ОДМВР – СЛИВЕН С МЕРКИ ЗА ОБЕЗПЕЧАВАНЕ СИГУРНОСТТА И ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЧНИ И ПОЧИВНИ ДНИ
19.09.2019 1311 Прегледи

ОДМВР – СЛИВЕН С МЕРКИ ЗА ОБЕЗПЕЧАВАНЕ СИГУРНОСТТА И ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЧНИ И ПОЧИВНИ ДНИ

Главен инспектор Илиян Николов началник на сектор „Пътна полиция” към ОДМВР-Сливен и началник сектор „Охранителна полиция” главен инспектор Венелин Гецов  представиха на брифинг днес предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пътната безопасност по време на предстоящите празници и почивни дни.

Предприети са действия по осигуряване на екипи, които да извършват контрол в дните от 20 до 23 септември, съобразени с организацията на движение и очаквания засилен трафик.

Засилено полицейско присъствие ще има на автомагистрала „Тракия” от 12,00 часа до 20 часа на 20 септември и от 08,00 часа през целия ден на 21 септември. Целта е безпрепятствено преминаване на автомобилите и своевременна реакция при възникване на пътни инциденти на магистралата. В изпълнение на заповед на АПИ ще се осъществява контрол в първия и последния почивен ден по АМ”Тракия” за спазване на  забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона. За 20 септември забраната ще е от 16,00 до 20,00 часа, за 23 септември от 14,00 до 20,00 часа. Всички служители, които имат правомощия да работят по Закона за движение по пътищата ще бъдат ангажирани. През целия период са предвидени специализирани полицейски операции. Всеки ден от 20 до 23 септември ще има засилено полицейско присъствие в часовете от 22,00 до 02,00 часа, с цел проверка на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества. Предвижда се засилено използване на техническите средства за контрол на скоростта. На 21 и 22 септември, ще  се проведе специализирана операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност”. Всички налични средства за контрол на скоростните режими на територията на дирекцията ще бъдат максимално натоварени.

В дейностите по осигуряване на обществения ред по време на честването на Деня на Независимостта са включени всички служители на охранителна и екипи на криминална и икономическа полиция в ОДМВР-Сливен. Всички събития във връзка с празника на територията на областта ще бъдат охранявани. Внимание ще се обърне на местата с по-голяма струпване на хора, като големи търговски обекти, автогари, жп гари и други.  В това число влизат и мерки по противодействие на терористични дейности, като ще се вземат под внимание изоставени багажи, съмнително поведение на лица, съмнително паркирани МПС в райони със струпване на повече хора. Специален ресурс ще бъде отделен за опазване на тишината. Ще бъдат изземвани музикални уредби, които са изнесени на открито. Денонощно полицейски патрули ще следят за обществения ред и сигурността на територията на районните управления. Ще бъде засилен контролът в районите на увеселителните и питейни заведения. Съвместно със служители на Зонално жандармерийско управление –Бургас ще се следи да спазване на обществения ред в малките населени места, опазване на селскостопанската продукция и пътната безопасност.

Издадени са предписания на ръководителите на частни охранителни фирми за повишена бдителност и за своевременно уведомяване на полицията при нужда. Ще се следи за незаконна търговска дейност и ще се извършват проверки за противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол.

 

ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите да бъдат внимателни, бдителни и да не оставят личните си вещи без надзор. Водачите на МПС да бъдат толерантни към останалите участници в движението, да спазват правилата, ограниченията на скоростта и  да не сядат зад волана пили.

 

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:

Празничните дни са свързани с предварително планиране на свободното време, но не рядко и с реализиране на ненадейни хрумвания за пътуване. Обикновено по празници човек мисли за очакваните положителни преживявания и съвсем естествено пренебрегва дори лични принципи и правила за поведение.

Личната безопасност, а и тази на останалите – познати и непознати, членове на семейството или приятели, колеги, е от особена важност.

Не бива да забравяме, че и по време на празници на пътя има ПЕШЕХОДЦИ, ВОДАЧИ, ПЪТНИЦИ И РАБОТНИЦИ НА ПЪТЯ.

Пътуванията по празници се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи, които са опасни не само за себе си.

Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход-изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Ето няколко съвета за безопасно поведение на пътя от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“:

 

 • Провери изправността на превозното средство
 • Подготви се с допълнителни аксесоари за дълъг път
 • Планирай пътуването, но не и времето за пристигане
 • Провери за ограничения по маршрута си
 • Провери за срока на валидност на документите
 • Провери за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата
 • Шофирай концентрирано
 • Запази спокойствие при попадане в колона
 • Бъди отговорен към себе си, семейството си и към останалите на пътя
 • Бъди толерантен
 • При нужда позвъни на телефон 112

 

ПРОВЕРИ ИЗПРАВНОСТТА НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

 

– Провери преминат ли е периодичният преглед за проверка на техническата изправност

– Провери спирачната система, маслото, антифриза и светлините

– Провери състоянието на чистачките. Ако трябва, подмени перата с нови

– Зареди резервоарчето с миеща течност за стъкла

– Провери в моторното превозно средство (отнася се за 3- и 4-колесни МПС) налични ли са аптечка, обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка и пожарогасител

– Провери съдържанието на аптечката и състоянието (изправността) на пожарогасителя

– Ако превозното средство е технически неизправно, пътувай с друг автомобил, с влак или автобус

 

Подготви се с допълнителни аксесоари за дълъг път

– Не забравяй да монтираш стабилно (съгласно инструкцията за употреба) детско обезопасително столче (седалка), ако ще превозваш и дете (деца)

– Зареди вода за пиене и вода за автомобила

– За мобилния телефон вземи зарядно за автомобил

– Сложи в багажника буксирно въже, зарядно за акумулатор

– Зареди повече гориво в случай, че пътуването се удължи

– Ако маршрутът и районът за почивка са ти непознати – подготви (и си носи) карта за ориентир

ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО, НО НЕ И ВРЕМЕТО ЗА ПРИСТИГАНЕ

– Планирай пътуването отрано и практично

– Тръгни по-рано, за да избегнеш натоварванията по маршрута

– Използвай светлата част на деня за придвижване

– Прави по-чести почивки, ако пътят е дълъг

– Ако има и друг шофьор, сменяйте се, за да отпочивате, ако пътят е дълъг

– Не си поставяй предварително час на пристигане. Ако закъснееш, това може да те притесни и да те предизвика към рисково шофиране с превишена скорост и неправилни маневри

 

ПРОВЕРИ ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ ПО МАРШРУТА СИ 

– Планирай маршрута си и местата, които ще посетиш

– Осведоми се за въведени временни ограничения на движението

– Провери има ли участъци в ремонт

– Информирай се за обходните маршрути и при нужда се снабди с карта за ориентир

– Проучи местата за отдих и възможностите за паркиране край обектите, които ще посетиш

 

ПРОВЕРИ ЗА СРОКА НА ВАЛИДНОСТ НА ДОКУМЕНТИТЕ

– Провери валидността на свидетелството си за управление на МПС. Не тръгвай на път със свидетелство с изтекъл срок на валидност

– Провери валидността на полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Не тръгвай на път без валидна полица

– Не забравяй да вземеш свидетелството си за управление на МПС и контролния талон

– Не забравяй и свидетелството за регистрация на превозното средство

– Не забравяй валидната полица за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите

– При напускане на територията на страната носи валиден международен сертификат за „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за чужбина – „Зелена карта“

– Носи документа, отразяващ датата за извършване на следващия периодичен преглед за проверка на техническата изправност

– Ако ще преминаваш по платената пътна мрежа, плати винетна или тол такса за превозното средство, което управляваш

– Провери стикерът за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите залепен ли е на определеното място

– Ако ще пътуваш зад граница, провери какви документи са ти нужни, ако ги нямаш, снабди се с тях и не ги забравяй

– За някои чужди страни се изисква паспорт. Информирай се предварително за това

 

ПРОВЕРИ ЗА НЕЗАПЛАТЕНИ ГЛОБИ ПО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

– Преди пътуване се информирай за неплатени задължения по Закона за движението по пътищата (ЗДвП)

– Информация за неплатени глоби по ЗДвП може да получиш:

– във всяко районно управление на МВР

– в отдел/сектор „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР

– от Портала за електронни административни услуги на МВР

– Ако имаш неплатени задължения, рискуваш:

– временно отнемане на свидетелството за управление на МПС (на водач), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 1, б. „д“ от ЗДвП)

– временно спиране от движение на пътно превозно средство (на собственик), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 2, б. „к“ от ЗДвП)

– Информация за реда и начина на плащане на глоби може да намериш на адрес:

https://mvr.bg/opp/административни-услуги

в статията „Ред и начин на плащане на глоби по Закона за движението по пътищата“.

