация за био лозя (Букет, Траминер, Вионие и Мавруд) и започна производство на 3 нови био вина – Букет Нуво, Вионие хТраминер и Мавруд х Вионие.

Усъвършенстването на избата носи през годините многобройни златни медали за вина с изключително високо качество.

Edoardo Miroglio Пино Ноар – червено вино с керемиденокафяви нотки, с неповторим аромат на черни череши и вишни, кафе, дим и подправки. Комплексен елегантен екстракт от череши, допълнен от нотки на дъ и пушек. Плътен ванилов крем, сладки танини и дълъг послевкус характеризират това уникално вино. Отлежало е 12-15 месеца в барици от френски дъб и 3-6 месеца в бутилката. Подходящо за бели и тъмни меса, дивеч, паста и пица, млади сирена.

Elenovo Мавруд – вино с наситено-червен цвят с барикови отенъци, атрактивен аромат с усещане за зрели череши, гъби, сухи листа, орехи, дим. Вкусът е с отлична структура, плътен и сочен, с приятни меки танини и запомнящ се финал. Отлежало е 18 месеца в български дъбови бъчви и минимум 6 месеца в бутилката. Подходящо е за пица, паста, червени меса със сос, стекове алангле.

Elenovo Шардоне – вино с наситеножълт цвят, със зеленикави отенъци и брилянтен блясък, с аромат на цитрус и тропически плод, предимно манго. Вкусовият аромат е богат, долавят се дискретни акценти на дим, сметанови тонове и ядка. Много дълъг вкус със свеж характер, добре балансирана плътност и дълъг финал с усещане за кора от грейпфрут. Отлежало 10 месеца в барици от френски дъб и минимум 3 месеца в бутилката. Подходящо за морски деликатеси, миди с леки сосове, зеленчукови терини и предястия, леки риби на скара, ястия от птичи меса с меки сосове, жълти твърди сирена.

Elenovo Каберне Фран – вино с наситен рубинено-червен цвят с пурпурни отблясъци. Атрактивен аромат с усещане за зрели черни череши и вишни, вплетени нюанси на какао, гъби и пикантни подправки. Вкусът е с отлична структура. Мощно вино с мека киселинност, пулсираща елегантност и хармония. Остава продължително в устата, с усещане за зрели сочни плодове. Отлежало 12 месеца в барици от френски дъб. Подходящо за ароматни терини от меса или черен дроб с подправки, печени и задушени агнешки меса, патешко или гъше месо със сладко-кисели сосове, пернат дивеч, ястия от телешко месо с подправки и винен сос.

Предишна СЛИВЕНСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ
Следваща В СЛИВЕН ЗАТВОРИХА ДЕТСКА ГРАДИНА КАТО ПРЕВАНТИВНА МЯРКА СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МОНТИРАХА РЪСТОМЕР НА МЛАДИЯ БРЯСТ

Магдалена Данчева, бригада „Нова градина“, и председателят на фондация „Старият бряст“ Стефан Стефанов монтираха ръстомер на Младия бряст в Сливен. Наследникът на старото дърво – символ на града ни – сега е над 125см

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА 900 ЛИТРА НАФТА ОТ ДВА КАМИОНА

Кражба на дизелово гориво разследват служители на РУ-Твърдица. За времето 10- 14 януари от обособен паркинг на главен път І-6 е извършена кражба на дизелово гориво от два товарни автомобила.

Новини Сливен

РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ПИКО ОТ СЛИВЕН ОСТАВА В АРЕСТА

36-годишен мъж от Сливен, който на 8 януари е бил заловен в дома си с пико, остава в ареста. Решението е на Окръжен съд – Сливен, където днес се гледа