ОБЩО 104 НЕПЪЛНОЛЕТНИ МОМИЧЕТА СА СТАНАЛИ МАЙКИ ПРЕЗ 2022 Г. В ОБЩИНА СЛИВЕН
15.12.2023 1486 Прегледи

ОБЩО 104 НЕПЪЛНОЛЕТНИ МОМИЧЕТА СА СТАНАЛИ МАЙКИ ПРЕЗ 2022 Г. В ОБЩИНА СЛИВЕН

Общо 104 непълнолетни момичета са станали майки през 2022 г. в община Сливен. Това съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която е организатор на междуинституционална среща за превенцията на детските бракове и случаите на ранни раждания в Сливен.

Изготвените анализи на предоставени данни от Министерството на здравеопазването и от Националния статистически институт за ранните бракове и раждания показва, че почти една четвърт от всички, са на територията на община Сливен, включително случай с бременна на десет години. Данните, изискани и анализирани от екипа на ДАЗД сочат, че през 2022 г. на територията на община Сливен има четири деца на 13 години, които са родили, 28 родилки са били на 14 години, а на 15 години са станали вече майки 72 момичета.

По време на срещата представителите на различни институции споделиха опита си със случаи на ранни бракове и раждания. Децата живеят в лоши битови условия, следват традиционни практики на капсулирани общности, нарушаващи правата на децата. Най-често в болнично заведение малолетните бременни се водят много късно, често отказват лечение, нямат лични карти и се придружават не от родители, а от непълнолетни родственици. Липсва им всякакъв родителски капацитет, което от своя страна води до още деца в риск от неглижиране и изоставяне, стана ясно по време на срещата.

Областният управител на Сливен Маринчо Христов изрази готовност за съдействие и подкрепа от страна на Областна администрация – Сливен, съобщиха от институцията. Той отчете важността да се работи с тази общност „отвътре“, както и за срещи и мероприятия, организирани на терен от всички ангажирани с проблема институции.

Ранните бракове, предимно в ромските общности, са сред основните причини за отпадането на ученици от образователната система. Тенденцията, свързана с ранни раждания на малолетни и непълнолетни момичета, води и до високия процент на недоносени бебета в Сливенско.

 

БТА

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВИКА СРЕЩА ВЪВ ВРЪЗКА С ОБЯВЕНИЯ "ЖЪЛТ КОД" ЗА ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща 425 АБСОЛВЕНТИ ОТ ИНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ И КОЛЕЖ–СЛИВЕН ПОЛУЧИХА ДИПЛОМИТЕ СИ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА МЕДИЦИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ – ЧУДОТВОРЕЦ

Днес, когато честваме празника на Свети Иван Рилски-Чудотворец, покровител на българския народ, лечител и патрон на българските лекари, се обръщам към медиците в община Сливен. Не само днес, а всеки

Новини Сливен

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: ВРЕМЕ Е СЛИВЕН ДА ВЪЗВЪРНЕ ДОСТОЙНОТО СИ МЯСТО НА КАРТАТА НА БЪЛГАРИЯ!

“Сигурност в промяната. С грижа за теб” СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, Днес, 11.06.2021 г., стартира официално предизборната кампания за извънредните парламентарни избори в България през следващия месец. Областният съвет на БСП-Сливен ме

Новини Сливен

СВЕТОФАРНАТА УРЕДБА НА КРЪСТОВИЩЕТО НА БУЛ. „СТЕФАН СТАМБОЛОВ“ С БУЛ. „ГЕОРГИ ДАНЧЕВ“ НЯМА ДА РАБОТИ НА 14 И 15 АВГУСТ

Във връзка с подмяна на част от елементите на светофара на кръстовището на бул. „Стефан Стамболов“ с бул. „Георги Данчев“, от Дирекция „Общинска инфраструктура“ уведомяват гражданите, че устройството за светлинна