 

ШОФИРАЙ КОНЦЕНТРИРАНО

– Преди шофирането почини добре

– Докато шофираш, не се разсейвай – с писане или говорене по телефона, с търсене на обхват или станция, с отклонение на мислите, с обслужване на пътниците, с ядене и др.

–  Движи се със съобразена с пътните условия скорост

– Бъди особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими

–  На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта

 

ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА

– Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.

– Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притесняваш водача в автомобила отпред

– При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново

– При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара

– Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив

– При образувана колона на автомагистрала не заемай/не използвай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи

– Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи

 

БЪДИ ОТГОВОРЕН КЪМ СЕБЕ СИ,

СЕМЕЙСТВОТО СИ И КЪМ ОСТАНАЛИТЕ НА ПЪТЯ

– Не пий алкохол поне 8 часа преди отпътуването на далечно разстояние

– Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

– Въздържай се от обилно нахранване преди шофиране, за да избегнеш сънливостта и забавените реакции

– На дълъг път нека шофира най-опитният

–  Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца

– Поставяй предпазна каска, ако си с мотопед или с мотоциклет

– Осигури каска и за пътника, настоявай да я използва

– Поставяй предпазен колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това

– Не превозвай деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки или столчета) за всяко от тях

– Ползването на колан/каска, а за деца – на седалка или столче, е задължително съгласно Закона за движението по пътищата

– Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора

– Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение

– Възпрепятствай управление на МПС от неправоспособни

– Не допускай твоят шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдеш и ти

– Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт

 

БЪДИ ТОЛЕРАНТЕН

 • Не забравяй, че пешеходците, децата и възрастните (престарелите) хора са уязвими участници в движението по пътищата
 • Помни, че водачите на двуколесни пътни превозни средства (велосипедисти, мотопедисти, мотоциклетисти) също са уязвими участници в движението по пътищата
 • Давай път на пресичащите пешеходци, но задължително се убеди, че шофьорът отзад е възприел намерението ти
 • Ако превозното средство пред теб спре внезапно, значи има причина. Спри и ти, не предприемай веднага маневра да го заобиколиш отляво или отдясно
 • Помни, че при сблъсък между пешеходец и превозно средство, пешеходецът е многократно по-уязвим и раним
 • Не забравяй за „мъртвата точка“ на огледалата
 • Мотоциклетистите са бързи и маневрени и често са „невидими“, когато заобикалят твоето превозно средство
 • Не засичай водач на двуколесно превозно средство. Двуколесните са неколкократно по-нестабилни от превозни средства с 3-, 4- и повече колела
 • Винаги търси визуален контакт с останалите участници в движението, с които си попаднал в „конфликтна“ точка и трябва да решите кой да премине пръв. Не продължавай движението си, ако не си убеден, че и другият участник е разбрал и възприел намерението ти

 

ПРИ НУЖДА ПОЗВЪНИ НА ТЕЛЕФОН 112

Отдел „Пътна полиция” при

Главна дирекция „Национална полиция”

 

Предишна С 3 ХИТОВИ ЗАГЛАВИЯ КУЛТУРНИЯТ БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР В ЗАЛА "СЛИВЕН" ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА НОВИЯ СЕЗОН
Следваща В СЛИВЕН ЩЕ БЪДАТ ОТБЕЛЯЗАНИ ТЪРЖЕСТВЕНО 111 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА МНОГО ПИЯН ШОФЬОР НА ФИАТ

Водач с алкохол 2,24 промила е установен от полицейски служители в град Сливен. На 8 юни, в 23,10 часа, на бул.“Цар Симеон“, е извършена проверка на 33-годишния Й.П. от котленското

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ПИЯН ШОФЬОР

Неправоспособен водач с алкохол 1,76 промила е установен от полицейски служители в град Нова Загора. На 8 август, около 03,20 часа, на ул.“Цар Освободител“, е извършена проверка на 24-годишния Г.Д.

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ ОБЛЕКЧЕНИЯТА ЗА РЕСТОРАНТЬОРИТЕ И СПИРАНЕТО НА СИНЯТА ЗОНА ДО КРАЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ЛОКДАУН

На днешната си редовна сесия Общински съвет-Сливен прие внесените от кмета Стефан Радев предложения в подкрепа на местния ресторантьорски бизнес. Едното от тях е свързано с намаляване с 50 %